Jump to content
Annons

Björn Olsberg

Administratör
  • Antal inlägg

    4 641
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    101

Fler inlägg i bloggen av Björn Olsberg

  1. Björn Olsberg
    Pandemin under 2020 sänkte planerna på en vanlig NAMM Show i Anaheim, Kalifornien. Men musikbranschens brinnande behov av att mötas gjorde att organisationen bakom ändå genomförde NAMM, fast digitalt i form av Believe In Music. En enorm eloge till dem, både för att de faktiskt gjorde det och även på det sätt de lyckades.
    Dessutom bjöd de in alla att besöka mässan utan att betala. Företag fick så klart betala för påkostade företagssidor, men det blev ändå en mer tillgänglig mässa än någonsin.
    Några reflektioner, helt osorterat, och som både är ros och några förslag till förbättringar. För ja, jag tror det är en bra idé att ha ett digitalt NAMM även när den fysiska mässan kan kicka igång igen.
    Många tillverkare har valt att inte släppa så mycket nytt, om ens något. Så sett ur Studios bevakningsperspektiv så var det relativt skralt på nyhetsfronten vilket också har märkts i antalet nyheter jämfört med tidigare år.
      Flera företag valde att inte satsa på en organiserad närvaro på NAMM. Fullt förståeligt med tanke på omständigheterna, men även det bidrog till att bevakningen blev en lite större utmaning än annars.
      Den digitala plattformen har en enorm potential. Här finns möjlighet att se seminarier, titta på någon av tv-kanalerna som rullar, boka möten, skaffa kontakter (frilansmusiker, producenter av olika slag, ansvariga för företag – där fanns många), läsa dokument om produkter med mera. Kanske var det lite för mycket att sätta sig in i för besökaren detta första digitala år? En guidning och prioritering på startsidan om vad som är aktuellt för varje person just nu hade underlättat. Men som sagt, det här var första året och jag hoppas innerligt att organisationen NAMM väljer att fortsätta använda den även när den "riktiga" mässan startar igen.
      Notifieringar om videosändningar, seminarier och möten i lite bättre tid – och med notiser. En sak som står alldeles klart efter detta års NAMM är att marknaden för live-produkter är så klart nära nog obefintlig, men marknaden för instrument och studioprylar är lika stor som någonsin. Om inte större. Tyvärr gör pandemin att flera tillverkare haft svårt med både tillgång till komponenter och svårt att kunna tillverka i tillräckligt hög takt. Vissa företag ligger flera månader efter. Även om det inte är av en kul orsak så visar det ändå att vår bransch lever och frodas! Och även det bådar ju gott inför nästa års NAMM.
    Bilden i blogginlägget med @Andreas Hedbergär tagen vid förra årets NAMM.
    > Läs mer: Pressmeddelanden och Studios nyheter från NAMM 2021
  2. Björn Olsberg
    Det finns fortfarande tillfällen när jag har behov av att kunna koda ljudfiler till mp3. Eftersom det oftast går betydligt snabbare att använda Terminal än att importera ljudfilen i exempelvis Logic Pro och exportera därifrån, kompilerade jag LAME optimerat för just Apple Silicon (M1, arm64).
    Eftersom det eventuellt kan finnas visst internationellt intresse, skriver jag resten på engelska.
    In the package:
    LAME command-line encoder, for encoding audio files in the command-line libmp3lame.dylib - used by for example Audacity when exporting to mp3 Source downloaded from https://lame.sourceforge.io/
    Compiled with Xcode 12.3, for Apple Silicon (arm64)  processors only.
    Download:
    lame-3.100_macos_m1_arm64.dmg
  3. Björn Olsberg
    Det är något med de unga asiatiska tjejerna som briljerar på sina instrument. Se bara:
    31 miljoner tittare i skrivande stund. Galet. Och så här ska man bruka trumstockarna som 13-åring. I skoluniform:
    Om jag bara visste ifall jag ska hålla för öronen eller tappa hakan.
    Tack till @Hasse Nilsson för tips.
  4. Björn Olsberg
    Studios affärschef Andreas Hedberg var förbi Pressbyrån vid Centralstationen i Göteborg härom dagen och fick se följande välinredda tidningshörn. De har synnerligen god smak. En guldstjärna till dem.
    (jag hoppas nu innerligt att det inte var Andreas som i ett obevakat ögonblick möblerade om tidningshyllan )

  5. Björn Olsberg
    Kommentar: Detta är ett gammalt inlägg som fungerar för äldre Macar.
    Om din Mac hänger sig eller beter sig konstigt, finns det skäl att misstänka problem med internminnet. Så var fallet när jag skulle göra exportera mastern till min frus senaste barnskiva. Men diagnosen finns kanske närmare än vad du kanske tror. Via Apple support fick jag reda på att Macen har ett inbyggt diagnosprogram, kallat Apple Hardware Test, och som kan hitta problem med minnet och som inte de övriga inbyggda verktygen hittar. Programmet på intet sätt någon nyhet, men däremot att inte alla Macar har programmet längre. Jag hittade en lösning på det som jag delar med mig av idag längre ner. Men först, grunderna.
    SÅ HÄR STARTAR DU APPLE HARDWARE TEST (AHT)
    Se till att datorn är ansluten till internet. Stäng sedan av den. Sätt igång datorn. Tryck direkt in knappen D, innan den gråa skärmen kommer fram. Det kan ta lite tid innan programmet kommer igång, vilket är normalt. Har du en ny Mac som skeppades med OS X 10.7 Lion så kommer AHT att startas över nätet, om inte hårddisken innehåller det. Välj ett språk. Därefter kommer programmet göra en första grundinspektering innan du kan starta själva testet. Välj om du vill göra ett enkelt test, eller en mer ingående genomkörning. I det senare fallet, se till att kryssrutan för detta är markerad. Klicka på knappen Test. Och var beredd på att det kommer ta en bra stund! GÅR INTE APPLE HARDWARE TEST IGÅNG?
    I vissa fall händer det att AHT inte är installerat på hårddisken och att Macen inte kan starta AHT från internet. Så var fallet med min Macbook Pro, inköpt våren 2011 och som levererades med Snow Leopard - där AHT fungerade. Vid uppradering till Lion - vilket ingick - så gjorde jag en ren installation. Och AHT slutande fungera. Eftersom datorn inte skeppades med Lion så har den heller inte rätt att starta AHT via Apples servrar.
    Lösning (OS X 10.5.5 eller senare):
    Leta rätt på dina installationsskivor till operativsystemet som medföljde din dator. Sätt i skiva 2, alltså Application Install DVD. Se även till att skivans innehåll visas i Finder. Med detta innehåll i fokus, gå till Finder-menyn och välj Gå > Gå till mapp. Skriv in "Installer" rakt upp och ner, utan några snedstreck eller bakstreck, och tryck enter. Mappen Packages ska nu visas. Gå in i den.
    Starta filen CPU_AHT.pkg och låt paketet installeras. Klart! Nu kan du starta om datorn med tangenten D nedtryckt och komma åt Apple Hardware Test.
  6. Björn Olsberg
    Äntligen är vi igång med nystarten för Studio och det känns fantastiskt roligt och spännande. I våras fick vi möjlighet att köpa loss varumärket från den tidigare ägaren IDG där Studio funnits i alla år sedan vi startade 2003. Och beskedet om att vi tar tillbaka varumärket har verkligen mötts med fantastisk respons från musikbranschen vilket både värmer enormt och sporrar ännu mer.
    Ganska exakt så här glad blir man av det, och lite till när vi blev firade med lyxig princesstårta av min fru My.
    Tröjorna vi har på oss gjordes av medlemmen ierker här på forumet för sisådär tretton år sedan. Sitter möjligen något tajtare idag än då, men vi har dem! 😂
    Viva la Studio – Länge leve Studio!
×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.