debatt Postat 4 oktober 2010 Postat 4 oktober 2010 Hej! Jag har delade meningar med vissa om vad man ska, kan och inte bör frysa in i matväg. Jag skulle aldrig frysa in kallskuret, korv eller kassler. Eller mjölk, ägg, vispgrädde eller smör. Inte heller chokladkakor. Och inte heller paprika eller färska jordgubbar. Oftast är det för att det inte blir gott sedan, efter upptiningen. Men i vissa fall tror jag även att det är direkt olämpligt! Hur gör ni? //:debatt
Dingbats Postat 4 oktober 2010 Postat 4 oktober 2010 Soppor och lådor blir alltid PISSVIDRIGT när man ska äta det igen efter det har varit infruset. Prova INTE.
debatt Postat 4 oktober 2010 Trådstartare Postat 4 oktober 2010 Soppor och lådor blir alltid PISSVIDRIGT när man ska äta det igen efter det har varit infruset. Prova INTE. Vad är det för lådor? Blomlådor? 😕 Du menar väl inte mat man står och lagar till, just för att lägga i matlådor för att frysa in?? Moussaka, Lasagne, Fiskgratäng etc. 😲 En gyllene regel är ju att inte frysa om grejer som en gång varit nedfruset och sedan upptinat. Med kassler vet man ju inte det... affären kan ha haft den frusen, liksom med vanliga bröd.
Dingbats Postat 5 oktober 2010 Postat 5 oktober 2010 Vad är det för lådor? Blomlådor? 😕 Sa fel, menade grytor. Typ grönsaksgryta.
Vallhagen Postat 5 oktober 2010 Postat 5 oktober 2010 Och inte heller paprika eller färska jordgubbar. Jordgubbar, liksom blåbär o hallon, funkar ju jättebra att frysa in? Däremot så funkar det ju inte att frysa in mycken annan frukt o grönt, t ex paprika som du skriver. Äpplen kan blir lite lurigt sockriga efter infrysning (iaf en del sorter?), en del tycker det är gott o kul. Så, nä, det går inte att frysa in vad som helst... tjong
oioioi Postat 5 oktober 2010 Postat 5 oktober 2010 Vad är det för lådor? Blomlådor? 😕 Högtalarlådor! Det här är ett musikforum. Frysa in gitarrer är ej att rekommendera.
debatt Postat 5 oktober 2010 Trådstartare Postat 5 oktober 2010 Högtalarlådor! Det här är ett musikforum. Frysa in gitarrer är ej att rekommendera. Men strängar lär vara bra att frysa in har jag läst. Och hört... för jag kör med Blue Steel-strängar och de är nedfrusna vid tillverkningen och låter bra.
debatt Postat 5 oktober 2010 Trådstartare Postat 5 oktober 2010 Jordgubbar, liksom blåbär o hallon, funkar ju jättebra att frysa in? Däremot så funkar det ju inte att frysa in mycken annan frukt o grönt, t ex paprika som du skriver. Äpplen kan blir lite lurigt sockriga efter infrysning (iaf en del sorter?), en del tycker det är gott o kul. Så, nä, det går inte att frysa in vad som helst... tjong Tänk dig färska svenska jordgubbar! Tänk dig att du fryser in dem och tinar upp dem. Det går inte att jämföra detta sladdriga vätskande upptinade försök. Tänker man på den franska matkulturen och jämför med den svenska så är skillnaden uppenbar. Jag känner ett antal människor som bor/har bott där och jag har själv varit där och den största skillnaden vid inköp av mat är att i Frankrike så fryser man inte ned mat i alls lika stor utsträckning som i Sverige! Det är inte ovanligt heller att man går och handlar två gånger om dagen, bara för att få färsk frukt o grönsaker samt bröd på torget. Själv är jag i ett mellanläge. Kött och sorbet är väl det jag fryser in. Ibland även fisk och vissa bröd. //:debatt
debatt Postat 5 oktober 2010 Trådstartare Postat 5 oktober 2010 Min farmor hade en egenhet när det gällde just paprika. Hon tyckte nämligen att infryst paprika var så oändligt mycket godare än färsk att det hände att hon ibland frös in den helt färska paprika hon skulle äta till middagen, om så bara för 1 timme, bara för att få den fryst först! Min farfar frös alltid in mjölken. Jag vet inte vilket som är värst...
therocker Postat 8 oktober 2010 Postat 8 oktober 2010 Men i vissa fall tror jag även att det är direkt olämpligt! //:debatt Varför skulle det vara olämpligt om det inte är för smaken/konsistensen? Kassler och korv går utmärkt att frysa.
therocker Postat 8 oktober 2010 Postat 8 oktober 2010 Sedan 1969 har ett drygt tiotal inhemskt smittade fall av botulism rapporterats i Sverige. I fyra fall har kryddsill angetts som smittkälla, fyra personer har smittats av rökt lax och tre personer av gravad fisk. www.smittskyddsinstitutet.se Risken verkar vara minimal... 🙂 Toxinerna som dessa bakterier avger förstörs vid kokning, så om man tillagar den frusna maten ordentligt borde inte risken vara så stor. Sen har jag alltid undrat varför man inte kan återfrysa mat som varit fryst?? Man borde ju definitivt "konservera" bakterietillväxten under den frusna perioden så det borde inte vara farligare efter några veckor i frysen, åså får man ju värma den ordentligt!
SadamJR Postat 9 oktober 2010 Postat 9 oktober 2010 Botulism Skulle väl inte bli så där jättteförvånad om någon av oss två drabbades av botulism. Vi verkar råka ut för det mesta.
therocker Postat 9 oktober 2010 Postat 9 oktober 2010 Ja gillar ni kryddsill så ligger ni risigt till.... 🙁
debatt Postat 10 oktober 2010 Trådstartare Postat 10 oktober 2010 Ja gillar ni kryddsill så ligger ni risigt till.... 🙁 Ja, det gör ju jag. Min mamma hade i midsommar kvar öppnad sådan från i julas, undrar om jag åt av den...
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.