Jump to content
Annons

Den allmänna snacktråden 2022 (alias Längstah)


Dark Of Light

Recommended Posts

Annons
8 timmar sedan sa Fidden:

Vi har vetat länge. Redan i småskolan fick man lära sig att vi lever över våra tillgångar. Och att allt blir trevligare om man bara är lite justa mot varandra. Ett tag kändes det som att folk började fatta det, men sen började det kallas PK, och rätt vill ju ingen ha. Nä, alla ska få fel. Låt oss förstöra allt, sa pöbeln. Blir så jävla förbannad.

Du blir förbannad med all rätt. Känner ungefär lika som dig och det gör en frustrerad. 
Morn å KPD 

Link to comment
Dela på andra sajter

9 timmar sedan sa Fidden:

Jag betraktar bara vart pendeln slår just nu. Jag står kvar där jag står. Barnen kommer få betala ett högt pris för vad vår generation ställer till med.

Sant. Jag står också kvar. Tycker ändå att klimataktivisterna gör ett en bra protest genom att tex spärra vägen som de gjorde plus mycket annat. Sånt inger hopp för mig. För att inte tala om Greta. Hon kan verkligen ryta till åt makten. 

Link to comment
Dela på andra sajter

Min inställning till de där som limmar fast sig på vägar, förstör andras egendom genom att repa eller slå sönder SUVar mm, är att det är kontraproduktivt. Det skapar en så stor oreda och irritation, där och då att själva budskapet förvinner.

Föreställ er att du måste ta dig till jobbet/sjukhuset/ett viktigt möte/hem och.... nej, det blir inget med det. Det ligger några dårar på vägen. Då är ju inte första tanken hos de som drabbas av det... "Ja... det är väldigt viktigt med miljön". Det blir mer; helvetes, jag kommer att få en varning/jag ska ju på skiktröntgen/jag ska ju på en anställningsintervju/jag ska ju hämta barnen från dagis...

Civil olydnad och anarki tankar fungerar inte så bra om man tänker efter. Kul ända tills det vänds mot en. Sådant där får man sköta på ett mer vuxet sätt. Som allt annat här i samhället. Vill man ha förändring går det inte med våld, sabotage eller olagligheter, då drunknar budskapet i just handlingen istället och vad uppnår man då?

Vi har själva skapat dessa samhällen och livsstil som består av en evig längtan efter mer pengar och materiell lycka. Alla vi här inne är lika skyldiga till det med våra mobiler, bilar, studioprylar, semesterresor och konsumtion. Samtidigt fördömer vi just det samma med ängslig positionering. Vi knuffar undan problemen i knäet på politiker istället. Det luktar hyckleri.

Det är en obekväm tanke som skaver, eller hur? Tyvärr är det så att vi är för många i världen för att en dramatisk förändring kan ske, här och nu. Vi i de rikare delarna av världen är vana vid vår status och ger inte avkall på den. De fattiga länderna vill ha samma som vi haft i årtionden och det kommer också att kosta. Både monetärt och miljömässigt. Så hur gör man då..?

Gretas röst har redan drunknat i sorlet från annat som känns angelägnare för mänskligheten. Kriget i Ukraina, snökaoset, årets julklapp... Så är allt hopplöst då? Tja, det beror på vad man längtar efter. Att alla plötsligt slutar att konsumera onödigt skit, köra bil, stänger av varenda fabrik här och nu kommer givetvis inte att hända. En del länder kommer kanske att lyckas att nå klimatmålen, de flesta inte. Det är så här vi människor fungerar. Det är en trög apparat att svänga runt. 

  • Gilla 3
Link to comment
Dela på andra sajter

16 minuter sedan sa Dark Of Light:

[…]

Det ligger några dårar på vägen. […]

Civil olydnad och anarki tankar fungerar inte så bra om man tänker efter. Kul ända tills det vänds mot en. Sådant där får man sköta på ett mer vuxet sätt. Som allt annat här i samhället. Vill man ha förändring går det inte med våld, sabotage eller olagligheter, då drunknar budskapet[…]

 

02820D8C-F0AF-47A8-81E3-ADC918552F88.gif

  • Haha 2
Link to comment
Dela på andra sajter

Den civila olydnad vi upplever i Sverige just nu är ju oftast kontraproduktiv, det håller jag med om. Men i många länder så är ju civil olydnad de ända sättet att få protestera alls. I Sverige så blir ju civilolydnad mera riktad mot andra medborgare, medans civilolydnad i Iran är riktad mot en totalitär regim. Ska man syssla med civilolydnad så bör man kanske inte göra sådant som drabbar annat än dem som faktiskt är orsaken till att man protesterar. Annars blir det ju bara bortskämda ouppfostrade individer som borde förpassas till sandlådan istället som hörs och retar upp fler och fler emot dem som faktiskt protesterar. 

Och även om Gretas röst inte hörs så mycket här i Sverige så hörs den fortfarande i klart och tydligt i många andra länder. Brasilien är ett av de länder där den klingar högst just nu. Även i USA så är det många storbolag och företag som faktiskt hörde vad hon sa och såg hur långt svenska företag kommit i en grön omställning, vilket i sin tur gjort att fler och fler från olja och kol -lobbyn  i USA har börjat byta fot. Till och med många SMR-projekt skrotas då de även börjar se att kärnkraften inte har någon tydlig framtid heller. Bara för att ta några exempel på att även USA snart kan börja ta stora kliv för att både bygga en starkare ekonomi och för att, eller snarare genom att, bromsa sin industris miljöpåverkan. 

Men den sittande regeringen har ju en helt annan agenda. Skulle vara kul att se hur mycket aktier de själva har eller kommer få om det nu ska satsas 400 miljarder på kärnkraften i Sverige. Det är ju dessutom inge pengar som staten ska lägga på denna satsning, utan staten ska bara gå i borgen för privata aktörer som sedan ska sköta det på ett marknadsmässigt sätt. Vilket ju betyder att alla svenska hushåll och företag gemensamt får betala dessa satsningar i form av både högre elpriser och elavgifter. För det är ju vi som är marknaden trotts allt. Dessutom så ska ju staten garantera att de företag som satsar på kärnkraften ska få en ersättning under kraftverkens totala "tekniska livslängd". Så vill ett företag bygga en eller flera reaktorer men av något skäl inte ens startar elproduktionen så ska vi alltså betala för den el vi kunde ha fått, så länge vi kunde ha fått den, även om vi inte får den alls. Hur seriöst är det?

Det bästa sättet för företagen att tjäna pengar blir ju alltså att bygga en reaktor och sedan strunta i att driva den. Då kan de slippa betala det underhåll och de reparationer som annars skulle krävas för att reaktorn skulle klara av att drivas under hela sin tekniska livslängd. För de ska ju garanteras den totala avkastning som dessa generatorer skulle haft under sin tekniska livslängd. Och genom att inte betala for drift, underhåll och reparationer så vet de ju att de kommer tjäna mera på hela affären om de slipper göra mer än att bara bygg dem. Så skulle detta typiska blåbruna ekonomiska exempel sjösättas så är får man räkna med att elpriserna kommer skjuta i höjden ännu mera, utan att denna satsning ens kommer ge oss mer ström. Så börjar det ju sina på uran235 i de gruvor som är i drift idag. Vilket leder till att man får använda dyrare brytningstekniker och/eller öppna nya gruvor med. Så även det kommer kosta en ordentlig slant och ha en stor miljö och klimatpåverkan lokalt, regionalt och globalt.   



 

Redigerat av -k9-
Link to comment
Dela på andra sajter

Nu blir det kaffe och dubbelmoral i stora portioner på menyn. 

Kaffe har ju en stor miljöbov och ofta en källa till barnarbeten och annat skit. Bättre än Te är det oftast trotts allt. Både ur ett klimat/miljö och ett humanitärt perspektiv. 

Så glor jag på F1 i Abu Dhabi just nu.... 

Detta efter att just pratat miljö/klimat och kritiserat FIFA för deras blodbolls VM.

Men kaffe är ju så gott, och Abu Dhabi banan är ju så kul att se F1 bilarna varva om och om igen. 

Link to comment
Dela på andra sajter

12 minuter sedan sa slejnard:

Wallenberg mfl sätter stopp för kärnkraft. Det kommer inte att kunna nås en sådan överenskommelse. 

Jo det verkar ju bli så. Men så vet man inte hur andra utländska aktörer skulle kunna agera heller. Så är det ju ett vallöfte som de blåbruna ju varit tydliga med att de ska ske. SD ville ju se en betydligt större satsning än dessa 400 miljarder med. De menade ju att alla samhällen borde ha en SMR när sig för att klara säkra elen i samhället. 

Link to comment
Dela på andra sajter

13 minuter sedan sa slejnard:

Hon som blev lovad av Kristersson att han aldrig skulle samarbeta med SD. 

Okristigsson har väl ihop det med Vera Oredsson nu mera, har jag hört. 🤢 

Link to comment
Dela på andra sajter

Nej, nej. Den har ju redan varit.

Däremot så kikade jag på 1899 på Nätflicksen. Det börjar små segt men som vanligt ska man nog ge det en chans så får vi se. Lite snö har det kommit också. Någon centimeter, säkert borta om ett par dagar.

Link to comment
Dela på andra sajter

3 minuter sedan sa Dark Of Light:

Nej, nej. Den har ju redan varit.

Däremot så kikade jag på 1899 på Nätflicksen. Det börjar små segt men som vanligt ska man nog ge det en chans så får vi se. Lite snö har det kommit också. Någon centimeter, säkert borta om ett par dagar.

Ja jag vet. Några fragment kvar bara att slå sönder. 
 

Precis börjat se Gunpowder på 4play. Rå men bra. 

Link to comment
Dela på andra sajter

6 timmar sedan sa slejnard:

Jag tror ju att ragnarök redan varit och att vi alla nu lever i Hel. För det är ju till Hel alla som inte kommer till Valhall eller något av de andra bättre dödsriken man kan komma till, enligt gammal asatro. Så detta måste vara Hel då det är en värld som är som den riktiga världen men lite gråare och lite tristare. 

 

Redigerat av -k9-
Link to comment
Dela på andra sajter

Gäst
Detta ämne är nu stängt för fler svar.

×
×
  • Skapa ny...