Jump to content
Annons

Allmänhetens uppfattning och klagomål relaterade till lågfrekvent buller


Anders Nordborg

Recommended Posts

Lågfrekvent buller (LFN) är lågfrekvent ljud med frekvenser från 20 Hz till 200 Hz. Omvänt har LFN beskrivits som ett lågfrekvent ljud som är ett kontinuerligt surr eller en vibration som inte är lätt att lokalisera.

Några av källorna till LFN är maskiner i industrier, väderkvarnar, luftkonditioneringsanläggningar och trafik. Eftersom LFN kan förflytta sig från en plats till en annan och till och med passera genom väggar och andra strukturer blir det möjligt för LFN att bli ett påträngande ljud, såväl inomhus som utomhus.

Under de senaste åren har det förekommit en ökning av klagomål på buller på LFN i både stads- och landsbygdsmiljö. Medan vissa deltagare hävdar att de upplever det på miniminivå, beskriver andra det som betydande störningar, inklusive sömnstörningar, huvudvärk och ökade ångestnivåer.

Denna skillnad i uppfattning gör det svårt att behandla LFN, särskilt när det inte kan höras eller registreras med hjälp av de traditionella bullermätinstrumenten.

Egenskaper för lågfrekvent buller

Lågfrekvent buller (LFN) skiljer sig från annat buller på grund av dess karaktär och effekt på människor. Den största skillnaden är dess räckvidd och dess förmåga att tränga igenom barriärer som väggar eller fönster bättre.

Detta beror på att LFN har en längre våglängd än radiovågor, vilket innebär att det kan förmedla signaler över även stora avstånd med bibehållen styrka. Medan högfrekvent buller är lättare att isolera med hjälp av barriärer eller konventionella bullerskydd, är LFN relativt svårt att blockera eller reducera. Det gör det till ett ständigt hot, särskilt inomhus i bostäder och på kontor.

Enligt experter på ljudmätning finns det olika källor till LFN. Till de industriella källorna hör tung utrustning, vindgeneratorer, luftkonditioneringssystem och transportnät.

I ett samhällssammanhang kan LFN produceras av industrier eller kraftverk med buller som sprids till närliggande samhällen. Naturliga orsaker till LFN inkluderar naturliga händelser som vågor, vind, jordbävningar och andra jordrelaterade händelser.

Även om de är normala kan de medföra en viss grad av olägenhet för människor, särskilt för dem som bor nära kusten eller i blåsiga områden. Källor i bostäder inkluderar kylskåp, ventilationssystem och värmare som kan generera lågintensivt LFN som är kontinuerligt och irriterande.

Allmänhetens uppfattning om lågfrekvent buller

Lågfrekvent buller (LFN) är allmänt känt för att orsaka allvarliga fysiologiska och psykologiska effekter hos de drabbade personerna, även om det inte alltid är hörbart för alla personer.

Ur fysiologisk synvinkel klagar människor som utsätts för ”långvarigt” LFN över besvär som trötthet, huvudvärk och olustkänslor. Det oftast rapporterade problemet är sömnstörningar, eftersom LFN kan förekomma även under förhållanden med låg ljudnivå och göra det svårt att somna eller sova hela natten. Det kan med tiden leda till värre saker som högt blodtryck och dålig mental hälsa, bland annat.

Ur ett psykologiskt perspektiv har lågfrekvent buller i lägenheter kopplats till ökade nivåer av ångest och stress. Den monotona tonen i ljudet, liksom dess tendens att döljas, leder till mental störning. Människor som bor nära källor till ihållande LFN, t.ex. industriområden eller bullriga strukturer som byggmaskiner, kan utveckla hjälplöshet eller frustration och därmed öka stressen.

Alla människor upplever inte LFN på samma sätt, och vissa löper större risk än andra. Effekterna av LFN är värre för äldre personer och personer med ökad känslighet för buller. En annan faktor är platsen.

Människor som bor i stora städer med industriell utveckling har högre LFN-exponering, men vissa människor som bor på landsbygden klagar också på LFN, särskilt nära vindkraftverk eller motorvägar. Dessutom är LFN en relativ term och varje person kommer att märka det på olika sätt beroende på ålder och till och med personlig tolerans.

Vanliga klagomål om lågfrekvent buller

Lågfrekvent buller eller LFN ger upphov till många klagomål, särskilt när det förekommer i bostäder eller på arbetsplatser. Bland störningarna i bostäder är det vanligast att människor klagar på sömnlöshet, ångest och konstant obehag på grund av ett lågfrekvent ljud eller vibrationer som pågår.

Sömnbrist är ett problem eftersom LFN tenderar att störa lugna nattliga miljöer, vilket leder till trötthet och humörsvängningar. I allvarligare fall kan det leda till ännu värre konsekvenser och bli en orsak till depression eller hjärt- och kärlsjukdomar.

På arbetsplatserna orsakar LFN produktivitetsproblem. De arbetare som kommer i kontakt med LFN från maskiner eller HVAC-system kan bli stressade, få koncentrationssvårigheter och till och med försämrad prestationsförmåga på grund av ständiga störningar från bullret.

Alla arbetsplatser som har lågfrekvent buller, t.ex. kontor eller industrihallar, kan sannolikt få klagomål relaterade till stress eftersom det blir mycket svårt att arbeta när man omges av ljud som man inte kan höra men lätt kan bli distraherad av.

Resultaten visade att vissa specifika områden blir mer känsliga för klagomål på lågfrekvent buller. Till exempel har människor som bor i tätbefolkade industristäder som New York eller London länge klagat på att de utsätts för lågfrekvent buller från fabriker, tunnelbanor eller ventilationssystem.

På landsbygden har vindkraftsparker mötts av många protester från allmänheten, som bland annat klagar på det ständiga surrandet från vindkraftverken. Exempel från Danmark och Skottland visar hur vindkraftverk har irriterat människor som bor i närheten, vilket har lett till de berömda kraven på reglering eller borttagning.

Aktuell forskning och studier om LFN

Nya rön har ytterligare förbättrat den befintliga kunskapen om hur lågfrekvent buller (LFN) påverkar människors hälsa. Effekterna av LFN verkar vara allvarliga när man utsätts för LFN under en längre tid, eftersom det kan leda till sömnstörningar, huvudvärk och kronisk stress.

En annan undersökning som utfördes av WHO visade att hälsoriskerna till följd av exponering för LFN är överhängande, särskilt i bostadsområden som ligger i nära kontakt med industrier som avger källan. Undersökningen gjordes genom att mäta ljudnivån i en lägenhet.

Långvarig exponering för LFN är förknippad med sömnstörningar och därmed andra problem som t.ex. försämrad kognition och kardiovaskulära problem. Andra effekter är psykiska hälsoeffekter och en studie som gjorts om LFN visar att LFN-exponering kan leda till ångest, stress och irritabilitet. De flesta av dessa symtom är vanliga bland den växande gruppen äldre och personer med känslig hörsel.

Samtidigt har det skett en utveckling av den teknik som används för att identifiera LFN, övervaka och förebygga dem. För att öka noggrannheten i identifieringen av LFN skapas nya ljudmätningsinstrument som lågfrekvensmikrofoner och akustiska sonder.

Dessutom används sofistikerade simulerings- och bullerkartläggningstekniker inom industrin för att förutse och minska LFN-utsläppen. Denna utveckling gör det möjligt för myndigheter och industrier att kontrollera bullernormerna oavsett var de har fastställts.

Regulatoriska och juridiska svar på LFN-anmälningar

För närvarande finns riktlinjer för LFN i olika standarder i olika länder; vissa länder har standarder medan andra ännu inte har antagit standarderna. Till exempel har delar av Europa, särskilt Tyskland och Danmark, infört acceptabla gränser för LFN i både bostads- och industriområden.

Dessa riktlinjer syftar till att reglera bullerföroreningar baserat på acceptabla utsläppsgränser för samhället på grund av orsaker som vindkraft, industriella tillämpningar och transporter. Även i Storbritannien innehåller Noise Policy Statement specifika åtgärder för att minimera bullerföroreningar, inklusive LFN, men det är svårt att se till att de efterlevs.

Det har dock förekommit en del framgångshistorier där samhällens klagomål på LFN har lett till justeringar av politiken. I Skottland infördes t.ex. extra åtgärder avseende närhetsbegränsningar och ljudnivåer i turbiner efter klagomål från människor som bor nära vindkraftsparker.

Vissa samhällen i industriregioner i USA förespråkade reglering av HVAC-system och maskiner som producerade störande LFN, och detta reglerade resultatet av störningar.

Möjliga sätt att lösa problemet är att fastställa strikta bullervolymer som tar hänsyn till låga frekvenser, särskilt i närheten av bostadsområden. Material med hög densitet och konstruktionsdesign, i synnerhet för framtida byggnadskonstruktioner, kan begränsa lågfrekvent buller.

Kampanjer för att öka medvetenheten genom utbildning av allmänheten är också viktiga och hjälper samhällena att få en bättre förståelse för LFN och göra dem kapabla att på ett adekvat sätt rapportera och åtgärda bullerstörningar. Utvecklingen av hållbara lösningar kommer också att vara beroende av ett bättre engagemang mellan industrin, myndigheterna och lokalsamhällena.

Begränsning av lågfrekvent buller: Vad kan göras?

De vanligaste strategierna för att hantera lågfrekvent buller i lägenheter är akustisk design, arkitektoniska ändringar och allmänhetens deltagande. Flera tekniska lösningar bidrar till att minska och hantera LFN vid källan.

Det lågfrekventa bullret kan dämpas genom att använda speciella dämpningsmaterial för att dämpa de lågfrekventa vibrationer som är vanliga i industrier där maskiner används. Följande åtgärder kan också vara effektiva för att minimera infiltrationen av LFN i bostäder eller kommersiella lokaler: ljudisolering, tjockare väggar, tätare barriärer och användning av ljudisolerande material.

Andra tekniker för att hantera LFN-utsläpp är ett aktivt bullerkontrollsystem, som använder antibullervågor för att eliminera oönskade ljud.

Det är också möjligt att förhindra LFN från att uppstå i nybyggda byggnader eller nya städer genom arkitektonisk design. Arkitekter kan använda sig av bullerreducerande funktioner och rumslig planering för att minimera inträngningen av externa källor till LFN, t.ex. bullriga vägar eller fabriker. Byggnadsorientering och användning av vegetativa barriärer kan också vara till stor hjälp för att minska bullereffekterna.

Slutsats

Sammanfattningsvis är LFN en innovation som för med sig en mängd problem och risker som kan påverka befolkningens hälsa. De flesta människor lider av flera fysiska och psykiska symtom som framkallar sömnstörningar, ångest och trötthet på grund av lågfrekvent buller.

 

Lågfrekvent buller (LFN) .png

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...