Jump to content
Annons

Ljuskänslig för lampor


musik (oregistrerad)

Recommended Posts

musik (oregistrerad)

Hej!

Har ett helvete på båda ögonen med alla lampor, billampor inte minst. Jag fick det i samband med att jag provade en astmamedicin (inhalator). Jag var akut på rätt stor ögonundersökning på sjukhuset: undersökning av näthinnorna, hornhinnorna, linserna, ögontrycken, gula fläckarna, kammarvinklarna m.m. Läkaren hittade egentligen ingenting, mer än en begynnande grå starr (katarrakt), vilket är illa nog i och för sig, att få det av ett medicinskt preparat, menar jag... Innan medicineringen har jag inte haft några som helst sådana här problem. Vid grå starr får man problem med bländing av billjus av t.ex. Och är man yngre så går utvecklingen av gråstarren snabbare än för en äldre patient.

Utvecklingen av myodesposia (flygande prickar och streck i synfältet), som beror på döda celler bl.a. utvecklas från 40-årsåldern. Jag fick det när jag var 17. Utvecklingen av grå starr brukar ta fart efter 70. Jag har fått det redan nu.

Min allergologläkare har sagt att vi måste anmäla detta till Läkemedelsverket som en biverkan. Man kan normalt faktiskt få grå starr av medlet (Pulmicort), men då oftast efter lång tid, dvs. 7-10 år. Men är man överkänslig kan det gå mycket fortare...

Min ögonläkare sa att jag inte behöver operera för grå starr nu, det är inte aktuellt eftersom min synskärpa paradoxalt nog samtidigt är den bästa någonsin. Jag uppnår visus 1.5 (=under den normala raden på tavlan). Dessutom har kontrastseendet blivit bättre. Både detta med synskärpan och kontrastseendet är typiskt för grå starr, men tvärtom, dvs. om dessa egenskaper blir sämre!! Dessutom har jag mindre problem soliga dagar, vilket är helt bakvänt det också. Detta påminner om ljudkänsligheten. Den innebar ju att jag hörde bättre vid testerna än normalt och inte tvärtom. Eftersom jag uppfattar alla lampor som väldigt starka så ser jag ju mycket skarpare eftersom allt blir så upplyst för mina ögon/min hjärna.

Så frågan är egentligen vad som hänt. Som det verkar så finns det ingen behandling i alla fall. Möjligen skulle det vara en kombination av torra ögon också. Det enda jag är lite osäker på om han kollade [får skriva ett brev till ögonläkaren (med mina synvärden)/ringa till honom om det]. På Apoteket säger man att man kan bli väldigt ljuskänslig av det, och t.ex. vid arbete framför datorer. Då kan man köpa vätskepipetter (utan konserveringsmedel) och droppa i ögonen. Behandling ska minst vara i 6-12 månader.

Detta med känsligheten för lampljus påminner lite om min känslighet för ljud (som jag fick av en felbehandling). Kan det hänga samman på något vis? En förhöjd känslighet i autonoma nervsystemet överlag? Om man slutar tvärt med en astmamedicin kan "vadsomhelst hända", säger de. Men jag trappade ned med den dos jag hade. Å andra sidan åter, är man överkänslig är även den sista nedtrappade dosen för hög.

Min ögonläkare sa att jag skulle använda solglasögon, men jag är tveksam, även om vanliga billampor uppfattas av mina ögon som näranog svetsljus. Är det farligt för mina ögon att se på dem, eller blir jag mer van? När det gällde min ljudkänslighet så gjorde jag tvärtemot alla andra patienter och läkarnas råd och försökte vänja mig på lång sikt vid ljud igen. Jag måste nog få tillstå att det var lösningen för mig! Jag vågar inte tänka på vad som hade skett annars med mig, jag hade väl haft det likadant som mina medpatienter som jag fortfarande 15 år senare ser gå med hörselkåpor, livrädda för alla ljud...

Nu till frågorna:

1) Är det någon som blivit ljuskänslig för lampor och av vilken anledning? Dator? Astmamedicin eller annan medicin? Olyckshändelse? Kemikalier?

2) Vad har ni gjort åt problemet?

3) Kan man i mitt fall anmäla till något mer ställe än Läkemedelsverket?

4) Ska jag använda solglasögon även på kvällen/natten utomhus, eller ska jag vänja mig vid lampljus igen?

5) När man har 5 dioptriers närsynthet (som jag), utvecklas grå starr snabbare då?

6) Kan biverkningen av medicinen fortfarande bli bättre?

:rolleyes:

:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag har använt Pulmicort i över 20 år vid det här laget och märker inget alls i den riktningen som du beskriver - men prickar och streck har jag haft i ögonen så länge jag kan komma ihåg. Prickarna och strecken som flyter omkring är inget som har ändrats något nämnvärt, så det är inget jag egentligen funderar över. Närsynt blev jag när jag gick i 3:an - och redan då tyckte skolsköterskan att jag måste ha lärt mig tavlan utantill tidigare, eftersom synen normalt inte blir så mycket sämre från ett år till nästa... 🙂

Närsynta brukar ha bättre mörkersyn än normalseende - och det kanske är det du upplever som jobbigt nu? Kan det kanske vara lite för svag eller lite för stark korrektion du har? Jag har linser på -4,25 och -4.75, som har legat stabilt i många år nu, men tidigare har jag upplevt att det blev jobbigt - framför allt på kvällen - när linserna inte hade rätt styrka. Ljuset från gatubelysningen och mötande bilars lampor flöt ut och blev väldigt jobbigt när korrektionen inte var riktigt rätt...

Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)

Hej Claes!

Ok. Pulmicort verkar fungera för dig, men tyvärr gjorde den inte alls det för mig eller heller för min brorsas tjej, som nu varit utan sin röst i mer än en hel månad, trots att helt hon slutat med medicinen (och inte heller hon använt den mer än några veckor). Det är inte utan att man undrar om inte Göteborgapoteket fått en dålig sändning. Så funderade i alla fall min specialist... som lovade skriva ett brev om vilket beslut de ska fatta om min medicinering överhuvudtaget. Men det har dröjt. Hon kallar mig medicinresistent i alla fall. Men det är nog inte sant, för det är man ju bara om medicin inte gör någon verkan.

När det gäller korrigeringen så har jag aldrig tidigare haft linser med astigamtism-slipning, men det har jag provat nu. Tyvärr har jag inte fått mina beställda glasögon ännu. Hoppas de kommer imorgon fredag! För de gamla glasögon som jag har och skiftar med linserna med har "bara" 4.25 dioptri och en lite annan astigmatisk slipning.

Mina linser än 4.75/4.75, och med astigmatisk slipning som sagt. De beställda glasögonen är på 5.00/5.25 och med 1.00/0.75, axel 0.7/1.0, har jag för mig. Varför det inte är samma för linserna ändå riktigt, beror på att linserna inte tillverkas med exakt mina astigmatiska värden. Det fick bli en kompromiss.

Min mörkersyn har alltid varit klart sämre än andras tidigare. Men nu har det fått ett lyft med de nya linserna.

Med mina gamla 4.25-glasögon uppfattar jag långa svep från lampor, med mina nya astigmatismslipade linser på 4.75, så gör jag inte det alls nästan. Tyvärr är dock lampor alldeles för starka med bägge dock. Vitt ljus är så starkt att det värker i ögonen! Tar jag av mig glasögonen/linserna helt så uppfattar jag inte lamporna så, men då är ju allt jättesuddigt å andra sidan (även lampor)...

Huvudfrågan är egentligen om jag ska undvika eller vänja mig vid ljus.

OBS!!!! Jag ska kanske tillägga en sak: plötsligt har jag väldigt svårt att läsa på nära håll!! Kan det vara överkorrigering av linserna trots allt? Jag kan se olika tegelstenars skarvar på hus 50-100 meter bort. Men med mina gamla linser (också de med styrka 4.75, men utan astigmatismslipning då)...så fick jag vara glad om jag såg att där fanns fönster och dörrar.

😉

:musik

Redigerat av musik
Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)

Hej!

Ett tillägg till: mina gamla glasögon är fotokromatiska. De har jag säkert haft i minst 15 år. Kan fotokromatiska filter (som ändrar färg inne/ute efter ljusförhållandena) åldras så att de fungerar sämre? De nya jag beställde saknar fotokromatik, men har solglas så man kan haka på sina glasögon utanpå.

Ögonläkaren tyckte inte jag skulle använda fotokromatiska glas längre, men samtidigt att det inte var de som orsakade mina besvär. När jag pratade med optikern senast, som var lätt lyrisk över dem när de kom, tyckte de var omoderna nu och sa att bara 10-15% av glasen på marknaden slipas så, då efterfrågan är låg. Mest klagar också folk på att de inte blir tillräckligt mörka för att vara solglasögon eller bra vid bilkörning och inte tillräckligt ljusa snabbt inomhus.

😉

:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...