Mallve Postat 21 mars 2016 Postat 21 mars 2016 Hej! Jag sitter här och lyssnar på min stereo och funderar över det här med hur vissa bastoner vibrerar i rummet och kan kännas i kroppen. Jag funderar på om det är så att ju lägre man går på en bas desto mer vibrerar det. Är det så? Jag lyssnar just nu på en låt av Sting. Låten heter All this time och basgången i versen är en sådan basgång som vandrar neråt hela tiden. Alla toner vibrerar skönt hela vägen. Men den sista tonen, som då är den lägsta, den vibrerar minst. Hur kan det komma sig? I mitt huvud tänker jag att ju lägre man kommer desto mer vibrerar det. Det är bara en fundering jag har i min jakt på det perfekta ljudet här hemma.
Yulen Postat 21 mars 2016 Postat 21 mars 2016 Är långt ifrån en akustikexpert, men det beror väl på rummet man sitter i? Vilka frekvenser som ger stående vågor osv, vilket leder till starkare vibrationer.
Modern Rockstar Postat 21 mars 2016 Postat 21 mars 2016 (redigerat) Finns nog olika faktorer som spelar roll - rummet som Yulen påpekade, men även stereon i sig dvs vilka frekvenser den kan producera. Låga toner har som känt längre vågformer och är svårare för omgivningen att diffusera (finns det ordet?). I ditt fall tror jag det har och göra med att stereon inte kan producera den lägsta och sista tonen lika bra som de tidigare tonerna (frekvenserna). Waves har två plugins som just är bra för sånt här, att tillämpa frekvenser relaterade till grundtonen så att ljudet hörs tydligt i alla system - även dem som inte kan producera de riktigt låga grundtonerna. Redigerat 21 mars 2016 av Modern Rockstar
laban1 Postat 21 mars 2016 Postat 21 mars 2016 "Normala" högtalare har jag för mig går ner till ca 55Hz brytfrekvens. Sedan så ska du googla på rumsmoder och läsa in dig på detta, rekommenderas.
pHISTERmILL (oregistrerad) Postat 22 mars 2016 Postat 22 mars 2016 Jag funderar på om det är så att ju lägre man går på en bas desto mer vibrerar det. Är det så? Nej, det är styrkan (amplituden) som avgör hur mycket något vibrerar (om vi bortser från resonansfrekvenser). Det är våglängden som blir längre ju längre ner du kommer (det blir långsammare vibrationer). Beroende på dina högtalares förmåga att spela olika frekvenser, och ditt rums dimensioner, kommer olika toner att förstärkas och försvagas.
Stamgäst Postat 22 mars 2016 Postat 22 mars 2016 "Normala" högtalare har jag för mig går ner till ca 55Hz brytfrekvens. Sedan så ska du googla på rumsmoder och läsa in dig på detta, rekommenderas. Va? Det är som att säga att dom flesta träd är 10 meter höga?! Rumsmoder?? Halleluja.
laban1 Postat 22 mars 2016 Postat 22 mars 2016 Va? Det är som att säga att dom flesta träd är 10 meter höga?! Rumsmoder?? Halleluja. Det var väldigt mycket frågor.. Vad är din input i ämnet?
VayzeriA Postat 22 mars 2016 Postat 22 mars 2016 Håller med övriga och som PHISTERMILL skriver så blir ju vågorna på de lägre tonerna långsammare och a tar då snabbare. För att få vibb i just dessa toner/lägre register så behövs mer tryck/effekt. Skulle detta då infinna sig så skulle ljudbilden bli rätt skev... om du förstår mig rätt. I detta fall så är tydligheten i basen nästan viktigare än tryck ☺
Mallve Postat 12 april 2016 Trådstartare Postat 12 april 2016 Tusen tack för alla svar!! Försöker fördjupa mig (no pun intended) i det här ämnet.
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.