Av Apogee
När första versionen av ljudkortet Apogee Duet släpptes 2007 var det en milstolpe. Litet mobilt format, robust och snygg design och marknadsledande ljud för den som inte behöver mer än två kanaler in och två kanaler ut. I och med Apogee Duet 3 så förnyas fokuset på styrkorna i första versionen. Duet 3 är elegant slimmat, kan styras med en rejält tilltagen kontrollratt som verkligen är en fröjd att använda. Dessutom kan Duet 3 drivas direkt via usb-c-kontakten utan att behöva ström från väggen. Behöver du vara mobil så är det sista så klart särskilt värdefullt. För att inte säga avgörande. Duet 3 kan liksom förra versionen användas med både macOS, Windows och iPadOS.
En av de största nyheterna är att Apogee Duet 3 har begåvats med en digital signalprocessor (DSP) och som gör det möjligt att spela in med effekter och få med dem på själva inspelningen. Effekten som du kan använda är Apogee Symphony ECS Channel Strip, och som har såväl eq som kompressor, drive och så klart reglage för utnivå. För att komma igång så finns 25 förinställningar av legenden Bob Clearmountain för bland annat sång, gitarr, trummor och bas, samt möjligheten att spara egna inställningar. Bob Clearmountain har för övrigt varit djupt involverad i utvecklingen av kanalstrippen. Tekniken i Symphony ECS Channel Strip är enligt Apogee inspirerad av de bästa kanalstripparna på marknaden, där de har lånat av flera produkter utan att referera till någon av dem. En sorts ”greatest hits” med relativt få rattar men samtidigt värdefulla finesser som parallellkomprimering och sidechaining. För att inte tala om exceptionell kvalitet.
När du väljer att spela in med effekter kallas funktionen Print FX och innebär alltså att det du hör också hamnar i den inspelade ljudfilen. PrintFX kan med stor fördel användas även om du exempelvis poddcastar eller sänder live och vill se till att din röst låter så bra som möjligt.
Symphony ECS Channel Strip kan även köras som en helt vanlig plugg på datorn men behöver köpas till separat, med 50 procent rabatt efter köp av Duet 3. Och till skillnad mot exempelvis UAD-hårdvara så måste inte Duet 3 vara anslutet för att du ska kunna använda pluggen till datorn.
Ljudet i Duet 3 är av absolut högsta klass. Konverteringstekniken mellan analogt ljud och digital signal är faktiskt densamma som i storebröderna Symphopny IO och Symphony Desktop vilket inte säger så lite. Det är värt att stanna några sekunder här. Vad man får med dessa storebröder och som inte finns i Duet 3 är, förutom fler in- och utgångar, bland annat Monitor FX. Det innebär att du kan monitorlyssna med effekter via DSP vilket då görs med låga 0,35 ms – faktiskt mindre än vad ett analogt mixerbord har. Dessutom kan du använda även andra effekter som du köper från Apogee. Faktum är att Apogee har satsat på att ta fram ett bibliotek med högkvalitativa pluggar de senaste åren och som integrerar med deras hårdvara. Men tillbaka till Duet.
Styrmjukvaran Apogee Control 2
Apogee Duet 3 styrs med den medföljande Apogee Control 2 som är uppbyggd som en mixer. Mjukvaran finns både till macOS, Windows och sedan i våras även till iPadOS. Det är här du väljer om du vill spela in med instrumentingång, mikrofoningång, om den fantommatas och så vidare. Det är även här du ställer in vilken frekvens du spelar in med och utnivån på monitorutgången. Du kan även välja -10 dBV istället för standard +4 dBu som annars kan ge en för stark signal till monitorerna, beroende på monitormodell.
I Apogee Control 2 styr du alla funktioner och kommer åt den inbyggda kanalstrippen.
- För att använda Print FX går du till Apogee Control 2 i macOS, iPadOS eller Windows.
- Under Analog IN väljer du vilken typ av ingång du ska använda, i vårt fall Mic med 48V fantommatning.
- Slå på ”strömknappen” för FX och tryck sedan på FX.
- Symphony ECS Channel Strip öppnas och du kan nu välja en av förinställningarna nere till höger – eller ratta fram en egen.
Sammanfattning
Det här är ett ljudkort som riktar sig till avancerade hemanvändare, proffs och poddcastare i den lilla studion, men också musiker på resande fot och som behöver ett kompakt ljudkort med ljud i den absolut högsta divisionen. Därför kommer Duet 3 säkerligen att intressera ”audiofiler” som vill ha den absolut bästa ljudåtergivningen med förlustfritt ljud från till exempel Apple Music eller Tidal.
Den som vill slippa breakout-kabeln på baksidan och ha en lite mer stationär montering kan titta närmare på Apogee Duet Dock för ca 1700 kronor inklusive moms. Med den kan kablarna sitta i permanent på baksidan samtidigt som det går snabbt att ta loss Duet 3 för att ta med ut.
Detta ingår
- Apogee Duet 3 med 2 analoga in, 2 analoga ut samt 3,5mm hörlursplugg på framsidan
- Kabel för anslutning på baksidan med instrument/line/mikrofoningångar samt utgångar.
- Upp till 24 bitar / 192 KHz inspelning
- Anslutning via usb-c, en extra usb-c-port finns om extra ström behövs
- Inbyggd DSP för inspelning av effekter i medföljande Symphony ECS Channelstrip i hårdvaran med extremt låg latenstid
- Kompatibel med macOS (M1 och Intel) och Windows 10/11
- Transportväska samt smart usb-c-sladd (som kan göras om till usb-a) medföljer
Läs mer om Apogee Duet 3 >
Distribueras av Luthman Nordic AB >
Pris
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.