Jump to content
Annons

ang. IDOL-juryns kompetens


Audiorent

Recommended Posts

Claes:

Ett nytt sätt att se på det, för mig i alla fall. Men inte desto mindre förmodligen helt korrekt.

Håller alltså med dig. Även om det tyvärr också är rätt underhållande att se de värsta avarterna i början. Sen har jag inte tittat så jag kan inte bedöma kvaliten hos "de utvalda".

Jo förresten, det fanns en tjej jag tyckte lät bra som kom med i skaran. Men hon har visst åkt ut såg jag i tidningarna.

Även om att de som ger sig in i eländet får skylla sig själva. Det har ju gått en serie program tidigare så att de vet ju vad det handlar om. Men å andra sidan, mångas självkritik är ju - under all kritik...

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Så länge småtjejer är de bästa skivköparna kommer det tyvärr alltid att vara så här! 😉

Så har det ju alltid varit, det är liksom inbakat i popmusikens väsen. 🙂

För övrigt så tycker jag Idol är utmärkt tv, om än bäst i den första fasen då man får se alla hopplösa. 😏

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är inte riktigt samma sak. Här blir folk hånade av de självutnämnda experterna i juryn, medan man inte får en massa glåpord slängda efter sig vid en seriös audition. Det är stor skillnad på att bli mobbad eller refuserad... 😉

De som är dumma nog att ställa upp i programmen, får skylla sig själva, eftersom de vet vad de kan vänta sig.

Det hemska är att denna typ av program har blivit vitt och brett accepterade utan att någon verkar ifrågasätta dem. Alla som tittar på skräpet, får reda på att det är ok att mobba och att det dessutom är skitroligt att göra så. Vad innebär det? Jo - att acceptansen för mobbing på skolor och arbetsplatser ökar och fler råkar illa ut på grund av det. J-a skitprogram som uppmuntrar ett sådant skadligt beteende som ger men för livet för väldigt många drabbade. Det är väldigt kortsynt av programmakarna och de ansvariga utgivarna att inte se denna uppenbara koppling. 😏

Själv blev jag mobbad under några år i grundskolan, där lärarna visste om det, men inte hade en aning om hur de skulle hantera det - och därför bara höll tyst. Jag har sedan länge kommit över det - och gått väldigt stärkt ur skiten. Jag vet dock vilket h-e det innebär och även att det är många som INTE klarar av att hantera det, utan drabbas av ett livslångt psykiskt lidande.

Nej, juryn är inte självutnämnda experter. De ÄR experter, varför försöker Ni tro något annat? Alla jobbar i branschen, mer eller mindre. Sen kan man diskutera hur mycket enskilda medlemmar egentligen kan. Herr Breitholtz gör, på mig, intryck av att ofta inte veta vad han pratar om. Dock har han den position han har inom musikbranschen och vad han tycker påverkar, punkt slut.

"Dumma" är inte ett epitet jag skulle vilja sätta på dem som nu är kvar. Samtliga av dem har talang, om än inom skilda delar av det här med att vara artist. Sen kan det diskuteras om talangen räcker ända fram. Både Daniel och Darin från förra omgången har klarat sig bra hittills. Sen vet de, likväl som Ni och jag, att en popstjärnas kändisskap ofta kan vara av övergående karaktär. Detta är någonting svårt för alla popartister som breakar. Hur göra för att få en lång och framgångsrik karriär i en bransch som ständigt letar efter nästa nya grej, nästa nya "produkt" som skall lanseras, konsumeras? Detta är ju inte något nytt, snarare en av förutsättningarna som gör sådana här program möjliga.

Även jag var mobbad under två års tid. Till slut gömde jag mig varenda rast. Om "de stora grabbarna" fick syn på mig så brukade det sluta med att jag låg på rygg på skolgården och fick ta emot stryk. Jag vet inte hur många undanflykter jag hittat på inför lärare och föräldrar för att förklara blåmärken, sår och sönderrivna kläder.

Att prata om "seriösa auditions" ter sig en smula märkligt, Claes. Hur skall man definiera och veta vilka auditions som är seriösa i förväg? Ja, min erfarehet är att det inte går att avgöra i förväg, utom i Idol, Fame Factory etc. Förutsättningarna kan ofta vara sämre än de som finns i Idol, även i sammanhang man annars skulle kunna uppfatta som "seriösa".

Det går en gräns mellan mobbing och hårda omdömen. Det går en gräns mellan en bedömning av en persons artistiska kvaliteter och dennes person, även om man anser att juryn skulle vara inkompetent.

Jag jobbar själv på en gymnasieskola och har tidigare jobbat på fritidsgård i många år. Medvetenheten om mobbing har aldrig varit så hög som idag, båda bland vuxna och ungdomar. Acceptansen för olikheter har aldrig varit högre än idag bland våra ungdomar. På samma skolgård där jag låg och blev slagen flera gånger i veckan för ett antal år sedan, finns nu bägge mina döttrar. Det är en helt annan stämning där idag. Personalen jobbar aktivt med frågor om likheter, olikheter, respekt för andra människor och åsikter etc. På rasterna är det ALLTID minst 4 vuxna ute på skolgården för att bidra till en god och trygg miljö på rasterna. Vi föräldrar är delaktiga i skolans dagliga arbete på ett helt annat sätt än vad som var fallet under min uppväxt.

Det är lätt att tro att allt skulle vara värre nu än vad det var förr, om man läser kvällstidningarnas rubriker. Min erfarenhet är en annan. Tittar jag på mina elever och andra ungdomar jag möter dagligen, fylls jag av hopp om framtiden. Detta trots att de flesta av dem tittar både på Big Brother, Fame Factory, Idol etc. Rent generellt skulle jag våga påstå att ungdomar idag har en större medvetenhet om det mesta än vad t ex min generation hade/ har.

Jag arbetar en hel del med mobbingfrågor. Jag har också kollegor som har arbetat med dessa frågor i många år. Alla vi är överens om att det går åt rätt håll, om än för långsamt. Ingen av mina kollegor skulle kalla Idol och Fame Factory för "mobbnings-tv".

Link to comment
Dela på andra sajter

Håller med både Claes och Wonderboy.

Klart att "mobbing-tv" ökar acceptansen för mobbning ute i verkliga livet. Folk tycker det är roligt när juryn sågar deltagarna med slag under bältet; "men de får ju skylla sig själva när de ställer upp".

Nästa steg är att barn och ungdomar tycker att "han får ju skylla sig själv när han hade sån ful tröja på sig" eller "han får ju skylla sig själv när han är så tjock som han är" eller "han får ju skylla sig själv när han har så fula glasögon" o.s.v., o.s.v.

Sen håller jag med Wonderboy om att klimatet faktiskt verkar ha blivit bättre i skolorna; vad det beror på kan man nog diskutera i evigheter; men jag är säker på att att det delvis beror på att lärarna har blivit mer uppmärksamma på mobbingtendenser och tar tag i det redan vid barnens låga ålder.

Det räcker med att gå tillbaks 10 år i tiden så märker man skillnad..

/Daniel

Link to comment
Dela på andra sajter

Wonderboys poäng är ju just att dokusåporna inte alls påverkar mobbingen bland barn och ungdomar, och om jag fattat honom rätt så baserar han sin åsikt på empiriska erfarenheter.

Det finns inget som pekar på att mobbingen blivit värre sen Idoljuryns framfart i etern, snarare då tvärt om. Dessutom så får man ju se hur ledsna "offren" blir i tv-rutan. Deras perspektiv utgör ju en ganska stor del av programmet och idoljuryn funkar ju som programmets skurkar, i alla fall som jag uppfattar det. Fast skurkar är så klart roliga att titta på och det blir bra TV.

Mobbingen har egentligen aldrig varit accepterad och dom som mobbar vet om att det inte alls är okej att vara elak mot nån annan; det är ju vad jag förstår själva poängen med mobbing.. att förtrycka nån annan för att visa sig själv starkare.

edit: miss

Redigerat av VacUm
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror iofs att det är svårt att se hurpass mkt som sådan här TV kan påverka barn och ungdomar; men att TV påverkar dem överhuvudtaget det är ju ganska lättkonstaterat. Nu har jag som sagt inte sett Idol så jag vet inte riktigt hur just det programmet är upplagt.

(Kommer ihåg hur mycket vi lekte karatefighter i skolan när de hade visat Karate Kid på TV 😄 ..)

Redigerat av D Vibe
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag jobbar själv på en gymnasieskola och har tidigare jobbat på fritidsgård i många år. Medvetenheten om mobbing har aldrig varit så hög som idag, båda bland vuxna och ungdomar. Acceptansen för olikheter har aldrig varit högre än idag bland våra ungdomar. På samma skolgård där jag låg och blev slagen flera gånger i veckan för ett antal år sedan, finns nu bägge mina döttrar. Det är en helt annan stämning där idag. Personalen jobbar aktivt med frågor om likheter, olikheter, respekt för andra människor och åsikter etc. På rasterna är det ALLTID minst 4 vuxna ute på skolgården för att bidra till en god och trygg miljö på rasterna. Vi föräldrar är delaktiga i skolans dagliga arbete på ett helt annat sätt än vad som var fallet under min uppväxt.

Håller absolut med om att det finns en ökad medvetenhet i dag än när jag gick i skolan, framför allt i skolan men tyvärr inte i samma omfattning på andra arbetsplatser - men denna typ av prgram på TV - som ju har en enorm genomslagskraft - får detta medvetande att stanna av och även gå på fel håll igen, vilket gör skolornas arbete med mobbingfrågor ännu svårare än det hade behövt vara. Det jag har sett i programmen, är inget annat än mobbing. På ytan rolig underhållning, eftersom fullständigt talangbefriade deltagare gör helt fel saker - men med allvarliga konsekvenser på sikt på grund av det primitiva beteende det lockar fram och ger acceptans åt.

Jag kallar det mobbing-TV, eftersom det handlar om att folk hela tiden ska röstas ut och det ska pratas skit om folk etc.

Vid en seriös audition röstas de bästa fram - det är då inte de sämsta som röstas ut - och till råga på allt, hånas för att de inte kan bättre.

Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)

Hej PÖJKAR!

Mitt inlägg kommer här:

Jag tror fortfarande att hela programserien Idol är fejkad. Det är orimligt att tro att jurymedlemmarna på fullt allvar menar det de säger och till råga på allt inför offentligheten i sänd TV. Självklart kan inte deltagarna bara stå och ta emot om det var på allvar, på riktigt. Hade jag drabbats av vissa av de angrepp som förekommit, så hade garanterat juryn haft ett mangrant bortfall kan jag ju säga. Seriöst!

Likadant, Wonderboy nämnde detta med mobbning. Skulle det drabba mig hade förmodligen inte den som mobbade levt idag, om det förekommit under lång tid och varit hårt. En gång var det en kille i skolan som kastade upp min mössa i taket så att den fastnade. Det var ok första gången. Andra gången varnade jag honom och tredje gången gav jag en upper cut så att han höll på att bryta hela ryggraden när han föll nedför en hel trappa. Tur att han bara gjorde det "på skoj" och svårt demolerad bad om ursäkt sedan. Tur att han inte skadade sig också iofs... Han var ju schysst annars.

Detta med att skylla sig själv står mig upp i halsen. Det märker jag ju nu t.ex. när jag föll och skadade mig. När de man snackar med får reda på orsaken till skadorna på finger, rygg, knän o.s.v., att det är självförvållat, så byter de bara ämne. Då får jag skylla mig själv. Hmm...allvarligt talat, vad fa-an betyder det? Egentligen.

Rekordet är ändå den advokat jag hörde på radion en gång, då en man i "ful" randig mössa blivit mördad vid sin cykel i Allén här i Gbg. Mördarens försvarsadvokat sa att den mördade fick skylla sig själv, för HADE han inte haft den där fula mössan så hade det ju aldrig hänt!! Och det får han lov att säga, och det får han betalt för... 😉

:musik

Redigerat av musik
Link to comment
Dela på andra sajter

(Kommer ihåg hur mycket vi lekte Karate Kid i skolan när de hade visat Karate Kid på TV 😉 ..)

Visst, men gick du ut o sparkade på oskyldigt folk efter att ha sett karate kid?

Nänä 🙂 .. Vi träffade inte ens varandra när vi lekte 🙂

Var iofs i en väldigt lugn klass.

/Daniel

Link to comment
Dela på andra sajter

D Vibe och alla andra: detta med att skylla sig själv står mig upp i halsen. Det märker jag ju nu t.ex. när jag föll och skadade mig. När de man snackar med får reda på orsaken till skadorna på finger, rygg, knän o.s.v., att det är självförvållat, så byter de bara ämne. Då får jag skylla mig själv. Hmm...allvarligt talat, vad fa-an betyder det? Egentligen.

Kanske dumt att ha mitt nick som frontfigur i det här sammanhanget eftersom du nog har misstolkat vad jag skrivit. Läs igen 😉

/Daniel

Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)

Hej!

D Vibe: Nej, inga misstolkningar.

Och jag har ändrat (mildrat) vissa av mina uttalanden nu.

😕

:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

D Vibe: Nej, inga misstolkningar.

Och jag har ändrat (mildrat) vissa av mina uttalanden nu.

🙁

:musik

Uhm, men alltså, jag tycker också att "skylla sig själv"-uttrycket är ganska nedrigt; speciellt som ursäkt i samband med mobbning.

Det var det jag ville säga.

/Daniel

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har tagit mig friheten att prata med lite kollegor inom både förskola, låg-, mellan- och högstadie samt på gymnasiet där jag jobbar. Alla är överens - antalet mobbingfall har aldrig varit lägre än nu. När jag pratade med några elever visade det sig att de höll med. För de flesta av dem var det fullständigt naturligt att reagera kraftigt på ev mobbingtendenser. Dels skulle de själva lägga sig i, vilket flera gjort, dels skulle de kontakta någon vuxen. Ett par av mina kollegor sade sig ha flera färska svenska undersökningar som också visar på detta.

Det finns alltid ett mörkertal när vi pratar om mobbing, det vet jag. Ingen av de människor jag pratade med och som jobbar aktivt med mobbingfrågor anser att Idol är ett mobbing-program. Flera anser dock att Paradise Hotel uppvisar klar sådana tendenser. Jag har inte sett detta program själv och kan inte uttala mig om varför.

Jag ser på Idol då och då. Jag tycker det är kul att följa duktiga människor och att få ta del av deras talang och utveckling. Roligare ändå var Fame Factory. Där kunde man se eleverna utvecklas under lång tid. Det var inspirerande att se vissa gå från klarhet till klarhet. Sen finns det annat som kan diskuteras, det är jag medveten om.

Har Ni dock tänkt på att det, till stor del, beror på vad för infallsvinkel den har som tittar?

Link to comment
Dela på andra sajter

De som är dumma nog att ställa upp i programmen, får skylla sig själva, eftersom de vet vad de kan vänta sig.

Det hemska är att denna typ av program har blivit vitt och brett accepterade utan att någon verkar ifrågasätta dem. Alla som tittar på skräpet, får reda på att det är ok att mobba och att det dessutom är skitroligt att göra så. Vad innebär det? Jo - att acceptansen för mobbing på skolor och arbetsplatser ökar och fler råkar illa ut på grund av det. J-a skitprogram som uppmuntrar ett sådant skadligt beteende som ger men för livet för väldigt många drabbade. Det är väldigt kortsynt av programmakarna och de ansvariga utgivarna att inte se denna uppenbara koppling. 😄

Själv blev jag mobbad under några år i grundskolan, där lärarna visste om det, men inte hade en aning om hur de skulle hantera det - och därför bara höll tyst. Jag har sedan länge kommit över det - och gått väldigt stärkt ur skiten. Jag vet dock vilket h-e det innebär och även att det är många som INTE klarar av att hantera det, utan drabbas av ett livslångt psykiskt lidande.

WOOOOOOORD!!

...är oxå ett mobbingoffer från skoltiden.. samma scenario som Claes. mobbades i nästan 7 år... hotades med stryk för att jag kunde spela å sjunga.. har det hämmat ens musikaliska utveckling ELLER??? 😉

jaja.. idol suger 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

...är oxå ett mobbingoffer från skoltiden.. samma scenario som Claes. mobbades i nästan 7 år... hotades med stryk för att jag kunde spela å sjunga.. har det hämmat ens musikaliska utveckling ELLER??? 😉

jaja.. idol suger 😄

Jag har också samma bakgrund. Jag är definitivt inte av samma åsikt som Du och Claes. Jag såg senaste veckofinalen. Vad var det för mobbing där? Jag förstår inte. "Bra tv" eller inte, vad i hela friden har detta med mobbing att göra?

Folks ärliga åsikt om ens prestationer kan göra ont om man är känslig, speciellt om man blandar ihop det med sin egen person. Då förstår jag att det kan vara lätt att tro att man skulle vara en dålig människa för att man råkade sjunga lite falskt. Detta är dock ett problem som denna människa måste ta itu med, kanske få hjälp. Det är dock inte juryns uppgift. De skall avge omdömen om prestationen. Sen ligger det i formatet att de gärna skall hitta "smarta, vinklade formuleringar" för att göra "bra tv". Detta kan verkligen diskuteras. Att kalla det för mobbing blir ju, minst sagt, en smula underligt.

Link to comment
Dela på andra sajter

...är oxå ett mobbingoffer från skoltiden.. samma scenario som Claes. mobbades i nästan 7 år... hotades med stryk för att jag kunde spela å sjunga.. har det hämmat ens musikaliska utveckling ELLER???  😉

jaja.. idol suger 😄

Jag har också samma bakgrund. Jag är definitivt inte av samma åsikt som Du och Claes. Jag såg senaste veckofinalen. Vad var det för mobbing där? Jag förstår inte. "Bra tv" eller inte, vad i hela friden har detta med mobbing att göra?

Folks ärliga åsikt om ens prestationer kan göra ont om man är känslig, speciellt om man blandar ihop det med sin egen person. Då förstår jag att det kan vara lätt att tro att man skulle vara en dålig människa för att man råkade sjunga lite falskt. Detta är dock ett problem som denna människa måste ta itu med, kanske få hjälp. Det är dock inte juryns uppgift. De skall avge omdömen om prestationen. Sen ligger det i formatet att de gärna skall hitta "smarta, vinklade formuleringar" för att göra "bra tv". Detta kan verkligen diskuteras. Att kalla det för mobbing blir ju, minst sagt, en smula underligt.

nja.... mobbingen handlar , tycker jag, snarare om själva uttagningarna, där de beter sig som någon slags bödel som ska halshugga folk, fast ända nere vid fotknölarna istället, bara för att göra bra tv. :S

nu vid finalerna är det ju lite mera coaching, fast med lite smått skumma uttryck, som de sysslar med... men som sagt... tycker jag iaf... 😆

...trots att idol suger lite grann så kollar man ju ändå på det. tycker det är intressant att se vad de har för musiksmak när de väljer låtar från vecka till vecka 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Hörde ni Clabbes kommentar i fredags när han skulle slänga sig med lite musikaliska termer:

"Jag gillade att du använde dig av den kromatiska heltonsskalan"  🙁  😆  🙂

Vad sjutton är det?

Eller igår när nån jurumedlem sa till en tjej som precis hade sjungit;

"...och de partier du gick upp i falsett, klarade du ju galant av..."

Sen NÄR kan tjejer sjunga i falsett?? 😱

Link to comment
Dela på andra sajter

Hörde ni Clabbes kommentar i fredags när han skulle slänga sig med lite musikaliska termer:

"Jag gillade att du använde dig av den kromatiska heltonsskalan"  😛  😛  😮

Vad sjutton är det?

Eller igår när nån jurumedlem sa till en tjej som precis hade sjungit;

"...och de partier du gick upp i falsett, klarade du ju galant av..."

Sen NÄR kan tjejer sjunga i falsett?? 😆

Tjejer har faktiskt falsettröst också - men med mycket mindre uttalad skillnad än hos killar. Att någon av klåparna i den där juryn skulle ha hört skillnaden, ter sig dock väldigt osannolikt... 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

Det är lätt att tro att allt skulle vara värre nu än vad det var förr, om man läser kvällstidningarnas rubriker. Min erfarenhet är en annan.

Word :rolleyes:!

Okej, jag är inte tillräckligt erfaren (läs gammal) för att ha ngt att jämföra men som jag har fattat på det jag hört och läst så var det somså

att förr i tiden så dolde och förtigdes en enorm massa skit, skit som idag kablas ut i TV och tidningar , in i asurdum kan man nästan tycka!

Det är nog faktiskt svårt att ens greppa hur mycket: misshandel, våldtäkter, övergrepp som på den gamla "goda" tiden det helt enkelt bara

hölls jvlgt tyst om, men som idag anmäls och tas upp i en massmedia som då ju ej ens fanns! Allt var långtifrån bättre förr! Det kan kanske

idag framstå som om det var bättre förr, detta är dock inte samma sak som att det verkligen var bättre förr! Och går vi bara liite längre

tillbaka i tiden hade vi ju faktiskt krig stup i ett som om vi vore fiendestammar på stenåldern samt t.o.m. hungersnöd (på 60-talet i Sverige...

... 1860-talet ) och då var det garanterat sämre än idag!

"Många tusen svenskar avled av umbärandena och många tusen drevs ut på vägarna som tiggare.

Hundratals kom till Stockholm där sjukdomar och febrar spreds bland de hopträngda fattiga i kåkarna på Södermalm.

Den dåtida Stockholmspressen skrev mycket om nöden i norra delen av landet och försökte starta nödhjälpsaktioner,

men de mer lyckligt lottade som bodde i Syd- och Mellansverige lät sig inte påverkas nämnvärt mycket.

Biståndsviljan var svag och i en och annan insändare kunde det antydas att det bara var nyttigt för det enkla folket

där uppe att "spisa mossa och barkbröd"." - Herman Lindqvist

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...