Musiker Postat 6 juni 2004 Postat 6 juni 2004 Vad menas med dithering egetligen? Vet att man använder det vid mastering, men mer vet jag inte. MVH Johan Nordin 😕
bassman Postat 6 juni 2004 Postat 6 juni 2004 Vad menas med dithering egetligen? Vet att man använder det vid mastering, men mer vet jag inte. Det är en plugg som faktiskt lägger till lite ljud till ditt inspelade ljud. Byter ut en del saker i ljudet mot annat och får det att bli på ett sätt som läter bra i våra öron. En lång och teknisk förklaring om vad det är, vad som händer och när man använder det kan du läsa här: Dithering
MusicGene Postat 6 juni 2004 Postat 6 juni 2004 Man kan göra en analogi till grafik där man också använder dither. I musik vill man minska antalet bitar (från t.ex 24 till 16) och i grafiska sammanhang minska antalet färger i en bild. Dither är ett sätt behålla mer (upplevd?) data genom att lägga till lite brus. På en bild ser man det tydligt genom att en färg som inte finns försöker efterhärmas genom att göra ett prickigt mönster av färger som ligger nära den sökta färgen => ögat uppfattar det som en färg. Om man inte använder dither ser man istället tydliga skillnader där färgerna byts mot varandra. http://www.grafx-design.com/01gen.html
gcs (oregistrerad) Postat 6 juni 2004 Postat 6 juni 2004 Man kan säga så här att man tillsätter någon form av brus som kan anta olika vågformer, antingen mono eller stereo och i fas eller urfas. Bruset är till för att maskera den distorsion som uppstår när bit antalet minskar ner mot 1 bit. Jag har själv gjort experiment där jag minskat bitantalet och när man kommer ner till trebitar så hör man en ganska kraftig distorsion. Tillsätter man nu ditherbrus så försvinner distorsionen eftersom musiken kommer att moduleras med det tillförda ditherbruset. Jag undrar om ditherbrus är så viktigt om man jobbar med musik som har lågdynamik....det borde inte lillföra något vad jag förstår.
trombonisten Postat 7 juni 2004 Postat 7 juni 2004 Man kan göra en förenklad förklaring som följer: Ofta spelar man in med 24 bitars upplösning. Senare vill man göra en CD som ju har 16 bitars upplösning. Det enklaste sättet att göra det är att bara klippa bort de 8 sista bitarna, bara strunta i dem. Mycket lyssnande av bra öron har visat att för SVAGA partier av musiken så finns det bättre sätt än att bara klippa bort de 8 sista bitarna. De här teknikerna kallas för dithering. I starka partier, eller i allmänt sett stark musik, spelar det väldigt liten roll, så i komprimerade disco-låtar kan man i stort sett låta bli. Skall man köra ner till mp3 kan man också strunta i det men det ställer ju inte till något heller. Om man lyssnar riktigt, riktigt noga till exakt samma låt med och utan dithering är skillnaden knappt hörbar ens i riktigt bra utrustning. Det man hör är att med dithering så brusar det lite, lite mer. Å andra sidan utan dithering så kan man höra ett riktigt svagt missljud. Så det är bara att välja: brus eller missljud. Men jag kan bara höra det i svaga delar av musiken, till exempel om man lyssnar på klassisk musik. Hur man sen gör dithering är en helt annan sak, det tror jag inte jag klarar av att förklara eftersom jag nog inte kan det bra nog själv. T.
gcs (oregistrerad) Postat 7 juni 2004 Postat 7 juni 2004 Trombonisten skriver: "Hur man sen gör dithering är en helt annan sak." Vad menar du med hur man gör. Dither kan man ha som en plugg i sin dator alternativt i sin Finalizer eller liknande outboard pryl.
trombonisten Postat 7 juni 2004 Postat 7 juni 2004 Sorry gcs. Självklart gör man det med en plugg. Vad jag tänkte på var hur man gör en sån plugg och matematiken bakom. Det finns ett antal olika algoritmer som passar bäst för olika saker. Nå, det var jag tänkte på med en helt annan sak. Jag har en viss grund i matematiken kring det här, men inte tillräckligt för att förklara det. Sorry igen Tr.
Zkronk Postat 7 juni 2004 Postat 7 juni 2004 Vad kan man översätta ordet "dither" till? Det är i video-sammanhang i en film-spelare som jag håller på och översätter...
Mossman Postat 7 juni 2004 Postat 7 juni 2004 Dithering = Interpolation av "Gittrande färger" Interpolerar positionen av olika färgpunkter från en 256 färgers palett eller mindre, för att simulera en färg som inte finns i paletten. Då använder du gitter som skapar punkter i olika mönster och storlekar som lurar ögat att se olika nyanser. En sådan bild ser dock oftast lite brusig ut. (hittade på nån sida)
Musiker Postat 7 juni 2004 Trådstartare Postat 7 juni 2004 TACK, många och väldigt bra svar. Finns det några bra VST-pluggar att använda, helst gratis 😱 ). Jag mastrar med WaveLab lite (vet inte om det finns ditherings möjligheter där, men i så fall var?).
ponkass Postat 7 juni 2004 Postat 7 juni 2004 Det medföljer en sådan i cubase om du kör det.. kommer inte ihåg va den heter dock... 22 något kanske??...=)
Musiker Postat 8 juni 2004 Trådstartare Postat 8 juni 2004 Kör Cubasis VST 5 (gamla Cubase VST, i princip).
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.