Jump to content
Annons

Cleant ljud


Exil

Recommended Posts

Som jag nyss sa så kan man få ypperliga resultat utan att göra nåt med stereomixen. Men bara för att man är duktig på att mastra innebär det inte att man behöver vara duktig på att mixa för det är två helt olika saker vilket också mynnat ut i två olika yrkesgrupper där det också finns folk som göra båda sakerna.

Men om ni tänker efter lite så har ju alla enorma projekt med producenter och tekniker som har extrema arvoden även en masteringstekniker på samma nivå. Man vill ha det bästa från båda världar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • Svar 180
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

Men om mixen är snorbra och man inte behöver komprimera eller eq:a eller komprimera/multibandskompressor/limiter, eftersom mixningsteknikern redan gjort det, återstår bara att göra en premaster. Då är det liksom "gör inget med själva musiken, gör bara en premaster att duplicera skivor från.", om folk vore så här bra på att mixa skulle inte masteringsteknikerna ha sina jobb kvar.

Håller inte med dig. För mig handlar dagens mastring om att sätta samman bitarna (låtarna) till en helhet (album). Här kommer ett exempel:

Jag tar med mig en låt till en mastringsstudio. Jag är nöjd med det mixade resultatet och förväntar/önskar mig ingen förändring av ljudet. Däremot så ska låten placeras på tre olika utgåvor: Ett album, en singel och slutligen ett samlingsalbum.

När vi stoppar in låten i albumet märks det tydligt att det är nivåsvagare än övriga låtar vilket korrigeras. När låten lagts i nivå hörs det tydligt att mixen har mer lågt mellanregister än övriga mixar, vilket stör helhetsintrycket på albumet. Det korrigeras med en EQ.

Singeln kan var i princip som den är (endast PQ-kodning).

Samlingsalbumet innehåller olika genrer med helt olika frekvensspektran, nivåer och dynamik. Det gäller att trots det få en sammanhängande upplevelse. Därför är det rimligt att anta att låten kommer få en hel del justeringar i nivå, dynamik, frekvenskurva och stereobredd.

Edit: slarviga skrivfel

Redigerat av joachime
Link to comment
Dela på andra sajter

Varför vill man få ett helt forum mot sig? Svar, det vill man inte, man vill lära sig ngt om mastring men när alla svar är varianter av:

1 Låtarna på ett album ska se identiska ut i en frekvensanalysator

2 "Du gnäller som ett litet barn"

3 "Om nu mastering är helt onödigt så varför finns det då en sådan stor marknad?"

Gör kombinationen av att så många ger samma goddag yxskaft svar eller bara är allmänt otrevliga att man blir aningen frustrerad!

Sen är det en del individer som bara ser sin chans att för första gången i livet kunna mobba ngn annan, som ju uppenbart är lite i underläge 😳!

En person i tråden erkänner att han är okunnig amatör (Hans), medan alla andra okunniga (amatörer) fortsätter leka proffs och upprepar grejen

dom kunde ett tiotal gånger! Alla låtar ska ha samma volym och känsla på ett album, det är en grej med mastring... x 10... per person 😆!

Så, när uppenbarligen nu ingen hade förmågan att framföra ett enda bra argument för mastring så, får väl helt enkelt jag göra det...

Mastering behövs som en sista oberoende kvalitetskontroll, som en vän som läser din artikel innan den publiceras i tidningen!

Det kanske finns ord som är felstavade eller typsnittet kanske inte är det rätta eller så kanske allt är helt perfekt! Men om inte?

Då kan vår vän mastraren rätta till eventuella problem och förfina ljudlandskapet och därmed även musiken, till fulländning!

... allt ska man göra själv 😆!

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

Vilket kalkoninlägg Hans (och nej det är inget påhopp bara fakta). Har för mig att du var lite irriterad på någon som bara citerade vissa rader i ett inlägg och sen gör du samma sak sen.

Finns hur mycket svar som helst med substans om mastering om du bara hade läst igenom alla svar ordentligt och inte missuppfattat allting.

Nä, back to school eller gör om rätt som man säger i militären!

Ps. Jag gillar dig ändå för att du verkligen orkar kämpa!

Link to comment
Dela på andra sajter

troll.gif

Hans?  😕

Antagligen...

... trådens bästa inlägg! Nej, men faktiskt riktigt roligt! Har skrattat åt detta inlägg ett flertal gånger redan. Humor är timing!

DD har uppenbarligen timing!

(PS Ursäkta om man/Hans/jag är aningen jobbig!

PS 2 Va kalkoninlägg? Alldeles nyss stod det ju kanoninlägg - varför ändrade du? Grupptrycket 😄?)

Dessutom är Hans aningen störd

Jo, kolla bara Hans utseende, Roger Pontare!

Va! Forolämpar du Roger? Alltså jag är ett knapptryck ifrån att anmäla. Passa dig!

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

abnormalbrain (oregistrerad)

Fattar inte hur Hans och Kryckan orkar tjafsa... Fatta grejen att ni inte passar ihop. Ändå fortsätter ni. Lika korkade båda två, och jag borde värkligen anmäla en del av de inlägg som Kryckan har skrivit. Dessutom är Hans aningen störd som tycker synd om sig själv för att alla trackar på honom. Jag menar varför fortsätter han då?

Det här måste vara årets kalkon-tråd!!

Jävligt underhållande ändå, men jag kunde lika gärna titta på big brother på tv, med undantag för snuskscenerna.

Link to comment
Dela på andra sajter

hahaha.. vilken tråd

måste ju bara fråga nån, om nu nån fortfarande läser den här såpatråden, tycker alla verkligen att det nya "cleana" soundet är bättre än d gamla hedliga organiska som producerades fram till digitala inspelningstekniken verkligen tog över, typ som gamla zeppelin-låtar, beatles å dyl???

kanske bara ja som känner att förut gick mixen ut på att framhäva musiker som spelade, nu är det mer att få fram ett sound, och om tjejen med stora bröst inte kan sjunga så fixar man det med autotuner!!??

Link to comment
Dela på andra sajter

abnormalbrain (oregistrerad)

Lite sant är det nog... Jag tycker inte helt och hållet att det stämmer... Det optimala vore en blandning mellan de två. Dvs det bästa av båda världar. För övrigt tycker jag vinyl låter mycket bättre än CD. Det är något med diskanten som är mjukare och varmare i klangen + mer dynamik, fast nästan lite för mycket i min smak ibland på gamla plattor.

Link to comment
Dela på andra sajter

När CD'n kom så var det ju extremt vilket S/N förhållande man kunde ådstakomma. Dessvärre är populärmusiken idag i total avsaknad av dynamik. Det skulle ju vara så skönt om man kunde har olika alster till radiostationerna och DJ's etc med <2dB dynamik så kan vi övriga som gillar bra ljud få plattor som hade liknande förhållanden som när CD'n kom.

Link to comment
Dela på andra sajter

abnormalbrain (oregistrerad)

Jag tror att det kommer komma artister som skiter i att ha så lite dynamik.. Det kommer iallafall jag göra om jag blir känd.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror inte att Dumb Dan menade att Hans ser ut som Pontare  😏  utan att man kan misstänka att han är ett s k troll. Något som kanske inte låter helt otroligt...

Menade mest att trollet såg ut som Roger Pontare.

Ingen fara, dock. Min humor är ungerfär lika kompatibel med resten av landet som det Ungerska språket är. 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

*försöker blåsa liv i en hopplös tråd*  😱

Hans = Hofstein??

Jag tror inte det.

däremot är Hans, Elvlis och A* samma person.

Du glömde Peder!

(Och Lawrence?

(Samt Tord?))

När tråden dör, dör även Hans...

(... Hans husse lever dock vidare!)

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

Mastering är (i stort sett) faktiskt enbart kurvor och siffror... tror jag men ingen har kunnat skriva annat än floskler eller beskriva olika procedurer i mixning

som argument för att det inte skulle vara somså!

Hans, du måste väl ändå hålla med om att det är slutresultatet som räknas.

Dvs, hur låter det? Mjukvara/hårdvara som "rättar till" ljudet är ofta bra hjälpmedel på vägen, men utrustningen kan ju aldrig ge dig en kvalificerad åsikt om hur det låter.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hans = Hofstein??

Jag tror inte det.

däremot är Hans, Elvlis och A* samma person.

Du glömde Peder!

(Och Lawrence? (Samt Tord?))

När tråden dör, dör även Hans...

(... Hans husse lever dock vidare!)

Ja just det, Peder glömde jag.

Så det är dags att byta igen? 🙁

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...