debatt Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Jag undrar om det verkligen är rätt av Tullen i Sverige att lägga sig i prissättningen på en produkt man vunnit på en av Ebays auktioner. Det är precis vad som hände. De la sig inte bara i under det första skedet av processen och krävde ett kvitto på försändelsens värde - även om värdet och innehållet stod utanpå paktetet - efter att de öppnat paketet. De var sedan förvisso övertygade om att kvittot var äkta - det var ju från säljaren på Ebay - de ville sätta nytt pris själva. Anledningen är att produkten är mycket dyrare normalt om man köper den i vårt eget lilla Sverige. Får de göra så? Jag pratar alltså inte bara om att de vill ha tullavgift och svensk moms. De vill ändra priset. Tidigare har jag köpt 2 par amerikanska jeans från en butik i USA för 185 kronor paret som de tar 1800 kr styck för i fina butiken nere på stan. Tänkte göra en liknande, något större beställning snart igen, men nu vete 17 om jag vågar... 🙂 //:debatt
rainydays Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Jag har ingen koll på lagar och förordningar i det fallet. Men mitt sunda förnuft säger mig att det är fel av dem att göra så.
Fertan Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Haha, låter ju inte särskilt rimligt alls... Skulle jag definitivt ha gått vidare med om jag var du! Hur hade de tänkt, ska de höja priset(och var ska de pengarna gå? Till säljaren eller tullen/skattemyndigheten?) på den höjs ju både skatt och tull på den också efter det? Låter väldigt långsökt..
rainydays Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Hur hade de tänkt, ska de höja priset(och var ska de pengarna gå? Till säljaren eller tullen/skattemyndigheten?) på den höjs ju både skatt och tull på den också efter det? Låter väldigt långsökt.. Nä priset höjer de ju inte. Däremot varans värde. Vilket i sin tur leder till att momsen höjs. Men har de inga misstankar om att man skrivit ner varans värde så borde de ju inte göra på det viset.
Claes Holmerup Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Tullen kan nog sätta ett annat pris om de bedömer det angivna priset som orimligt lågt - och i så fall får man betala moms och tull för det högre priset som tullen anser rimligt. Högre pris kan du inte tvingas betala, men du får betala tull och moms baserat på det högre priset. Eftersom det under mååååånga år har fuskats mycket med felaktiga priser på kvitton o dyl för att smita undan med lägre moms än vad det egentligen skulle ha varit, så är det inte särskilt förvånande att de gör så. Vad som är förvånande, är däremot att de inte har börjat göra så långt tidigare... Du har väl fått info om hur du överklagar beslutet, så att du kan försöka med det?
pme (oregistrerad) Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Nej de får inte hitta på ett eget pris. Om de inte är nöjda med det pris som du har angivit och kan styrka så har de alternativet att anmäla dig för bedrägeri/urkundsförfalskning eller acceptera. De kan göra en sköntaxering om inget pris finns. Från tullens eget material: Tullvärde grundar sig på det pris du betalar till exportören när han eller hon säljer varan till EU. Det finns kostnader du betalar som ska ingå i tullvärdet men som inte alltid är med i varans fakturapris. Exempel på sådana kostnader är försäkringskostnader, kostnader för transport, lastning, lossning och hantering fram till importplatsen i EU. Vissa kostnader ska du inte räkna in i tullvärdet om de anges separat från fakturapriset. Exempel på sådana kostnader är transportkostnader inom EU. Om tull och andra skatter i EU är inräknade i fakturapriset drar du alltid av dessa från tullvärdet. ----------- Det är alltså priset och inget annat som styr. Lagen säger att du ska betala tull på värdet och värdet är betalningen i inköps landet.
debatt Postat 6 oktober 2008 Trådstartare Postat 6 oktober 2008 (redigerat) Oj, vad många och snabba svar. 😛 I det först ärendet, det som pågår, är det mer en principsak. Det handlar om ett par begagnade boots, som skulle ha kostat mycket mer i Sverige antagligen. Jag har förvisso aldrig sett dem nånstans, men iaf... Det ärendet är igång via korrespondens. Om säljaren på Ebay inte vill ha mer betalt, man vinner auktionen alltså (utan reservationspris) och tror sig gör ett fynd, så går inte det?! Det är mer intressant i det andra kommande fallet. Om man beställer en vara som finns på ett stort amerikanskt företags webbsida - då kan de väl aldrig höja värdet på varan för att få in mer mervärdesskatt? Och för att den kostar mer i Sverige normalt sett... OM man kan visa/hänvisa till företags prissättning på deras egen webbsida t.ex. Då bör de ju förstå att man inte "skrivit ned" priset olagligt. Det må gälla Lee jeans, en moogsynth, en Gibson eller vadsomhelst... 🙂 //:debatt Redigerat 6 oktober 2008 av debatt
debatt Postat 6 oktober 2008 Trådstartare Postat 6 oktober 2008 Det är alltså priset och inget annat som styr. Lagen säger att du ska betala tull på värdet och värdet är betalningen i inköps landet. Då är jag med! 😛
Claes Holmerup Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Oj, vad många och snabba svar. 😛 I det först ärendet, det som pågår, är det mer en principsak. Det handlar om ett par begagnade boots, som skulle ha kostat mycket mer i Sverige antagligen. Jag har förvisso aldrig sett dem nånstans, men iaf... Det ärendet är igång via korrespondens. Om säljaren på Ebay inte vill ha mer betalt, man vinner auktionen alltså (utan reservationspris) och tror sig gör ett fynd, så går inte det?! Det är det som blir följden av ett utbrett fusk. De som är ärliga drabbas... 🙂 Det är mer intressant i det andra kommande fallet. Om man beställer en vara som finns på ett stort amerikanskt företags webbsida - då kan de väl aldrig höja värdet på varan för att få in mer mervärdesskatt? Och för att den kostar mer i Sverige normalt sett... OM man kan visa/hänvisa till företags prissättning på deras egen webbsida t.ex. Då bör de ju förstå att man inte "skrivit ned" priset olagligt. Om det finns på deras hemsida och det är ett företag (och inte privatperson, som exempelvis kan misstänkas sälja stöldgods skitbilligt), så borde det kunna utgöra ett bevis till din fördel.
Twilight_Zound Postat 6 oktober 2008 Postat 6 oktober 2008 Nope... Privatpersoner i vårt avlånga land har INGA SOM HELST rättigheter. Endast SKYLDIGHETER.. Om en myndighet anser sig ha rätt så har dom det (även om dom HAR fel). Det ska VÄÄÄÄÄLDIGT mycket till för dom att erkänna ev fel.. Ex. Om tullen anser att du betalat för lite så har du det...Inse fakta. Dom HAR rätt...(Även om dom HAR fel).. Privatpersoner i Sverige är livegna...
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.