Jump to content
Annons

Skicka för mix, pris?


Wonko

Recommended Posts

Tjena.

Bandet mitt ska spela in en fullängdare i sommar, 10 låtar och ungefär 50-60 minuter.

Låtarna är ganska straight forward metal i Eb. Sättningen är 2 gitarrer, bas, trummor och sång.

Vad kan man förvänta sig att priset skulle hamna på?

Det lär bli runt 14 spår trummor, 3x4 spår gitarrer (stereo+DI på varje gitarr), 2 spår bas (förstärkare+DI) och 3-4 spår sång.

Låtarna har samma ljud rakt igenom, vanlig dist, samma ljud på basen rakt igenom och likadant på sången.

så vad tror ni?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Du menar alltså att bandet funderar på att skicka allt material till en person som gör mixen för alla låtar, eller åtminstone anlita externa personer som gör mixen för olika låtar, och ni funderar över vad som kan va ett rimligt pris att betala mixaren för en sån tjänst?

Pris och förfarande kan även bero på om bandet har ett avtal med skivbolag, musikförlag, hur väl känt bandet är inom sitt gebit i dagsläget, och om det kommer vara en extra person med i projektet som kan kallas producent eller rentav A&R person (?)

En tredje aspekt är om bandet ska hyra en studio och spela in materialet i (eller delar av materialet i alla fall). I så fall kan ju möjligheten finnas att använda den studion/teknikern - eller annan lokal tekniker - för att göra mixningen där i studion. Men här frågar du om att använda en mixare som kan vara halvt okänd för bandet, när lokala och mer kända alternativ kan finnas. Har ni funderat på alternativen?

Lite svåra frågor, men ganska viktiga 🙂

Redigerat av Signia
Link to comment
Dela på andra sajter

Nä, inget sånt. Vi spelar helt enkelt in allt material och ska skicka det till en person som gör mixen för alla låtar och skickar tillbaka i stereofiler. Vi har inget kontrakt med någon, utan det här är helt egenfinansierat.

Link to comment
Dela på andra sajter

Är det första gången för er, så skulle jag råda att ni lyssnar noga på dom referenser som mixaren har, och väljer noga mellan så många mixare ni kan hitta.

Om en mixare verkar aktuell, så börja med att skicka 1 låt till att börja med och se hur det blir. Kom överens om en engångs-summa för mixning av 1 låt, eller om ni kan förmå mixaren att se 1 låt som ett arbetsprov rentav 😉 På så sätt kan ni få en känsla för hur det kommer att bli med alla låtarna.

Att skicka samtliga låtar till 1 person är lite riskabelt ur ekonomi-synpunkt. Om ni inte är nöjda med hur hela projektet (alla låtarna) blev, så måste ni ändå paya snubben för utfört arbete, och sen hitta en ny mixare som ska göra en ny mixning - på ett sätt ni gillar bättre - och sen paya honom också. Kan bli kostsamt. Gäller att välja noga vilken häst ni vill satsa pengarna på redan från början.

Som uppdragsgivare borde ni kräva att ha en relativt aktiv del i mixningen, inte bara skicka över material och sen blint acceptera vad som kommer tillbaka. Säg att ni vill lyssna när mixaren tycker sig fått till ett grundläggande ljud och kom med synpunkter om balans mellan instrument och känsla i musiken. Bolla fram och tillbaka under mixningens slutskede. Att kunna åka till hans studio/arbetsrum skulle jag se som fördel.

När det gäller pris, så är det bandets bankkonto som styr. Ska ni lämna alla låtarna till 1 snubbe, så ska ni definitivt förhandla om paketpris. Mixarens pris går ofta hand i hand med hur känd han är, hur många kända uppdragsgivare (artister eller bolag) han har på sin CV.

För mig tar en mix av en hyggligt inspelad rock-låt ca 20 timmars arbetstid, och min erfarenhet säger att 20 timmar är lite mer tid än vad generella mixaren behöver för 1 låt. För att en mixare ska tjäna 20,000 i månaden före skatt (kommunal-lön) krävs att han tar ut 645 kr per dag. Där är en ungefärlig indikation på pris. Annars är det inte omöjligt att föreningen SAMI, alternativt lokalradions studio (om där finns någon), kan ge ett pris som ni kan använda som ungefärlig riktlinje.

Lycka till med skivan! 🙂

Redigerat av Signia
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...