Sonnert Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 (redigerat) hej på er. jag har kokat mer vatten. här om morgonen kokade jag te-vatten, när vattnet hade börjat koka hälde jag upp det i muggen och stälde kastrullen på kanten av den nyligen avstängda plattan. Efter den avslutade koppen va jag sugen på lite mer te. Jag satte på plattan på max och tänkte att det inte skulle ta så lång tid att hetta upp vattnet igen. (det va fortfarande varmt och det va inte särskilt mycket kvar) Det tog jättelång tid! efter ett tag gick jag fram och gungade lite på vattnet. (vet inte varför) då plötsligt, började det stormkoka bara sådär *knäpper snabbt med fingret*. coolt tänkte jag, lyfte upp katrullen, lutade den för att hälla i koppen. I samma stund som jag börjar luta kastrullen fräser det till igen. ytterligare en "explossion" altså. det skvätte varmt vatten på armen men jag va för uppspelt för att känna någon smärta. 🙂 vad beror detta på? hade vattnet lagt sig i olika "värme-lager" så att kokningen hölls tillbaka på något konstigt sätt? 😛😛 jag behöver er konsultering. 😛 Redigerat 10 augusti 2005 av dedacia
lavrell Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 har du gasspis? använder man det blir kastrullen sjukt varm och kan göra stålet mycket varmare än det kokande vattnet i den. Kanske va det som fräste till? Iaf det första jag kom på men du kanske har en utomjordisk spis och ett alviskt vatten som lever ett eget liv? 😛 😛
android Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 Skulle gissa på att det beror på lite samma sak som jag skrev i förra tråden... För att vattnet ska börja koka så måste det till lite luftbubblor. De som fanns i vattnet från början bubblade nog bort när du kokade det första gången. Så nu var nog vattnet 100 grader ändå, och genom att du gungade på kastrullen så fick du in lite luft igen... ...kanske...?
VacUm Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 Ingen dum tanke. Vill minnas att jag var med om samma sak nån gång i våras. Kokade vatten, men när det väl småkokade lite så kom jag på att jag behövde fylla på lite mer. Sagt och gjort, jag tog av kastrullen och ställde den unden kranen och då började det plötsligt tokkoka. En kompis stod brevid o vi bara garvade. Såg helt galet ut. (hällde inte i alls mycket, men förmodligen syresattes vattnet och andriodens tes förklarar ju varför det blev som det blev...)
Sonnert Postat 10 augusti 2005 Trådstartare Postat 10 augusti 2005 hmm. nu måste jag göra te. tips på vägen: låt vattnet stå på sniskan (1/4) av den avstängda plattan i ca 10 minuter 🙂
Linus Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 Dedacia kokar mer vatten Jag läste rubriken och trodde att det var låttiteln på en sista låt från Samma Kaliber 🙂
VacUm Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 (redigerat) Nu har jag tänkt till lite.. När vatten överstiger 100 grader så byter det ju form; till vattenånga. Grejjen med just kokande vatten är ju att det bildas vattenånga på botten eftersom det är varmast just där och dom små bubblorna som hoppar med upp innehåller just vattenånga. Samtidigt är det ju konstaterat att det krävs mindre energi till uppvärmning av luft än av vatten. Vatten är som alla vet ett bra sätt att isolera. (kylningssystem i bilar, dator och säkert många fler saker). Anledningen till den där explosionsartade effekten några upplevt tror jag har att göra med att när man slår på lite vatten så kommer det med luftbubblor, som snabbt hettas upp och fördelar värmen ut i hela kastrullen. Luften vill ju uppåt och då passar den på att få upp vattnet i mellanskiktet på kastrullen nån ynka grad så det börjar koka även där. ...sa han som mest eldade magnesium, retade gallfeber på läraren och snodde svavel under kemilektionerna på högstadiet... edit: men när man tänker efter lite så är ju detta fysik.. edit: ett mycket förvirrande fel uppstod... Redigerat 10 augusti 2005 av VacUm
android Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 (redigerat) ...sa han som mest eldade magnesium, retade gallfeber på läraren och snodde svavel under kemilektionerna på högstadiet... edit: men när man tänker efter lite så är ju detta fysik.. Jo, precis. Kom med nåt som är mer kemi istället så ska jag ge ett mer bestämt svar.... 😛 /Doktor And Edit: Glömde ju bort att jag hade tänkt skriva ett instämmande till herr VaCums tänkerier, det låter vettigt. Redigerat 10 augusti 2005 av android
MarcusRombo (oregistrerad) Postat 10 augusti 2005 Postat 10 augusti 2005 Jag kan absolut ingenting om sånt här. Jag hade helt andra saker för mig under kemilektionerna på högstadiet Dom lektionerna var på sjätte våningen och man kunde få pappersflygplan att flyga RIKTIGT långt med den rätta tekniken. Men... det är ju fysik det.
Rapid Wanker Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 Samtidigt är det ju konstaterat att det krävs mindre energi till uppvärmning av luft än av vatten. Vatten är som alla vet ett bra sätt att isolera. (kylningssystem i bilar, dator och säkert många fler saker). Eh...det där blev lite fel va? Vatten är ett bra sätt att kyla (genom att det absorberar värme), medan luft är hyfsad värmeisolering (tänk termos, glasull mm). Vad det gäller vattnet så låter det ju som stötkokning, men jag kan inte förklara varför (om du nu inte vippade över vattnet till den skitvarma fjärdedelen av kastrullen 😆 ).
android Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 Samtidigt är det ju konstaterat att det krävs mindre energi till uppvärmning av luft än av vatten. Vatten är som alla vet ett bra sätt att isolera. (kylningssystem i bilar, dator och säkert många fler saker). Eh...det där blev lite fel va? Vatten är ett bra sätt att kyla (genom att det absorberar värme), medan luft är hyfsad värmeisolering (tänk termos, glasull mm). Ibland tänker man inte så mycket utan bara håller med... Jo, självklart är det som du säger. Men jag tror ändå att det ligger nåt i Vacums tankar.
Björn Olsberg Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 // absolut inte vetenskapligt, bara en amatörteori // Jag tror det rena förångade vattnet gör att det som blir kvar i kastrullen är en högre koncentration av annat som inte bara är vatten. Det gör att kokpunkten förflyttas uppåt. När sedan renare vatten hälls i grytan, börjar det renare vattnet med lägre kokpunkt koka. Som svar på fenometet dedacia råkade ut för, kan det orena vattnet med högre kokpunkt också ha en högre densitet och lägga sig på botten av kastrullen. När kan rörde lätt på grytan kom renare vatten intill kastrullens metall och voila! Fler lustiga teorier?
android Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 // absolut inte vetenskapligt, bara en amatörteori // Jag tror det rena förångade vattnet gör att det som blir kvar i kastrullen är en högre koncentration av annat som inte bara är vatten. Det gör att kokpunkten förflyttas uppåt. När sedan renare vatten hälls i grytan, börjar det renare vattnet med lägre kokpunkt koka. Som svar på fenometet dedacia råkade ut för, kan det orena vattnet med högre kokpunkt också ha en högre densitet och lägga sig på botten av kastrullen. När kan rörde lätt på grytan kom renare vatten intill kastrullens metall och voila! Fler lustiga teorier? Njaeae... Som jag skrev förut så är skillnaderna i kokpunkt mellan de låga koncentrationer som vi pratar om här så små att det där låter lite för otroligt... -Men jag har ju haft fel förut... 😉
Sonnert Postat 11 augusti 2005 Trådstartare Postat 11 augusti 2005 Jag kan absolut ingenting om sånt här. Jag hade helt andra saker för mig under kemilektionerna på högstadiet Dom lektionerna var på sjätte våningen och man kunde få pappersflygplan att flyga RIKTIGT långt med den rätta tekniken. Men... det är ju fysik det. jag kan en jävligt bra vikning, inte det där amatörplanet som i slutändan bara bli en enda spets
MarcusRombo (oregistrerad) Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 Jag kan absolut ingenting om sånt här. Jag hade helt andra saker för mig under kemilektionerna på högstadiet Dom lektionerna var på sjätte våningen och man kunde få pappersflygplan att flyga RIKTIGT långt med den rätta tekniken. Men... det är ju fysik det. jag kan en jävligt bra vikning, inte det där amatörplanet som i slutändan bara bli en enda spets nejnej, kör inte med den heller. fast nu var det ju iofs ett bra tag sen jag vek plan senast 😄 men jag vek ett plan förr som inte hade en spetsig spets, so to speak. fronten var helt lodrätt liksom, och själva ytan där man höll i planet var kanske 1cm lodrätt också. sen var själva planet kanske 20cm och hade riktigt feta vingar. vikningen av planet involverade att man skulle klippa lite i det. fan avd trött jag är. detta kanske blev en väldigt konstig förklaring med väldigt konstiga formuleringar? 😳
MarcusRombo (oregistrerad) Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 Jag har en vatten kokare!!!!! aha, har hört att dom ska vara grymma! själv har jag en vattenkokare! 😳 (förlåt, var tvungen 😄 )
Per_a_55 Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 (redigerat) Kallt vatten + värme => efter ett tag varmare vatten => och så småningom kokande vatten. Hur länge " så småningom " är i tid beror på hur mycket kallt vatten man har och hur stora mängder värme man tillsätter. "Såsmåningom-tiden är i omvänd proportion till vattenmängd och värmetillsats i motsatt förhållande till varandra. Comprende? edit: Jag är (inte) svenskaspecialist Redigerat 11 augusti 2005 av Per_a_55
Sonnert Postat 11 augusti 2005 Trådstartare Postat 11 augusti 2005 vikningen av planet involverade att man skulle klippa lite i det. Min också, fast min hade ingen lodrät spets, utan en spets spets
MarcusRombo (oregistrerad) Postat 11 augusti 2005 Postat 11 augusti 2005 vikningen av planet involverade att man skulle klippa lite i det. Min också, fast min hade ingen lodrät spets, utan en spets spets jo, spets spets har jag hört mycket om. det är tydligen tjockt just nu. 😳
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.