Vallhagen Postat 13 mars 2010 Postat 13 mars 2010 Hej! Matkunskap någon? Jag är genremässigt fläckvist kompetent i köket. T.ex. är jag en jävel på porterstek och kanelbullar. Sen finns det hål i kompetensen oxå; aktuellt nu: Hur får man till köttet på bästa sätt när man gör en gryta? Det generella tipset är ju "koka länge", men det finns ju en risk att det blir torrt. Jag lyckades rätt bra härom månaden med en kreolsk gryta, men det är nästan för lätt, iom att köttet till den kreolska grytan är fläskfile, det är ju liksom mört o fint direkt i färskdisken. Denna gång är det grytbitar av nöt; fransyska. Tips mottages gärna. Det är till i kväll. tjing
Vallhagen Postat 13 mars 2010 Trådstartare Postat 13 mars 2010 Marinad i kylen för fan. Fan! 😆 Det ligger i marinad. Gott tips. Men det mörar väl inte alls, utan bara smaksätter?
slejnard Postat 14 mars 2010 Postat 14 mars 2010 Jag återkommer med några dunderrecept. Första nu. Är en jävel på grytor. Resumé nu å kan skriva mer detaljer senare men tar det i den ordning som ingridienserna tillsätts: Het: Bryn bacon Putta dit högrev i lagoma småbitar som bryns i baconet Paprikapulver, ett uns curry, cajennpeppar, chili (anchostyle) spiskummin, svart vitpeppar, sambal oelek, senap, buljongtärning, coca cola( eller must), balsamvinäger, lite rött vin, timjan lök, vitlök ev vatten detta ska nu reducera utav satan utan lock ett par tre timmar minst blir jävligt gött att servera som alternativ till tradtacos. Blandade bönor eller tortillachips eller ris
debatt Postat 14 mars 2010 Postat 14 mars 2010 Fan! 😉 Det ligger i marinad. Gott tips. Men det mörar väl inte alls, utan bara smaksätter? JO! Det mörar ju extremt så du kan skära med smörkniv sedan. Men minimum 16-20 timmar.
SadamJR Postat 14 mars 2010 Postat 14 mars 2010 Annars är väl det bästa att hänga köttet i några veckor, men då får man ju inte ha så där bråttom. Alternativt fråga i tid.
Vallhagen Postat 14 mars 2010 Trådstartare Postat 14 mars 2010 JO!Det mörar ju extremt så du kan skära med smörkniv sedan. Gott. Jag hade faktiskt ingen aning om det. Man lär sig:)
Vallhagen Postat 14 mars 2010 Trådstartare Postat 14 mars 2010 Är en jävel på grytor. Ma man! Ser fint ut, sleynahrd! Med kaffe efter? Min så här, jag gick på känn och den kreolska tanken lite i bakhuvet, det blev gott: ca 1 kg grytbitar av fransyska 3 st chorizo 3 st annan kryddkorv som man aldrig minns namnet på. Finhackad pickles svarta oliver syltlök svarta oliver en halvliter porter grädde buljongtärning cayennepeppar rock'n'rollkrydda (ja den heter så, från "kryddjohan". nän blandning som funkar bra som grillkrydda, typ) salt o peppar sirap ris o grönsallad till tjing
slejnard Postat 14 mars 2010 Postat 14 mars 2010 Ma man! Ser fint ut, sleynahrd! Med kaffe efter? 🙂 Mmm alltid! Både före, efter och medans rätten lagas 😄 Din lät god. Gott med kryddkorvar.
Vallhagen Postat 15 mars 2010 Trådstartare Postat 15 mars 2010 Rock n roll-krydda! 😕antecknat Ja för 17. googlade mig till kryddjohans rudimentära hemsida: www.kryddjohan.se tjing
CHAE Postat 15 mars 2010 Postat 15 mars 2010 För satan grabben, det där verkade mumsigt ☺️ Nu har jag matlådorna klara för hela veckan. Russin och majonnäs blir trist i längden. Annars kan du spana in filmen Ravenous för finfina matlagningstips... /CHAE
slejnard Postat 10 april 2010 Postat 10 april 2010 (redigerat) Gjorde världens finaste CHILI häromdagen: Bryn i denna ordning: bacon strimlad högrev stor gul lök # vitlöksklyftor spiskummin, chilipulver, cayenne, senap, hmmm, mera chili!, lite curry, sambal, grejen kommer nu: coca cola, vinäger ( både rödvins och balsam) ca en liter mörkt öl...( typ Bayerskt) detta ska nu reducera ihop under 2-3 timmar. Servera med sallad, tacochips å öl. GÖTT! 😉 edit: lägg till en hel del tabasco! Redigerat 10 april 2010 av slejnard
slejnard Postat 10 april 2010 Postat 10 april 2010 Jaa! 😮 Bästa är att det kostar typ en krona. Även ett segt kött blir bra under några timmars mörbultningskokning! 😄
Fidden Postat 10 april 2010 Postat 10 april 2010 Kött är för mesar, riktiga män äter kikärtor och bönor. Denna grytan brukar jag göra: 1-2 msk olivolja 1 tsk spiskummin ½ tsk chilipulver ½ - 1 kryddmått svartpeppar Salt efter smak 1 palsternacka eller morot 1 gul lök Ca 100 g broccoli, färsk eller fryst 1 dl tomatkross (= ½ burk) 1 msk tomatpuré Ca 1,5 dl vatten 1-2 vitlöksklyftor 1 dl gröna ärter eller brytbönor (haricots verts) i bitar 1 dl välkokta bönor, t ex vita, kidney, kikärter osv. 1. Häll oljan i en gryta, tillsätt kryddorna och låt dem värmas några minuter. 2. Skiva palsternackan (moroten), löken och stjälken av broccolin och låt detta fräsa i kryddblandningen en stund. 3. Tillsätt tomatkross, tomatpuré och vatten. Pressa i vitlöken och koka tills allt blir mjukt. 4. Tillsätt gröna ärter (brytbönor) och kokta bönor (kikärter) samt resten av broccolin i små buketter. Låt koka ett par minuter. 5. Dekorera gärna med mandlar eller nötter av något slag. Servera till pasta, ris, bulgur eller liknande. Denna gryta kan varieras i det oändliga efter eget tycke och smak.
slejnard Postat 10 april 2010 Postat 10 april 2010 Oj det lät gott herr Vernon Fiddler. Har lovat mig själv att börja göra vegmat oftare.
Valle Postat 12 april 2010 Postat 12 april 2010 Har lovat mig själv att börja göra vegmat oftare. Det är skittråkigt, endast medelgott och inte alltid så icke-dyrt som många veggo-typer vill göra gällande. Ännu värre är det med vegan-mat — superbegränsat utbud av ingredienser som oftast bara kan inhandlas i speciella hippie-butiker, och det är SVINDYRT! Kom igen när ni handlat 500g pasta för 50 (femtio) spänn!!! Jag vet vad jag snackar om; jag har en dotter som är vegetarian och en som är vegan! Vegan-dottern är dessutom så jävla strikt att inte ens KRAV-märket når upp till hennes livsmedelskrav. Ett jävla kaos i köket, ska ni veta. Ett jävla kaos...
Demonproducenten Postat 14 april 2010 Postat 14 april 2010 Ett jävla kaos i köket, ska ni veta. Ett jävla kaos... äh va fan... stek falukroven å så får det vara bra! 😏
slejnard Postat 15 april 2010 Postat 15 april 2010 Ooo jobbigt läge Valle. Min grabb äter det mesta som tur är.
therocker Postat 15 april 2010 Postat 15 april 2010 Gjorde världens finaste CHILI häromdagen:Bryn i denna ordning: bacon strimlad högrev stor gul lök # vitlöksklyftor spiskummin, chilipulver, cayenne, senap, hmmm, mera chili!, lite curry, sambal, grejen kommer nu: coca cola, vinäger ( både rödvins och balsam) ca en liter mörkt öl...( typ Bayerskt) detta ska nu reducera ihop under 2-3 timmar. Servera med sallad, tacochips å öl. GÖTT! edit: lägg till en hel del tabasco! Det här måste jag jävlar i mej testa!! Ser gott ut slej!! Och misslyckas man med grytan och salladen så har man ju iaf chips o öl, inte det sämsta 🙂
slejnard Postat 15 april 2010 Postat 15 april 2010 Det här måste jag jävlar i mej testa!! Ser gott ut slej!! Och misslyckas man med grytan och salladen så har man ju iaf chips o öl, inte det sämsta Do it! Den går att variera med olika bönor också. Glöm inte att den blir stadigare och mörare ju längre den kokar/sjuder, samt att du kryddar efter hur mycket eld och rök det ska spruta ur öronen. Spä på med vätska (i dig samt grytan). Eftersom det dunstar så kan du ägna hela dagen i köket. Läser man lite på nätet om olika chilis så är det att man " tar vad huset har" och mixtrar. Kryddiga korvar och purjolök på slutet är gött. Å kanske en skvätt vin i början när köttet precis har brynts. Finessen med cola och öl är att de innehåller kolsyra som mörar upp det mesta!
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.