Jump to content
Annons

akustikplattor av glasull,LIVSFARLIGT ?


rockstone

Recommended Posts

hej, har sett att det är väldigt vanligt att man bygger akustik,dämpningsplattor av glasull, har nu hör att det är livsfarligt att andas in, och att det spriders sej sånt i rummet även om man har tyg ute på plattorna. byggde själv några sånna för ett tag sedan.

är det nån som är insatt i detta, vågar man ha kvar dom??

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

All fiberull är ganska hård på lungorna, eftersom den består av så oerhört små syntetiska partiklar, som kroppen har väldigt svårt att bryta ner. I synnerhet glasull är svår på lungorna, eftersom den består av mikroskopiska flisor glas. Det är när ullen "dammar", när partiklarna lösgörs och kommer ut i luften som man får i sig mest. Skapar irritationer på både hud, luftvägar och har vissa cancerframkallande egenskaper. Men det här rör sig mest om när ullen rörs om, t.ex. vid byggnation eller rivning, eller om man slår på dom. Sitter de still och man låter dom vara, så är skadeverkningarna inte lika stora.

Redigerat av Opus99
Link to comment
Dela på andra sajter

Ja tyvärr är det liknande problematik som asbets även om asbets är dokumenterat farligare. Precis som Opus säger är det dom små fiberpartiklarna som är farliga. Dom är svåra att komma åt då dom i princip kan vandra rakt igenom vävnader lite som dom vill. Precis som med asbets så minimerar man möjlighetern för att partiklar ska flyga runt så är man någorlunda säker. Men att ha naken glasull i sitt studiorum (eller rum överhuvudtaget) är verkligen inte att rekomendera.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ta det lugnt. Sluta hetas upp er.

Varken mineralull eller glasull är särskilt farligt. Om du river och sliter i det varje dag, självklart, då skall man tänka sig för och följa arbetarskyddstyrelsens bestämmer. När det väl sitter på plats så sprider det inga fibrer och de som sprids är inte farliga. Under tiden du arbetar med plattorna (sågar, delar, river i dem) är det bra med heltäckande klädsel för det kliar och om du vill en enkel luftmask för att inte få i dig för mycket damm.

Här är en beskrivning av mineralull: http://www.swedisol.se/sw262.asp

// Gunnar

Redigerat av trombonisten
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag vill inte blåsa upp någon skräck men det diskuteras i alla fall hurvida det är skadligt. I tyskland är det förbjudet och OSHA,den amerikanska arbetarskyddstyrelsen vill att glasull jämställs med asbest. Även om den svenska byggindustrin helt bygger på liknande produkter så tycker jag att man ska vara försiktig med att påstå att någonting är helt ofarligt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Kör över ytan med spraylim, så binder du fast fibrerna, så att de inte släpper - och de eventuella risken är förmodligen borta. 🙂

Det är klart, att om man vill vara helt säker på att materialet aldrig kan damma, så kan man klä in skivorna i plast. Det gör ingen skillnad vid låga frekvenser - men absorption av högre frekvenser får man i så fall ta hand om på annat sätt...

Link to comment
Dela på andra sajter

skulle va bra att veta om d räcker att sätta upp ett tyg skynke eller om det farliga materialet kan ta sig igenom

Nej - men som jag sade, så kan man köra över ytan med spraylim - och sedan kan man trycka fast något snyggt tyg utanpå så att det fäster i limmet, så gör man tre flugor på smällen; Binder fast fibrerna så att det inte dammar tack vare spraylimmet, snyggare utseende - och så slipper man dessutom sy ihop tyget. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

ok om man använder spraylim kommer då ljudet att absorberas bort lika bra eller förstör limmet en bit av funktionen tro?

Ytterst marginellt i så fall. Om du sprayar väldigt tunt så är det fortfarande mjukt och det ger inga problem - men om du sprayar jättetjockt så att ytan blir hård, så blir det förstås problem med reflektioner, precis som i fallet med att man plastar in det hela.

Link to comment
Dela på andra sajter

ok, claes du som verkar ha koll på det mesta, finns det nåt annat att bygga ljudabsorberins plattor av som fungerar bra? jag vill inte riskera att få i mig nått farligt från isoleringen

Stenull funkar ju också och det dammar mindre. Marginellt sämre till akustikbehandling än glasullen, men det är så liten skillnad att den är försumbar, som jag har förstått det.

Du behöver inte vara orolig, utan det dammar ju bara medan du jobbar med det. När det är stilla så händer det ingenting - åtminstone inte om man har förseglat det så att fibrerna hålls fast. Riskerna som det pratas om handlar om folk som arbetar med materialet dagligen.

Link to comment
Dela på andra sajter

finns det nåt annat att bygga ljudabsorberins plattor av som fungerar bra?

ja riktiga AKUSTIKSIKVOR i glasull dvs inte billig bygg isolering från byggmax eller liknande. dessutom behövs inget, eller rättare sagt bör inte använda spraylim... dock kan man använda byggisolering innanför om man bygger stora basfällor.

Redigerat av adrumdrum
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...