Jump to content
Annons

Har du tinnitus?


Diwic

Recommended Posts

Det är väl inte så att det sitter ett membran i örat och genererar en ton som örat själv sen uppfattar. Ljudet dyker upp i själva örat från början och finns inte som ljudvågor någon stans och kan inte mötas med fasvända vågor. eller?

Där sa unbornichen en sak som låter intresant. Tinnitus är nog inte en fysisk ton, utan mer en psykisk ton, och ska man fasa ut en sån så får man nog äta piller.

Korrekt. I örat sitter små hår som fångar upp olika frekvenser, och via nervbanor skickar till... tja, en xylofon, skulle man kunna säga... Denna xylofon uppfattar ljudintryckens tonhöjd, och skickar signaler vidare till hjärnan. Tinnitus är, skulle jag tro, en defekt på xylofonen, där en ton har hakat upp sig, och ständigt skickar info till hjärnan. Någon egentlig ton är det naturligtvis inte fråga om.

Möjligen kunde man kanske försöka mäta exakt vilka frekvenser som tinnitusen ligger i, och operera bort de tonerna helt från audioreceptororganen.

Nja, det var inte riktigt så vi fick det berättat för oss på föreläsningen i måndags. Basilarmembranet med alla flimmerhåren var tydligen täckta av en hinna som hindrade kemiska signalsubstanser att nå hörselnerven annat än när ljudet kommer in. (Ber om usräkt om jag minns fel...) Då det blir läckage i membranet tror man att tinnitus uppstår. Men detta var bara en av flera orsaker, efter vad jag förstod.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • Svar 224
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

Postat mest i detta ämne

musik (oregistrerad)

Hej!

Det blir lite av en retur till forskningsrönen det här för mig. Det är nämligen så att jag var mest aktiv mellan 1989-2002. Detta om membranens betydelse var inget som diskuterades som huvudorsak då, utan man var mer inriktad på själva hörselcellerna eller flimmerhåren. Jag minns också att fokus låg i viss mån på att hörselcellerna var uppdelade i två huvudgrupper, de celler som tar emot ljud upp till 65 dB och den andra gruppen som sköter om ljud däröver. Man teoretiserade över huruvida det kunde vara så att det fanns läckage mellan grupperna hos vissa och att det hos dessa individer då uppstod ljudöverkänslighet.

Generellt kan man annars säga att många menade att eftersom en del flimmerhår eller hörselceller var skadade hos drabbade med tinnitus eller framförallt ljudöverkänslighet (alltså Hyperacusis), så var de friska cellerna tvungna att ta över de skadades uppgifter, varför de blev överansträngda i sin tur och smärta uppkom. Det var en vanlig förklaring till ljudkänslighet.

Den vanligaste förklaringen till tinnitus var att hörselceller/flimmerhår vikt sig eller lossnat, och låg och sände signaler upp till hjärnans hörselcentra som uppfattade det som utifrån kommande ljud då.

Men jag vet inte exakt hur mycket forskningen agerat senaste två åren. Har det hänt nåt därvid? Inte vad jag vet i alla fall, även om jag fortfarande följer den men mer passivt.

donuts finns i flera smaker numera/:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...
Postat (redigerat)

Ett gott tecken för oss alla som har Tinnitus , är att forskningen verkar

ha gjort lite framsteg , då det visar sig att Stamceller kan få Hårcellerna

att börja växa på Rats , sen om dom håller en sådan kvalite att dom

kan överta den gamla rollen , återstår att se .

Men vi får hålla tummarna , eller stoppar in dom i öronen tills

vidare 😛

men)))) rats som de är , så säger vi 😳

No more Mrs Highvoice Soprani Capriljuuuta ) nuuu more njuuta ))))

igen , till datorns fläktSymfonia rakka audion........................... 😲

Redigerat av antikartellmusikern
Link to comment
Dela på andra sajter

Har klarat mig undan ganska bra.

Jag använder dock öronproppar överallt där det förekommer högt ljud. Replokalen är ju given liksom på spelningar.

Något som man ofta glömmer är däremot på krogen. Det kan bli ruskigt högt där ibland. Ofta tänker man inte på det eftersom man oftast(alltid?) har druckit sig berusad. Jag brukar se till att ha öronproppar även där. Ända nackdelen är väll att det ser lite dumt ut, men det kan det vara värt.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Har tinnitus, har haft det sen jag var liten och spelade i en replokal lika stor som en skokartong. Hade hjärna nog att ha högsta volym på allt och stå en cm från trummisens crash cymbal med huvudet utan öronproppar såklart.

Har i båda öronen, värdelöst.

Använder dock öronproppar nu, ska fixa sånadär dyra som man kan fixa genom öronkliniken.

Redigerat av Bone
Link to comment
Dela på andra sajter

Mr Underhill (oregistrerad)

Instämmer med alla dina ord Hacke. Har veterligen ingen tinnitus men exakt samma problem som du. Så idiotförklarad har man ju blivit några gånger.

Lösningen i mitt fall är: händerna-kupade-bakom-örat-tricket, lät som något Doktor Mugg skulle sagt 😆

Har i alla fall till slut investerat i riktiga Bellman och symfonproppar, sångarvarianten skall in långt som f.n. 😆

Bieffekten blev att jag under Coverspelningar, mestadels bröllop där jag sjunger effektivt 2-3 timmar, inte skriker sönder mig lika lätt eftersom öronen inte längre släcker ut efter 1 timmes full-PA- dån. Man hör sig själv hela tiden 😉

Men som sagt man får ju fortfarande se ut som Musse om man skall göra seriösa konverationer på fest eller krog.

Äterigen Hacke, jag instämmer tack och lov att raggtiden är över.

Nu repar vi med digitaltrummor och hörlurar. Stör ingen men känns lite knasigt att vråla Electric Eye utan feta Marshall stackar. ock, ock, ock 😆 / Mr.U

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...

Sänker volymen mer och mer på min Phones-output till ljudkortet i takt med att jag läser i det här forumet 🙂

Är än så länge (är iofs bara 17 år) tinnitusfri...

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja, på högeröra.

Ligger mellan 10-12 KHz ungefär. Har haft det i ca 5 år och är så pass van att själva ljudet inte stör mig speciellt.

Mycket jobbigare är att jag har blivit så känslig för hög ljudnivå: Kan inte alls mixa som jag gjorde förr, även med de finaste monitorerna. Och man måste dra på ibland för att testa, det är bara så. 😉

Viss musik gillade jag på högsta volym förr - ex:vis Rammstein, Led Zep, Prodigy. Men nu får jag ta det mycket lugnare.

Mixa med riktigt ordentligt bra lurar går rätt bra - men ca 10 minuter är dock max. Mp3 spelare är bara att glömma, no way.

Porslinsskrammel, bestick, disko, högljudd cocktailparty, smällare, småungar som skriker - hjälp!! Jag dör!

Går jag på bio så gäller det att ha fingrarna beredda - blir det riktigt högt åker de in. example: Sagan om Ringen 1 - när de där spökena på hästrygg (vad hette de nu igen?) kom, så var det SMÄRTA!!!

:] Fish

Link to comment
Dela på andra sajter

tRasH cAn maN (oregistrerad)

Jodå!

Vänster öra. Tror det uppkom av mycket oskyddat repande på hög volym och en efter en spelning på liten krog där jag stod precis brevid ena PA högtalaren. Jag kännde då att det började dista i örat (lät ganska likt digitaldist när ljudet hackas upp!) och jag minns att jag tänkte, "Skit! nu kommer jag bli döv!

Jag har en högfrekvent ton men hör den mest när det är riktigt tyst runt omkring eller om öronen är överansträngda. Det gäller att vara noga med lyssningsvolym och tid. Öronproppar har jag också alltid när jag repar numera.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har klarat mig! Men jag lider med er som har! 😮

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 månader senare...

Hej Allihoppa.

Japp jag har det.

Jag gjorde ett PA jobb som tekniker och råkade ut för en sån där boom....

Ett tag lät det som en radio i skallen och jag hade svårt att sova och det blev rätt psykiskt påfrestande.

Nu är det bättre dock.

Porslin är ingen höjdare och speciellt tallrikar brukar vara förjävliga då jag diskar ( har ingen diskmaskin ).

Lyssnar jag i lurar så tjuter det alltid efteråt.

Nu är det inte så farligt utan man lär sig leva med det och det går upp och ner beroende lite på humör upplever jag.

Jag sökte för det men blev ganska dåligt bemött på Vårdcentralen.

Om man ska söka för det för man nog vara beredd att stå på sig lite. Detta är ju inget som man kan mäta direkt ( tror jag i alla fall ).

Jag började ju redan i tonåren att fixa tinnitus tror jag genom att lira i ett metallband som repade jävligt högt.

Jag minns att det ibland "skar i öronen" men jag ville inte verka löjlig och be de andra sänka. Trummisen jag spelade med då fick sluta spela ett tag efter att han åkte på det.

Ett tips är ändå...sänk ljudet då ni repar.

Det kan vara högt när man gigar men man måste inte repa svinhögt.

Det är som att festa och repa....man tror det är skitbra men man hör ju inte missarna när man repar högt.

Vänligen Mancan

Link to comment
Dela på andra sajter

Stampe76 (oregistrerad)

Hej allihopa. Jo tyvärr är det ju så att man lider av denna åkomma har haft tinnitus lite då och då i många år (trummis) 😛. Men det värsta kom för 4 månader sen när jag genomgick en öronoperation dagen efter den har det pipit dygnet runt

😕. Har en ton någonstans runt 35.000 hertz och har väldigt svårt för att sova och konsentrera mig. Alla säger att man lär sig leva med det???? hur lång tid tar det tills man kan det.?? Någon som vet.?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror inte att jag har tinnitus. Ibland om det blir riktigt jäkla tyst så kan man höra ett pip ibland, men det kan vara inbillning. Jag kör ALLTID mer öronpluppar när jag spelar. Jag tycker att det är plågsamt att spela utan öronlpuppar. Jobbigt mer riktigt höga ljud. Lyssnar nästan alltid på någorlunda låg volym på musik. Men det kan faktiskt darra till ibland i örat, som en rysning eller ilning i trummhinnan när jag lyssnar på hög musik eller vissa jobbiga frekvenser.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror inte jag har tinnitus, för jag hör inga pip. Däremot har jag skitsvårt att höra vad en person säger som sitter rakt mittemot mig om det är massa stim och sorl runtomkring. Skitjobbigt när man är på krogen. Krogen är också källan till det onda. Tur att man inte behöver ragga längre, det försvåras avsevärt när man inte hör vad tjejen säger... 🙂

Nu kan tinnitusen användas till din fördel! När tjejen där hemma börjar gnälla kan du lugnt påpeka din tinnitus! Klockrent! Jag brukar skylla på min sjösjuka när jag måste diska...

Redigerat av Eternal
Link to comment
Dela på andra sajter

Har klarat mig undan ganska bra.

Jag använder dock öronproppar överallt där det förekommer högt ljud. Replokalen är ju given liksom på spelningar.

Något som man ofta glömmer är däremot på krogen. Det kan bli ruskigt högt där ibland. Ofta tänker man inte på det eftersom man oftast(alltid?) har druckit sig berusad. Jag brukar se till att ha öronproppar även där. Ända nackdelen är väll att det ser lite dumt ut, men det kan det vara värt.

Överhuvudtaget på ställen där mycket folk vistas samtidigt blir det oftast bullrigt (om det inte är en fin restaurang eller bibliotek eller så såklart 😉), till en såpass hög nivå att det kan bli skadligt i längden. Själv känner jag av det väldigt tidigt på grund av min skada (tinitus) och stoppar därför in hörselskydd efter en stund.

Senast var det t.ex. i kön till Balder på Liseberg (innan man kommer in i trätunneln. Folk måste ha tyckt jag var jävligt konstig som stoppade in hörselskydd där 😱

/Daniel

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror inte jag har tinnitus, för jag hör inga pip. Däremot har jag skitsvårt att höra vad en person säger som sitter rakt mittemot mig om det är massa stim och sorl runtomkring. Skitjobbigt när man är på krogen. Krogen är också källan till det onda. Tur att man inte behöver ragga längre, det försvåras avsevärt när man inte hör vad tjejen säger... 😳

Tinnituskonsulten Catherine Forsberg (som var med i senaste Studio) var i måndags och föreläste på skolan jag jobbar på. Jag beskrev mina hörselproblem som artar sig precis som dina. Jag har det svårt bl.a. på krogen, slamriga caféer och i tunnelbanan. Hon sa att det är en hörselnedsättning, och att jag bör vara extra försiktig.

Hmm, dags att åtminstone skaffa ER-20-öronproppar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Har klarat mig för egen del men känner många som har problem med det, farsan bl.a. så jag har ett hum om hur jävligt det kan vara. Lider med dem som har det.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror inte jag har tinnitus, för jag hör inga pip. Däremot har jag skitsvårt att höra vad en person säger som sitter rakt mittemot mig om det är massa stim och sorl runtomkring. Skitjobbigt när man är på krogen. Krogen är också källan till det onda. Tur att man inte behöver ragga längre, det försvåras avsevärt när man inte hör vad tjejen säger... 😎

Tinnituskonsulten Catherine Forsberg (som var med i senaste Studio) var i måndags och föreläste på skolan jag jobbar på. Jag beskrev mina hörselproblem som artar sig precis som dina. Jag har det svårt bl.a. på krogen, slamriga caféer och i tunnelbanan. Hon sa att det är en hörselnedsättning, och att jag bör vara extra försiktig.

Hmm, dags att åtminstone skaffa ER-20-öronproppar.

Men hörselnedsättning är ju mätbart, och jag har gjort de tester som finns att göra hos öronläkaren (jag t.o.m tjatade mig till vidare tester) och jag har klart godkänt rakt över. Ändå har jag symptomen som jag nämnde.

Vem vet, det kanske sitter i huvvet snarare än i öronen... 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Cat_smile (oregistrerad)

Halloj.. Cathrine Forsberg här www.tinnituskonsulten.se

Jag vill förklara detta med hörselnedsättningen som du troligen har. När man mäter hörseln så har man en gräns mellan 0 och 10 dB som man räknar som normal hörsel även om man får en dipp på kruvan. Orsaken till att man kallas normalhörande då är att mellan 0 och 10 sitter inga talfrekvenser. Alltså du är inte i behov av dessa frekvenser. Dock påverkar det just detta med att man har svårt att höra vart ljud kommerifrån. Det är det första tecknet på en hörselnedsättning. Skall dock tilläggas att om det är allt för mycket ljud runt omkringen så har alla oavsett hörselnedsättning eller inte svårt att höra även om en person står rakt framför en. De platser jag pratar om är tex att man sitter en grupp vid ett bord och man har svårt att uppfatta vem som säger vad. Allt går lite ihop som ett enda sorl.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 månader senare...

Jag har en väldigt irriterande skada på vänsterörat så jag hör mycket bättre på högerörat vilket är jobbigt när man lyssnar på musik. Jag får panna hela ljudbilden "fel" för att det ska låta "rätt" i mitt huve 😳🥰 Trist, men sånt är livet. Bättre än Tinitus förhoppningsvis...

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
  • 2 månader senare...
kittem (oregistrerad)

Jag har tinnitus, men det är så lågt att man bara tänker på det om man inte kan sova på natten och ligger och spänner sig. Lider med de som hör det konstant, det måste vara mycket påfrestande.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...

alla ni som har tinnitus försök lära er leva med det det har jag (har tur) blev faktiskt av med det i en vecka 😉 när jag inte tänkte på det glömde att det pep

men jag hade otur sen kom på att jag inte hade pip då kom det tillbacka 😎

fick i alla fall vet hur det är att leva utan tinnitus en vecka 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej allihopa. Jo tyvärr är det ju så att man lider av denna åkomma har haft tinnitus lite då och då i många år (trummis) 😄. Men det värsta kom för 4 månader sen när jag genomgick en öronoperation dagen efter den har det pipit dygnet runt

😎. Har en ton någonstans runt 35.000 hertz och har väldigt svårt för att sova och konsentrera mig. Alla säger att man lär sig leva med det???? hur lång tid tar det tills man kan det.?? Någon som vet.?

Det beror på jag lärde mig leva med tinnitus faktisk dagen efter jag fick det 😆

det kan ta år att lära sig det dagar vissa lär sig aldrig leva med det 😄 hopas du lär dig leva med det 😉 (im praying for you and ever one!)

Link to comment
Dela på andra sajter

Har haft ett ganska jobbigt tjut i c:a 10 år nu, i höstas blev det värre i anslutning till en öroninflammation, då det inte försvann varken tjutet eller trycket i innerörat var jag tvungen och göra en magnetröntgen av huvudet. Att vänta på diagnosen i en månad var nog den värsta tid jag upplevt, det de ville ringa in var nämligen om jag hade cancer på hörselnerven. Huja, det hade jag dock inte.

Jag har inte kollat vilken frekvens det är, men det ligger kring g-a i en väldigt hög oktav, dock är det lite falskt så det är inget jag kian använda mig av för gehöret, dessutom verkar det sväva litegrand. Lätt nedsatt hörsel på höger öra på höga frekvenser (hittar inte lappen, men jag kom ihåg att det fortfarande var över medelvärdet, så jag hör faktiskt bra ännu).

Då jag bara spelat klassiskgitarr och spelar in med väldigt låg volym med bra lurar så är jag lite förvånad att hörseln försämrades, men det var tydligen inte konstigt då man hade öroninflammation, det kunde tydligen bli små ärr-vävnader på timpani (om jag inte förstod fel då det var läkare här i Spanien och jag inte förstår alla tuffa termer).

Ska så snart jag kommer hem till Sverige skaffa de där musikerpropparna och använda dem så fort jag spelar. Det finns dessutom några som bara skär 6dB (tror det var denna siffra) som är bra att använda även då man spelar låg musik som jag gör... för det är tydligen konstanta ljud, och inte nödvändigtvis höga som verkar uttröttande.

Nå, nu tillbaka till harmoniläran.

Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)

Hej!

Konstigt att det heter samma som orkesterpukor...de där trumhinnorna.

Är det bara en trumhinne- eller benskada kan de ju operera väck det om de vill.

Men det gör de normalt inte, för det finns alltid risker med operationer.

Värre är om det är en neurogen skada. Då finns det ingen reparation att vänta.

Viktor: du lider av Hyperacusis.

😆

:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

Hyperacusis: Ljudöverkänslighet, banala vardagsljud som inte innebär risk för bullerskada upplevs plågsamma t o m smärtsamma i öronen. Det kan vara t ex att plocka med porslin, barnskrik, vända blad i dagstidningen, dammsuga... Vanligt fenomen i samband med tinnitus.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...