Jump to content
Annons

Jonatan Lundin

Medlem
  • Antal inlägg

    197
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    5

Dagen då Jonatan Lundin senast vann var 15 december

Jonatan Lundin hade det mest gillade innehållet!

Rykte i communityn

81 Utmärkt

2 följare

Senaste profilbesökare

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra medlemmar.

  1. Med "drum-room" menar jag rumsmickarna för trumsettet. Förutom direktuppmickningen på de enskilda delarna (virvel, kagge, pukor osv) har du ju ofta OH-mickningen och rums-mickningen (båda stereo-par). Min erfarenhet är att rumsmickarna för trumsettet är bland de viktigaste mickarna att få till bra i en rockmix. Det är dessa som ger rymd o djup i en rocklåt. Att bara lägga reverb på virveln är inte riktigt samma sak. Virvel-reverbet tillsammans med rumsmickarna ger en bra rymd. Utan ett bra rum runt trummorna, tycker iallfall jag att låten blir platt och får nästan känslan av att vara för komprimerad. Det låter som att du använder EZ-drummer. De flesta trumset i EZ-drummer har rumsmickar, så du borde kunna få lite mer rymd i settet. När man får lite mer rymd och djup i låten via trummorna, kan man ofta dra på lite mer bas utan att den tar över. Nu kanske detta inte gäller alla genrer. Jag har bara sysslat med traditionell rock/pop, så ovan kanske inte gäller för metal, R&B (kanske inte ens all rock) osv.
  2. Jag tycker det låter bra. Kanske lite mer drum-room för att få lite djup? Sång skulle lyfta låten.
  3. Intressant. Ett trick för att filtrera bort leadsången som är panorerad i C är väl annars att lägga in låtfilen med lead i sitt DAW på ett spår, sedan duplicera detta och fasförskjuta kopian 180-grader. Då sången ligger panorerad i C, kommer den att släckas ut pga av inverteringen (dvs leaden blir helt tyst). Detta har jag fattar är ett sätt som man gör karaoke-versionen på (jag kan ha fattat fel om detta).
  4. Blev lite nyfiken på distinktionen mellan hårdrockare och metalheads. Jag är en gammal rockare som lyssnar på heavy metal, är jag då en hårdrockare eller en metalhead? Oavsett vilket, känner jag delvis igen mig i beskrivningen om störningskänslighet. Jag minns en gång i tiden då jag spelade bas i ett band. Vi spelade på en sunkig bar som låg i bottenvåningen i ett lägenhetskomplex. Vi fick betalt i öl. Vartefter promillehalten ökade, minskade (min) störningsribban. Killen i lägenheten ovan kom ner och skrek på mig att sänka basen, därför att hans ask-kopp på vardagsrummsbordet hade, av mina frekventa bastoner, gjort att koppen hoppat av bordet ner på mattan. Jag hörde dock jag inte vad han sa, utan fick det förklarat för mig senare. Han skulle kontakta något som hette störningsjouren. Jag tror han hade sagt att han (försökte) lyssna på dansbandsmusik. Jag har dock inget emot dansband, även om en granne skulle ha hög volym på. Dock minns jag en viss plötslig uppkomst av allergisk reaktion när man hörde syntmusik a la Howard Jones o Kraftwerk. Det kanske var grupptrycket... Detta var då, nu får man väl inte ha liveband i en bottenvåning?
  5. Jag håller med @Henric Svensson . Jag kör oxå 24/48. Det är overkill att gå upp till 96 kHz (för att inte tal om 192 kHz). Du kommer ha mycket svårt skulle jag säga att höra någon skillnad mellan 48 kHz och 96 eller 192. Jag kör Cubase, vilket jag är mycket nöjd med.
  6. Ok bra tips @Henric Svensson! Jag gör hellre det som du föreslår. Att använda pluggar (som maxxbass), som förstärker basens övertoner (?) för högtalare som inte klara de lägre frekvenserna, är jag inte så förtjust i. Man vet inte riktigt vad de gör. Låten går i E-dur. Grundtonen för basen ligger då i kontraoktaven 41,20Hz. Så då bör jag lägga en puckel i stora oktaven runt 82,41Hz, o kanske fortsätta i lilla oktaven mm.
  7. Oj, kanon rakt igenom! Det osar modern 70-talsrock.🤙
  8. Tack @slejnard! Uggla och Winnerbäck är fina referenser. Kanske ska kalla mig Ugglebäck😁. Tack @Henric Svensson! Kul att du gillar låten. Ska kolla på basen; du har rätt att den kanske är lite för svag på små system. Tänkte testa ned någon plugg som lägger på/förstärker basens övertoner (tror jag det är), som t ex Maxxbas. Kanon @Richie76! Tack för lyssningarna. Jag är själv lite osäker på hur dragspel funkar (har bara kliat lite på något halvkasst spel). Så ska kolla upp hur en melodi avslutas - om spelaren gör något speciell manöver jag behöver härma.
  9. Intressant fråga. Det ser ut i din skärmdump som att du har ett högpassfilter som boostar från ~900 Hz och ett lågpass som boostar från ~700 Hz. Det ser ut som att du boostar 15 dB med dessa? Det låter otroligt mycket i mina öron. Eller fattar jag bilden fel? Istället för att boosta dessa två områdena kanske du kan göra det omvända och bara bell-skära runt 800Hz? Då åstadkommer du samma eq-effekt men använder bara ett eq-band. Då har du två band över för att fixa burkighet/resonanser mm. Men att skära mycket runt 800 på sång låter lite ovanligt i mina öron. Brukar inte den manliga sångens tydlighet ligger runt 1kHz-3kHz? Detta beror väl iochförsig på sångröst, mick osv.
  10. Halloj, Nu känner jag mig klar med en låt jag arbetat på ett tag. Jag har bytt piano-vst, lagt körer, mixat färdigt (mycket automation!) mm. Är det något ni reagerar på som inte låter bra? v147 Josefina.mp3
  11. Kanon, mycket bra som vanligt! Jag gillar arpeggiot som ligger i bakgrunden och ger lite spänning. Om man ska tycka något lite, så kanske sustainen på virveln är lite för hög: nu hörs sejan ganska mycket efter det initiala slaget. Kanske lite mer transient och mindre sustain, för att få lite mer snapp?
  12. Ok, ja det blev inte riktigt rätt 😬. Med din kommentar ska det se ut som följer: Dock är det väl mer riktigt att +4 dBu motsvarar +1,78 dBV och inte 1,8 dBV. -10dBV är konsumentnivån i Hi-Fi-prylar. Våra prylar för hemstudion kör på +4dBu. Värt att notera är att dBu kan skrivas dBv, vilket inte ska förväxlas då med dBV (jag har nog gjort det ovan). Här kan man nörda ner sig ännu mer: https://sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm Med detta sagt tror jag att jag ska skicka in lite +4dBu i alla halloween-ungar som tigger godis 😋
  13. Ja se på fan. Du har nog rätt. Jag har alltid trott att +4dBu motsvarar -18 dBFS EBU, men det ska nog vara -14!!🙄 Kolla t ex på nedan visualisering jag hittade på nätet, som då inte stämmer. Här motsvarar +4dBu -18 dBFS EBU. Men enligt Wikipedia framgår då att "EBU recommends that -18dBFS equates to alignment level, which is 0dBu". Så i nedan bild är de digitala skalorna fel med 4 dB (jag vet inte bakgrunden till nedan bild - men den kanske är allmänt skräp kan hittar på nätet). Eller missar jag något? Bilden visar kanske en viss kalibrering i ett visst system där de förskjutit den digitala skalan. Ja, det blir ju helt galet: Om 0 dBV är 1 V kan inte +4 dBu vara 1,228 V. Jag skrev nog att "0 dBV är 1 V" i tråden här uppe, men fel fel! Så rätt ska vara (som du redan sagt): @slejnard Japp, nörderi är bra! För att få bra ljudkvalitet på produktionen tror jag det är så centralt att ha "rätt" signalnivå. Är signalerna in i DAW för de olika instrumenten för svaga eller starka, hamnar mixen i obalans och vi kompenserar med att köra pluggar för hårt eller gainstaga fel. Allt blir ett sluttande plan som slutar i en grötig mic.
  14. 0 dBu och 0 dBV kan ju förstås inte båda motsvara -18 dBFS EBU (det var jag som var lite slarvig och slängde in dBV i parentesen). Rätt ska väl då vara att analoga spänningsnivån (0,775 V) 0 dBu motsvarar digitala nivån -22 dBFS EBU och -24 dBFS SMPTE. Spänningsnivån 0 dBV motsvarar då digitala nivån -18 dBFS EBU och -20 dBFS SMPTE, vilket ju motsvarar den professionella linjenivån +4dBu, vilket är 1,23 V. Detta utifrån att vi håller oss till 24-bits system. Ja, precis. Tar man in +4dBu kan det vara normalt att digitala peakarna kan ligga på -12 dBFS. Om vi utgår från SMPTE där ju +4dBu är -20dBFS, borde en +4dBu-sinuskurva med peak -12 dBFS ha en dal på -28 dBFS, och DR således på 16 dB. En sångare som blåser på ordentligt borde kunna prestera detta? Är mick-signalen efter förstärkning 0dBu är den som du säger för svag. Den ovan nämnda sinuskurvan med DR 16dB, skulle väl då ge en digital peak på -16 dBFS SMPTE (-24 +/- 8 dB)? Jag tror dock att många (med en tidigare jag) kör in så här svaga signaler i sina system, t ex för sång då man hört att signalen ska ligga på -18dBFS där man stirrar sig blind på peakmätaren i DAWt. Trummor kan man köra högre än -6 VU (beror väl på genre osv). Det finns väl de som är uppe på 3VU med digitala peaker på -10, -8 dBFS EBU digital. Detta är ju lite klurigt, men kul och viktigt framförallt. Jag kanske är lite av ett analogfreak jag med. Men, det är lätt att gå bort sig i alla olika standarder och system att definiera signalnivå på (jag kanske har gjort det ovan 😅).
×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.