Memphis Postat 2 augusti 2009 Postat 2 augusti 2009 (redigerat) Jag har förövrigt slutat med kaffedrickandet 😆 eller.. 🤪 Och jag har nyligen börjat! 😛 Redigerat 2 augusti 2009 av Memphis
slejnard Postat 4 september 2009 Trådstartare Postat 4 september 2009 Och jag har nyligen börjat! 😊 Bra! Aldrig försent att börja dricka kaffe 🙂 Har köpt en vattenkokare och en sån där minibodega (glasmojäng) så kan man fixa snabbt å gott 😆 . Perkulatorn har börjat göra sitt.
Neosus Postat 4 september 2009 Postat 4 september 2009 Mina tankar lutar mer åt att köpa en Don Pedro seriöst alltså. 😄
Taus Postat 26 september 2009 Postat 26 september 2009 Riktigt rolig tråd! Härligt initiativ Slejnard ! Kul att se så många som kombinerar sitt skapande med ett djupt intresse av kaffe ! Vad gäller kaffe så är det mkt som spelar roll för att få liv i sin kopp. Det handlar om färska bönor , rena verktyg , rätta temperaturer , optimal malningsgrad beroende på bryggmetod och självklart extrahering. Mitt val av kaffe för ca, 8år sedan var Eldorado Snabbkaffe. När jag satt framför portan och det var dax för mixning så var det lätt att springa ut till köket och slå i en matsked i lite varmt kranvatten 😛 Sen fick man ju ta smällen efter någon minut 😮 Efter ett par år av lidande så var det absolut dax att ändra på sitt koffein-intag. Så jag köpte mig en bodum-brygg och började bli intresserad av olika slags bönor och bryggmetoder. Nu efter ett antal år som kaffenörd och hårt arbetande barista så ser mina mix-sessioner betydligt annorlunda ut ☺️ Med en njutfull kopp vid min sida blir livet mkt mer rofyllt... Nu är jag inte hemma men efter jag har läst den här tråden så kommer springa raka vägen till min Isomac och brygga fram en underbar kaffe. Kanske blir lite bilder t.o.m
Mojje Cruncher Andersson Postat 26 september 2009 Postat 26 september 2009 Psyanid.... barista säger du!? Du har massor att lära oss "troendes innehavare av kaffebryggarkunskaper"! Ge oss ett par snabba tips och framför allt.... källvatten eller kranvatten? Take care!! /Cruncharn'
JonasW Postat 1 oktober 2009 Postat 1 oktober 2009 (redigerat) Fick denna skönhet av min kära flickvän i födelsedagspresent! Underbart gott kaffe (men lite dyrt eftersom man måste köpa såna jäkla "pods") gör långa mixsessioner till en fröjd! 🙁 Redigerat 1 oktober 2009 av JonasW
Taus Postat 2 oktober 2009 Postat 2 oktober 2009 Psyanid.... barista säger du!? Du har massor att lära oss "troendes innehavare av kaffebryggarkunskaper"! Ge oss ett par snabba tips och framför allt.... källvatten eller kranvatten? Take care!! /Cruncharn' Om man ska vara nördig så är källvatten att föredra. Men här i sverige har vi väldigt fint kranvatten så vi kan med gott humör fylla våra maskiner och brygga det svarta guldet 🙂 Snabba tips* Gällande ALLT kaffe så är A och O att använda färska , hela bönor som du maler direkt innan bryggning och extraherar i rätt värme. Det ger ditt kaffe extra dimensioner. Men viktigt att veta då är att man måste ha rätt malningsgrad för just den metod som du brygger med. Gällande tex Espresso så finns det vissa riktilinjer att följaså länge maskiner pressar ur sig vattnet i 9 bars tryck. (vilket är nödvändigt). Då kan du enkelt med ögat på creman (Brun , silkeslent skumm överst på espresson) och ett urverk "klocka" ditt kaffe. Standard-tiden är 25-30sek för en espresso. När du klockat ditt kaffe kandu sen börja labba lite med extraktionstiden . Olika toner ur kaffet om du tex låter kaffet rinna lite "kortare". Mmmmm 🙂 Gällande bryggkaffe är malningsgraden inte lika lätt att hitta. Men så länge mn satsar på 8gram per kopp och ställer sin kvarn (vilket alla bör ha) i botten så är det bara att ställa upp den mellan bryggningarna tills man har funnit det optimala smaken. Temperaturerna som tränger igenom ditt kaffe är också viktigt att tänka på. Man brukar säga att man inte ska koka vattnet. Asså inte ha temp över 100celcius. Sen är det alltid en smaksak. Vill man så kan man. Men de optimala gradantelet för är ca 98c för brygg och 92 för espresso. sen kan man ju självkklart labba där me. Men den färdiga koppen bör inte vara under 65grader. / psyanid i kaffet
Taus Postat 2 oktober 2009 Postat 2 oktober 2009 JonasW Det där är för modernt för mig 🙂 Jag använder leva-spak 🙂
Martin Postat 2 oktober 2009 Postat 2 oktober 2009 (redigerat) Ni vet om att kaffe är satans drog? 🙂 Redigerat 2 oktober 2009 av Martin
Mojje Cruncher Andersson Postat 2 oktober 2009 Postat 2 oktober 2009 Om man ska vara nördig så är källvatten att föredra. Men här i sverige har vi väldigt fint kranvatten så vi kan med gott humör fylla våra maskiner och brygga det svarta guldet 😉 Snabba tips* Gällande ALLT kaffe så är A och O att använda färska , hela bönor som du maler direkt innan bryggning och extraherar i rätt värme. Det ger ditt kaffe extra dimensioner. Men viktigt att veta då är att man måste ha rätt malningsgrad för just den metod som du brygger med. Gällande tex Espresso så finns det vissa riktilinjer att följaså länge maskiner pressar ur sig vattnet i 9 bars tryck. (vilket är nödvändigt). Då kan du enkelt med ögat på creman (Brun , silkeslent skumm överst på espresson) och ett urverk "klocka" ditt kaffe. Standard-tiden är 25-30sek för en espresso. När du klockat ditt kaffe kandu sen börja labba lite med extraktionstiden . Olika toner ur kaffet om du tex låter kaffet rinna lite "kortare". Mmmmm 😄 Gällande bryggkaffe är malningsgraden inte lika lätt att hitta. Men så länge mn satsar på 8gram per kopp och ställer sin kvarn (vilket alla bör ha) i botten så är det bara att ställa upp den mellan bryggningarna tills man har funnit det optimala smaken. Temperaturerna som tränger igenom ditt kaffe är också viktigt att tänka på. Man brukar säga att man inte ska koka vattnet. Asså inte ha temp över 100celcius. Sen är det alltid en smaksak. Vill man så kan man. Men de optimala gradantelet för är ca 98c för brygg och 92 för espresso. sen kan man ju självkklart labba där me. Men den färdiga koppen bör inte vara under 65grader. / psyanid i kaffet Det här är vad vid letat efter Slejnard!!! En kaffets egen "Gilbert"!!! Guld värt Psyanid. 1:e rådgivare till den redan krönte kaffekungen, Slejnard!!! Att klocka sitt kaffe var nytt för mig. Kluras vidare och mer sökande i ämnet ska helt klart genomföras. Tänk vad nöjd en kund ska bli om han/hon får den "perfekta" koppen med kaffe innan en tagning!?!?! Fan, nu snackar vi Coltrane här!!! Take care bangeeerz!! /Cruncharn'
Taus Postat 2 oktober 2009 Postat 2 oktober 2009 Det här är vad vid letat efter Slejnard!!!En kaffets egen "Gilbert"!!! Guld värt Psyanid. 1:e rådgivare till den redan krönte kaffekungen, Slejnard!!! Att klocka sitt kaffe var nytt för mig. Kluras vidare och mer sökande i ämnet ska helt klart genomföras. Tänk vad nöjd en kund ska bli om han/hon får den "perfekta" koppen med kaffe innan en tagning!?!?! Fan, nu snackar vi Coltrane här!!! Take care bangeeerz!! /Cruncharn' Jodå , Kaffe kräver sin man/kvinna. Och slejnard besitter grav kunskap inom ämnet:) Vill passa på att be dom som inte har lyssnat på hans senaste stycke att göra det. Grymt fin bit de där...
slejnard Postat 2 oktober 2009 Trådstartare Postat 2 oktober 2009 Jodå , Kaffe kräver sin man/kvinna. Och slejnard besitter grav kunskap inom ämnet:) Vill passa på att be dom som inte har lyssnat på hans senaste stycke att göra det. Grymt fin bit de där... Tja Psyanid! Kul med en riktig kaffe-expert 🙂 . Intressant inlägg där. Bra att ha en "expert" på området! Kul du gillar min Å Elins nya låt. Funkar säkert att hälla i sig ett par liter kaffe till den. Tack! Roligt också att många verkar kika in här då och då 😄 . /Sley-Nerd
woollie Postat 2 oktober 2009 Postat 2 oktober 2009 Aahh klockan är 00.40 och jag blir sugen på kaffe. Vilken jobbig tråd det här är =D
slejnard Postat 21 december 2009 Trådstartare Postat 21 december 2009 Aahh klockan är 00.40 och jag blir sugen på kaffe. Vilken jobbig tråd det här är =D Kaffe är gott och en av livets drycker! Nu har det visat sig att den även är bra mot vissa sjukdomar. 🙂
laxlaxlax Postat 28 december 2009 Postat 28 december 2009 Man brukar säga att man inte ska koka vattnet. Asså inte ha temp över 100celcius. Sen är det alltid en smaksak. Vill man så kan man. Men de optimala gradantelet för är ca 98c för brygg och 92 för espresso. / psyanid i kaffet Hur tusan kan man brygga espresso vid 92 grader när vattnet inte förängas förrän hundra? Eller har det med trycket att göra? Har börjat mala och önskar jag kunde fotografera mina senaste experiment. Säkert provocerande för er puritaner, men jag har alltid betraktat mitt kök som ett laboratorium: Experiment 1: En ruta mörk 90% delikatesschoklad i malen tillsammans med bönorna till espressobryggen. Jag vet inte vad jag ska säga.. men det smakar annorlunda. Choklad tar fram det beska i kaffet och kaffet tar fram det beska i chokladen.. Experiment 2: En pris lössnus bland de malna bönorna till espresson. Kaffet smakar skit, end of discussion. Fick göra nytt Återkommer med fler experiment. Funderar på att slänga med några pepparkorn i malen - vem vet, det kanske är gott? Lax
Backspin Postat 28 december 2009 Postat 28 december 2009 Tack för god underhållning 😏. Sitter och njuter av avkomman från min Moccamaster och Zoegas Mollbergs blandning. Livet känns ganska bra.
Martin Postat 28 december 2009 Postat 28 december 2009 Prova att ha i kanel/kardemumma i bryggkaffet. Awesome
slejnard Postat 28 december 2009 Trådstartare Postat 28 december 2009 Experiment 2: En pris lössnus bland de malna bönorna till espresson. Kaffet smakar skit, end of discussion. Fick göra nytt Tanken är nog fasen helrätt! Inte mycket som klår nyborstade tänder, en kopp kaffe och en fet paj under läppen 🙂 Kanske inte hopblandat dock. Martin: Fick nåt sånt där liknande julkaffe förra året. Usch! Backspin: Njut på! Ska perrkla mig en panna.
Memphis Postat 28 december 2009 Postat 28 december 2009 Prova att ha i kanel/kardemumma i bryggkaffet. Awesome Spännande! Ska testa. ☺️
nilsemil Postat 3 januari 2010 Postat 3 januari 2010 jag tycker slejnard har en snygg skrivbordssetup!
slejnard Postat 3 januari 2010 Trådstartare Postat 3 januari 2010 jag tycker slejnard har en snygg skrivbordssetup! Ahapp, ser du den ☺️
Lejnoss Postat 11 januari 2010 Postat 11 januari 2010 (redigerat) Tack för god underhållning 🙂. Sitter och njuter av avkomman från min Moccamaster och Zoegas Mollbergs blandning. Livet känns ganska bra. Ojoj, en moccamaster alltså. Det var det första som stod på inköpslistan när jag flyttat MEN så köper min ömma mor till mig i inflyttningspresent en rustabryggare som brygger kaffet med för låg temperatur och sedan bränner det på värmeplattan. Den måste nog snart tyvärr( 🙂 ) åka i golvet. Redigerat 11 januari 2010 av Lejnoss
nilsemil Postat 11 januari 2010 Postat 11 januari 2010 Ahapp, ser du den 😕 näh ingen fara, detta var bilden! https://www.studio.se/index.php?act=attac...ost&id=3258
slejnard Postat 11 januari 2010 Trådstartare Postat 11 januari 2010 näh ingen fara, detta var bilden!https://www.studio.se/index.php?act=attac...ost&id=3258 Okej då är jag med 😎
Memphis Postat 28 februari 2010 Postat 28 februari 2010 (redigerat) http://offkaren.com/doc/Hkaffe.pdf 😏 Redigerat 28 februari 2010 av Memphis
Peter Roos Postat 28 februari 2010 Postat 28 februari 2010 http://offkaren.com/doc/Hkaffe.pdf 🙂 Den var bra! 😄
Mojje Cruncher Andersson Postat 28 februari 2010 Postat 28 februari 2010 http://offkaren.com/doc/Hkaffe.pdf 🙂 HAHAHAHAHAHAHAHAH! Fan det bästa som lagts på forumet på lång tid! Fantastiskt! Vem är upphovsmakaren till detta fantastiska alster!? /Cruncharn'
Memphis Postat 28 februari 2010 Postat 28 februari 2010 😄 Ja, riktigt skön. Vet ej vem som gjort den men antagligen bara några uttråkade soldater i försvaret. 🙂 Det var en polare som går i lumpen som länkade.
slejnard Postat 28 februari 2010 Trådstartare Postat 28 februari 2010 HAHAHAHAHAHAHAHAH!Fan det bästa som lagts på forumet på lång tid! Fantastiskt! Vem är upphovsmakaren till detta fantastiska alster!? /Cruncharn' +1 Ja inte jag iaf. Men riktigt kul läsning! 🙂 Det går inte att få nog i ämnet kaffe.
Hermholtz Postat 28 februari 2010 Postat 28 februari 2010 Ne jag måste också lägga upp kaffe bilder! :>
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.