Jump to content
Annons

Ljudisolera


jkemikal

Recommended Posts

Hej

Vi driver ett litet café i Göteborg och har en lokal på ca 170 kvm där vi byggt en liten scen och har haft en del lyckade spelningar de senaste månaderna.

Fler gigs och högre ljudvolym har lett till att våra grannar börjat tjurna till lite.

Jag har googlat och sökt här på forumet efter tips på hur man enkelt skulle kunna ljudisolera i lokalen men det mesta verkar handla om hur man förbättrar ljudet och hur man får bäst resultat vid inspelning osv, det vi är ute efter är att våra grannar ska uppleva ljudet som lägre från vår lokal. Hur gör man bäst detta? En våning ovanför oss består av kontor, sen är det hyreslägenheter ovanför kontoren. Vi har oftast livemusik på fredag/lördag och tidigt på dagen, aldrig senare än åtta.

Vi har från thomann köpt deras ljudabsorberande och flammsäkra tjocka tyg och hängt detta runt väggarna där scenen står.

Lokalen har betongväggar och några pelare mitt i lokalen, tänk ett gammalt stort garage. Högt till tak.

Det vi har tänkt är att köpa akustikplattor av något material alternativt klä in skumgummi eller gamla madrasser i något tyg och skruva i taket?! Skulle detta hjälpa?

Sänka taket är kanske det bästa man kan göra? Men då förlorar man ju den sköna takhöjden, men det kanske måste göras?

Tacksam för alla tips vi kan få så att vi kan fortsätta köra lite sköna gigs i Götet! 🙂

mvh

/ Janne

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Det vi har tänkt är att köpa akustikplattor av något material alternativt klä in skumgummi eller gamla madrasser i något tyg och skruva i taket?! Skulle detta hjälpa?

Inte ett dugg.

Markisolering uppskruvad i taket och sedan ett dubbel-gipstak under det borde göra susen.

Finns tyvärr inga lätta och billiga lösningar för att isolera bort ljud.

Link to comment
Dela på andra sajter

ok tack, rockwool länkarna var matnyttiga!

Det kanske får bli något sådant, att börja med att sänka taket ovanför scenen med tomrum, rockwool och dubbla lager gips, och sen tomrum, rockwool och dubbla lager gips igen så det blir i två lager!

Sen kör man resten av lokalen efter tid och plånbok från scenen och frammåt!

Link to comment
Dela på andra sajter

Glaskatten (oregistrerad)

Bäst är nog att lägga ned mycket TLC på grannarna inte boka så många punk death och noiseband och planera konserterna bra tidsmässigt, för vissa ljud går inte att helt dämpa bort oavsett material/resurser. Jobbade som DJ på en stor klubb där 3 mijoner satsades på ljudisolering för att få 2 klagande grannar att sluta klaga när det var liveband, det hjälpte inte och slutade med att klubben fick stänga, trots att klubben erbjöd sig att fixa bättre lägenheter till grannarna.....

Så bra kontakter med grannarna är A&O....

Redigerat av Glaskatten
Link to comment
Dela på andra sajter

Ni kanske kan fylla själva scengolvet med sand? För några år sen kallades sånt flytande golv. Man kanske måste ha en låda fylld med sand, sen ska golvet ligga löst på sanden utan att vara hopspikat med sandlådan. Då borde ni få bort lite av bastonerna som fortplantar sig ner i betongolvet (?) och vidare åt alla håll.

Och gör lika där ev PA-basar står. Trummornas smällande och bastonerna är det som går mest genom väggarna.

Får kanske mothugg på det här. 😕

Ängslig -55

Redigerat av Guitar Nilsson
Link to comment
Dela på andra sajter

Att ljudisolera är inte samma sak som att ljuddämpa.

Även om ljuddämpning kan bidra en smula så är det en droppe i havet jämfört korrekt ljudisolering. Tyvärr innebär detta rum i rum -konstruktioner och är m a o väldigt dyrt. Att bara smälla på ett lager gips extra på en yta kommer troligtvis inte göra stor skillnad då det troligtvis handlar om strukturburet ljud.

Som Nilsson var inne på kan ni ev. förhindra lite av detta genom att se till att högtalare inte har direktkontakt med golv (eller andra ytor) men om ni vill kunna ha riktiga konserter så finns det nog bara en lösning och det är tyvärr en väldigt dyr sådan. Basen är det som går igenom lättast och denna bryr sig inte om den måste ta en omväg genom en annan yta (eller sätta hela huset i vibration) för att ta sig vidare. Kattens historia säger en del om hur svårt det är att ljudisolera i dessa sammanhang.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tre Backar hade en mångårig kamp mot grannarna, med bl.a. försök till ljudisolering och kraftigt begränsade tider för live-band för att slutligen lägga ner verksamheten.

Som Glaskatten säger, grannar som sätter sig på tvären kan stoppa det mesta.

Jag har själv bott granne med en rockklubb och sovit med öronproppar varje natt (försökt sova!), och det är skitjobbigt i längden att aldrig få sova ut.

Link to comment
Dela på andra sajter

att ljudisolera ett rum kommer inte att funka, övriga rumm måste åxå ljudisoleras för att det ska funka.

som i en studio flera rum, det funkar med reglade gipps-väggar/tak och flytande rum om övriga rum åxå är byggda så.

möjligen att det kan funka om du är på nedre botten, gräver ur hela golvet och gjuter en separerad(ingen kotakt med övriga byggnaden) betong platta och bygger på ett flytande betong rum på spring-isolators. det blir lixom aldeles för avancerat och dyrt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...