Jump to content
Annons

Brum från el ..


BoGarsle

Recommended Posts

Annons

Sorry missade den.... (har sökt innan mitt inlägg)😳)

Nu är det så att jag har redan byggt allt klart och sitter med ett härligt brum mellan gitarrförstärkare (båset ) och kontrollrummet.

Fakta: Ett kontrollrum 25kvm ett inpelningsbås 6kvm.

I kontrollrummets tak sitter det 12st infällda spottar (220volts) kopplade till 2st dimmers ( 1000kr/st modellen). hade hoppats på att dessa dimmers skulle vara störnings fria, men dock ej. Problemet är mina dimmers. stängs de av så stoppas brummet.

Har någon något tips vad jag kan göra om jag vill behålla mina dimmers ?

mvh

Bo Garsle

tacksam för alla förslag.....

Link to comment
Dela på andra sajter

Byta dimmers till annan modell, se till att dimmers och övriga studion inte går på samma fas (dock inte säkert att det hjälper), eller ha det mörkt... 😳

Det kanske kan hjälpa med en UPS, som kopplas till allt utom ljuset, men det måste i så fall vara en modell där nätspänningen alltid går genom batterierna och stabiliseras där - och inte sådana som bara kopplar in batterierna vid spänningsbortfall...

Link to comment
Dela på andra sajter

Det kanske kan hjälpa med en UPS, som kopplas till allt utom ljuset, men det måste i så fall vara en modell där nätspänningen alltid går genom batterierna och stabiliseras där - och inte sådana som bara kopplar in batterierna vid spänningsbortfall...

någon from av stabilisator hade jag nog testat, finns en uppsjö..

Link to comment
Dela på andra sajter

Hallå Bo,

Tyvärr hjälper det normalt inte att lägga dimmerstyrd belysning på annan fas eller att driva dom från stabillisatorer/UPS och liknande.

Dimmer "spikarna" surret sänds ut till störst del från kablarna som är anslutna mellan dimmern och lamparmaturerna, och ibland också en viss del kablarna från spänningsmatningen och dimmern.

Kablarna och lamparmaturen fungerar som antenner och sänder surret vidare till gitarrpickupperna och högohmiga kablar m.m.

(det finns "skärmad" el-installationskabel som kan hjälpa en aningens, men tyvärr inte tillräckligt)

Det finns många typer av ljus-dimmers, en del påstår att dom säljer dimmrar som är extra noga avstörda, och som skall vara anpasade för störkännslig miljö, men många av dessa som jag prövat, stör nästan lika mycket som vanliga "bostads dimmrar"

Det finns speciella typer som driver lamporna med likspänning, men brukar vara svåra att hitta ute på marknaden. (brukar också var besvärliga på annat vis, om det är långa kablar mellan lampa och dimmer)

Ett anat broblem där avstörning kan vara ännu besväligare är när man skall dimmra lågvolts halogenlampor, där en transformator eller "elektronisk transformator" som är inblandad, här finns det också speciella dimmers för detta ändamål, men dom brukar också vara känsliga för långa kabellängder, och då måste både dimmer och transformator sitta nära lamparmaturen, d.v.s. inne i studion eller påläggsbåset, och då blir det ännu mer "skit" som sitter nära gittarerena och surrar.

Hur löser man problemt då ???

Jo, det bästa är gammal "vridtransformator" (reostat) en stor tung klump med en stor ratt. (tyvärr något dyra i inköp, och svåra att få tag på)

Denna är absolut störningsfri och används fortfarande idag i stora studioinstallationer, specielt i USA.

Ett annat alternativ är dimmers avsedda för scen eller teater ljus, här brukar dimmerenheterna vara rejält avstörda och undertrycker störningar ganska bra, en fördel är att dimmern kan fjärrstyras med en potentiometer, och behöver då inte placeras på samma ställe som "ratten" skall befinna sig.

(finns en bra typ som jag använt många gånger med utmärkt resultat, Anytronics "Pro Dim" 1 kanals som klarar 10 amp, men finns också som 4 kanals)

--Bosse

Redigerat av Bo Hansén
  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 7 månader senare...
captain nemo (oregistrerad)

En variant torde vara att dra elen med många strömbrytare och skippa dimmers. Dvs 2 spottar per brytare - så får du slå på så många lampor som behövs för önskad ljusstyrka. En slags digital dimmer. Inte optimalt, men surrfritt.

//nemo

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 år senare...

OK dimmers are sexy. Går säkert att lösa men se över budget och ställ dig frågan. Vad prioriterar jag?

Kanske kommer du fram till att jag inte behöver dimmers. Kanske är det viktigare att verkligen ha jordning på allt som rör ljudet i stället.

Detta låter tråkigt men många har ojordade uttag i sina studiolösningar och jag kan inte nog poängtera att det bör man undvika innan man ens börjar titta på dimmers.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för svar! Jag glömde skriva att studion är under byggnation och att all el är skyddsjordad och att belysningen kommer att ligga på en separat grupp och är ordentligt separerad från signalkablar. Jag skulle väldigt gärna kunna dimra ljuset och i alla fall prova och se om det uppstår några problem. Frågan är bara vilken dimmer på marknaden som är mest avstörd?

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.