Jonatan Lundin
Medlem-
Antal inlägg
191 -
Gick med
-
Senast inloggad
-
Dagar jag vunnit
3
Dagen då Jonatan Lundin senast vann var 1 november
Jonatan Lundin hade det mest gillade innehållet!
Rykte i communityn
72 UtmärktSenaste profilbesökare
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra medlemmar.
-
Ok bra tips @Henric Svensson! Jag gör hellre det som du föreslår. Att använda pluggar (som maxxbass), som förstärker basens övertoner (?) för högtalare som inte klara de lägre frekvenserna, är jag inte så förtjust i. Man vet inte riktigt vad de gör. Låten går i E-dur. Grundtonen för basen ligger då i kontraoktaven 41,20Hz. Så då bör jag lägga en puckel i stora oktaven runt 82,41Hz, o kanske fortsätta i lilla oktaven mm.
- 7 svar
-
- låtfeedback
- mix
-
(och 4 till)
Taggade med:
-
Oj, kanon rakt igenom! Det osar modern 70-talsrock.🤙
-
Tack @slejnard! Uggla och Winnerbäck är fina referenser. Kanske ska kalla mig Ugglebäck😁. Tack @Henric Svensson! Kul att du gillar låten. Ska kolla på basen; du har rätt att den kanske är lite för svag på små system. Tänkte testa ned någon plugg som lägger på/förstärker basens övertoner (tror jag det är), som t ex Maxxbas. Kanon @Richie76! Tack för lyssningarna. Jag är själv lite osäker på hur dragspel funkar (har bara kliat lite på något halvkasst spel). Så ska kolla upp hur en melodi avslutas - om spelaren gör något speciell manöver jag behöver härma.
- 7 svar
-
- låtfeedback
- mix
-
(och 4 till)
Taggade med:
-
Premiera tydlighet eller ta bort oönskade frekvenser?
Jonatan Lundin svarade på Richie76's question i Frågor och svar
Intressant fråga. Det ser ut i din skärmdump som att du har ett högpassfilter som boostar från ~900 Hz och ett lågpass som boostar från ~700 Hz. Det ser ut som att du boostar 15 dB med dessa? Det låter otroligt mycket i mina öron. Eller fattar jag bilden fel? Istället för att boosta dessa två områdena kanske du kan göra det omvända och bara bell-skära runt 800Hz? Då åstadkommer du samma eq-effekt men använder bara ett eq-band. Då har du två band över för att fixa burkighet/resonanser mm. Men att skära mycket runt 800 på sång låter lite ovanligt i mina öron. Brukar inte den manliga sångens tydlighet ligger runt 1kHz-3kHz? Detta beror väl iochförsig på sångröst, mick osv.- 11 svar
-
- 1
-
Halloj, Nu känner jag mig klar med en låt jag arbetat på ett tag. Jag har bytt piano-vst, lagt körer, mixat färdigt (mycket automation!) mm. Är det något ni reagerar på som inte låter bra? v147 Josefina.mp3
- 7 svar
-
- låtfeedback
- mix
-
(och 4 till)
Taggade med:
-
Kanon, mycket bra som vanligt! Jag gillar arpeggiot som ligger i bakgrunden och ger lite spänning. Om man ska tycka något lite, så kanske sustainen på virveln är lite för hög: nu hörs sejan ganska mycket efter det initiala slaget. Kanske lite mer transient och mindre sustain, för att få lite mer snapp?
- 6 svar
-
- 1
-
- låtfeedback
- ett viktigt experiment
- (och 18 till)
-
Ok, ja det blev inte riktigt rätt 😬. Med din kommentar ska det se ut som följer: Dock är det väl mer riktigt att +4 dBu motsvarar +1,78 dBV och inte 1,8 dBV. -10dBV är konsumentnivån i Hi-Fi-prylar. Våra prylar för hemstudion kör på +4dBu. Värt att notera är att dBu kan skrivas dBv, vilket inte ska förväxlas då med dBV (jag har nog gjort det ovan). Här kan man nörda ner sig ännu mer: https://sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm Med detta sagt tror jag att jag ska skicka in lite +4dBu i alla halloween-ungar som tigger godis 😋
-
Ja se på fan. Du har nog rätt. Jag har alltid trott att +4dBu motsvarar -18 dBFS EBU, men det ska nog vara -14!!🙄 Kolla t ex på nedan visualisering jag hittade på nätet, som då inte stämmer. Här motsvarar +4dBu -18 dBFS EBU. Men enligt Wikipedia framgår då att "EBU recommends that -18dBFS equates to alignment level, which is 0dBu". Så i nedan bild är de digitala skalorna fel med 4 dB (jag vet inte bakgrunden till nedan bild - men den kanske är allmänt skräp kan hittar på nätet). Eller missar jag något? Bilden visar kanske en viss kalibrering i ett visst system där de förskjutit den digitala skalan. Ja, det blir ju helt galet: Om 0 dBV är 1 V kan inte +4 dBu vara 1,228 V. Jag skrev nog att "0 dBV är 1 V" i tråden här uppe, men fel fel! Så rätt ska vara (som du redan sagt): @slejnard Japp, nörderi är bra! För att få bra ljudkvalitet på produktionen tror jag det är så centralt att ha "rätt" signalnivå. Är signalerna in i DAW för de olika instrumenten för svaga eller starka, hamnar mixen i obalans och vi kompenserar med att köra pluggar för hårt eller gainstaga fel. Allt blir ett sluttande plan som slutar i en grötig mic.
- 23 svar
-
- 1
-
0 dBu och 0 dBV kan ju förstås inte båda motsvara -18 dBFS EBU (det var jag som var lite slarvig och slängde in dBV i parentesen). Rätt ska väl då vara att analoga spänningsnivån (0,775 V) 0 dBu motsvarar digitala nivån -22 dBFS EBU och -24 dBFS SMPTE. Spänningsnivån 0 dBV motsvarar då digitala nivån -18 dBFS EBU och -20 dBFS SMPTE, vilket ju motsvarar den professionella linjenivån +4dBu, vilket är 1,23 V. Detta utifrån att vi håller oss till 24-bits system. Ja, precis. Tar man in +4dBu kan det vara normalt att digitala peakarna kan ligga på -12 dBFS. Om vi utgår från SMPTE där ju +4dBu är -20dBFS, borde en +4dBu-sinuskurva med peak -12 dBFS ha en dal på -28 dBFS, och DR således på 16 dB. En sångare som blåser på ordentligt borde kunna prestera detta? Är mick-signalen efter förstärkning 0dBu är den som du säger för svag. Den ovan nämnda sinuskurvan med DR 16dB, skulle väl då ge en digital peak på -16 dBFS SMPTE (-24 +/- 8 dB)? Jag tror dock att många (med en tidigare jag) kör in så här svaga signaler i sina system, t ex för sång då man hört att signalen ska ligga på -18dBFS där man stirrar sig blind på peakmätaren i DAWt. Trummor kan man köra högre än -6 VU (beror väl på genre osv). Det finns väl de som är uppe på 3VU med digitala peaker på -10, -8 dBFS EBU digital. Detta är ju lite klurigt, men kul och viktigt framförallt. Jag kanske är lite av ett analogfreak jag med. Men, det är lätt att gå bort sig i alla olika standarder och system att definiera signalnivå på (jag kanske har gjort det ovan 😅).
-
Bra låt tycker jag. Bra text framförallt! Jag gillar arret och att det finns bra med kontraster mellan de olika delarna. Man blir intresserad av att fortsätta lyssna. Sticket gillar jag speciellt. Det jag reagerade på i mixen var att intropianot i början låter som att den har sustainpedalen nedtryckt väldigt länge. Detta bygger upp energi vartefter noter spelas som gör att det efterhand blir grötigt. Prova att släppa upp den mellan huvudackorden med midiautomation (cc64 brukar det vara tror jag). När kompet och sången börjar hör jag inget sustainproblem. När första refrängen kommer låter den ganska mycket mono (håller även ovan talare om nivå-kontrasten mellan vers o refräng). För min smak skulle det gärna oxå få vara mer bas på refrängen; nu är botten lite tunn. Vad händer om du drar på lite mer bas samt gör basen mono upp till ca 100 Hz, då brukar man få en widening-effekt som gör att ljudbilden låter mer stereo. Ja, drar man på basen blir det kanske obalans o toppen blir för svag. Drar du sedan på den blir det hängmatta av allt😬. Detta var några spontana reflektioner efter några lyssningar.
-
Detta är ju lite snårigt; men för att sammanfatta (för mig själv😁) är en bra referensgrund att lära sig är att i den analoga världen är 0 dBu enligt EBU R68 0,775 volt (där 0 dBV är 1 volt). Denna nivå motsvarar i det digitala -18 db fullscale. Enligt SMPTE är 0 VU / +4 dBu motsvarande 1,228 V. Denna nivå motsvarar i det digitala -20 db fullscale. Om vi kör med EBU-standarden vill vi ha en signalnivå på 0,775 V i systemet (”Unity gain”). Signalen från en mick (typ den som @Richie76 tar upp ovan) ger väl någonstans runt max -30 dBu så den bör förstärkas upp till 0dBU, vilket en mic-preamp fixar. Är mick-förstärkningen för låg, hamnar signalen nära bottenbruset vilket gör att man får dålig kvalitet (”brus” dålig signal to noise ratio) när man sedan ökar gain i sitt DAW. Om vi utgår från den digitala skalan EBU dbFS, gjorde jag iallafall tidigare misstaget vid inspelning då jag trodde att signalpeaks skulle ligga på -18dbFS, vilket ger en för svag mickförstärkning. Viktigt att påpeka att signalnivån vid inspelning är otroligt viktig. För att få bra ljudkvalitet, bör vi inte köra in för svag eller för låg signal. Många pluggar (de som emulerar analoga dito) är gjorde för att arbeta på en nivå EBU 0dBu. Ska vi köra in lite LUFS i ekvationen oxå😁?
-
Ja, bra förtydligande. Jag har lärt mig att för att definiera "linjenivå" (line level) används en referensnivå som är olika beroende på vilken standard vi använder. Referensnivån för den tyska sändningsstandarden (kommer ej ihåg vad den heter men det är inte AES/EBU?) tror jag var +6 dBu (1,55 Vrms, -9 dBFS - 0 dBu motsvarar då 0,775 V (RMS). SMPTE är väl en amerikansk standard där den analoga referensnivån på +4 dBu, motsvarar som du säger 1,228 V.
-
Använd en VU-mätare på input-kanalen i DAWet. Ställ in den så att "0" motsvarar -18dbFS. När du spelar in sång ska då mätaren ligga och pendla runt nollan: Att använda VU-mätare för gain-staging var en liten revolution för mig. Man måste dock ta hänsyn till hur transient signalen är (dess dynamiska omfång). En VU-mätare reagerar långsamt och visar inte peaks (snarare tror jag de brukar motsvarar en RMS-mätningen över en cykel på ca 300 ms). Att spela in en virveltrumma mot VU0 är nog då ingen bra ide t ex.
-
Lyssnar du via några pluggar i DAW? Många pluggar som emulerar analoga dito (mic-preamps, tape, komp a la 1176 osv osv), lägger till systembrus, kallat hiss, floor noise, osv. Detta brukar kunna vara valbart som europa 50 Hz eller america 60Hz. Detta brus tror jag ska efterlikna det brus man får i analoga system utifrån hur systemet är jordat. Detta brus kan tillföra något positivt i mixen. Jag arbetar aktivt med att styra nivån på detta brus i mina mixar. Gain-staging i den analoga världen handlar, vad jag får förstå, då delvis om att hitta sweet-spot utifrån gain-nivån-relationen mellan grundbruset och inspelningen. Är den för låg så kommer man oxå öka brusnivån när man ökar gain på inspelningen i mixkedjan. Är den väldigt hög, riskerar man väl oönskad mättnad o distortion, då man ounvikligen kommer öka gain i mixkedjan. Så frågan är vilken gain-nivå du spelar in med? Jag förordar att hålla sig till VU0, dvs en signal som vitt (rosa?) brus ska ligga på -18dbFS. Detta har tydligen visat sig vara en sweet spot utifrån gain-nivå-relationen till bottenbruset, som många analogemulerande pluggar efterliknar. (Jag kan vara ute på hal is med cykeln här😬.) Hur låter inspelningen om du öppnar o lyssnar på inspelningen (t ex wav-filen) direkt i iOSet?
-
Dina inlägg @emedees verkar vara skrivna eller översatta av en AI, o det säger ju en hel del om kvaliteten en AI kan leverera. Känns som det är en bit kvar tills jag överlåter låttextskrivandet till fru AI.
- 24 svar
-
- 1