STOLF Postat 10 mars 2016 Postat 10 mars 2016 (redigerat) Tja! Fick hem mina Yamaha HS8'or härom veckan och tänkte bygga ihop lite schyssta akustikbehandlings-paneler! Hittade ett material på Byggmax till lämpligt pris: https://www.byggmax....a-isover-p16238 KORT FAKTA: Densitet: 13-15 kg/m3 Längd: 1160mm Tjocklek: 95mm Bredd: 560mm Antar att detta kan vara något att satsa på, då jag inte vill lägga ner tusentals-kronor på detta projekt...än. Då densiteten "bara" var 15kg/m3 kanske man kan sätta dubbla paneler i ett tyg-täcke, om det funkar så för att få ut det dubbla resultatet? Blir nog även 4st bass-traps från golv-till-tak ungefär. Går det att använda samma material eller behöver jag köpa något annat? Bor i en relativt liten stad så utbudet är något begränsat vad det gäller att köpa material. Ska även försöka sätta upp några paneler i taket ovanför mig. Kommer även att sova/vistas mycket i detta rum då "studion" är mitt sovrum, så hoppas även att jag inte får aids eller cancer utav materialet 😳 Allting behöver inte vara i perfekt position eller perfekt uträknat vad det gäller frekvenser och avstånd hit och dit, därför jag undrar om man kan ha för många paneler runomkring i rummet (pga. detta material var relativt billigt), då jag inte har något på väggarna mer än två små hyllor med mina köpa metalcore-skivor \,,/ Bifogad bild är tagen innan mina montrar kom på plats. Allting står likadant och Yamaha'sen står på stativ. Tack & bock, hej Redigerat 10 mars 2016 av STOLF
Stamgäst Postat 10 mars 2016 Postat 10 mars 2016 Du kan inte ha för mycket basfällor, däremot absorbering. Om du har det överallt kommer det att låta rätt dött.
van Caine Postat 11 mars 2016 Postat 11 mars 2016 Basfällor: Absolut, men basen beter sig annorlunda jämfört med högre frequenser, så oavsett hur mycket man dämpar där så är det inte reflektioner man vill ha i vilket fall. Överdämpar man i de övre registren å andra sidan så blir det väldigt lätt att, förutom att det är en jobbig miljö att vistas i, att man börjar mixa för vasst och onaturligt, samt slafsar på med alldeles för mycket reverb.
Joaquim88 (oregistrerad) Postat 11 mars 2016 Postat 11 mars 2016 Jag har nyligen satt igång ett dämpbygge själv. Jag pratade med Isover och dom sa trägregelskivorna är ca 18kg/m3, och har luftflödesmotståndet 13-14kPa*s/m2. Jag fixade med Isover Piano istället, ca 14kg/m3 och 6kPa*s/m2. Men det är till basfällor i hörnen, golv-tak. För väggpaneler som stoppar väggekon kan träregelskivan va bättre. För basfällor vill du ha så poröst och så lågt luftflödesmostånd du kan hitta. Finns det inte lokalt så går det alltid bebutikn beställa hem. Be butiken ta beställningen vid nästa storleverans, så slipper du paya frakt. Så gjorde dom för mig. Det kan ta nån vecka eller två. Om du sätter nåt reflekterande material typ aluminiumfolie eller bakplåtspapper på framsidan av basfällorna då suger dom inte upp lika mycket höga frekvenser. Man kan även köra med typ träspjäll eller sånt framför basfällorna om du vill snickra ihop det.
STOLF Postat 12 mars 2016 Trådstartare Postat 12 mars 2016 Tacksam för svar, boys! Blir en tripp till Byggmax och Jem & Fix imorgon. Såg att de hade Isover material på vardera ställena. Kommer nog även att satsa på basfällor från golv till tak så gott jag kan, men kanske inte lika mycket panel-klotter på väggarna. Svåraste delen är ju att jag kommer att spendera mestadels min fritid i detta rum, så hoppas jag klarar av att andas in myyyycket utav materialet utan att skada kroppen 😱 Ska försöka täcka in panelerna i något luftande tygmaterial så de både ser och känns bekväma ut.
Joaquim88 (oregistrerad) Postat 12 mars 2016 Postat 12 mars 2016 Svåraste delen är ju att jag kommer att spendera mestadels min fritid i detta rum, så hoppas jag klarar av att andas in myyyycket utav materialet utan att skada kroppen 😱 Ska försöka täcka in panelerna i något luftande tygmaterial så de både ser och känns bekväma ut. Dom tankarna har jag nu också. Lyfte in hörnfällorna igår, och hela dan idag känns allt liksom som man känner ett tunt tunt lager damm eller nåt. Det jag läst är att nåt amerikanskt test visat att glasfiber inombords kan öka cancerrisken för grisar. Men det testet har ifrågasatts ganska fett och man hittar inte så mycket annat. Det verkar vara lite tradition att varna för fibrer fastän man inte vet fullt ut. Man ser ju snickare och andra som river ut och sätter in isolering dagarna i ända och gör det utan andningsskydd. Och om det vore så farligt skulle ju varenda hemstudio och proffs-studio vara rena hälsofällorna. Det är väl en sak om man har känsliga luftrör eller lungsjukdom eller sånt. Men för oss som inte har det vet ja inte. Jag själv körde med standard andningsskydd hela tiden. Typ såhthär: https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/537659/images/2008/andas_1208976024_2606139.jpg I andra tråden ja startade igår säger en kille att det dammar nästan bara när man ruskar om materialet men inte annars. Låter väl rimligt. Men jag ska kolla upp riktigt noga själv nu.
STOLF Postat 13 mars 2016 Trådstartare Postat 13 mars 2016 Jag har/är ju allergisk mot pollen, hund och lite andra gosaker, speciellt på sommaren. Men har bojkottat min medicin och har blivit bättre sen dess. Men kanske kommer att reagera på glasullet ändå. Om vi säger att jag ändå har lite dollars att spendera, skulle detta vara något att ha?: http://www.thomann.de/se/studioakustiska-element.html Dom hade ju lite startarset t.ex, samt en stor upplaga av massa andra grejer. Diffusor (ljudspridning?) vet jag inte riktigt vad det är, men får läsa upp på det. Dom var väldigt dyra iaf. Är ju som sagt nybörjare vad det gäller att göra musik (elektronisk dans-musik) i allmänhet, då behöver inte vara över-professionelt gjort.
pme (oregistrerad) Postat 13 mars 2016 Postat 13 mars 2016 Detta är ett ganska bra start kit: http://www.malmomusikaffar.com/product/3017/vicoustic-mix-kit-pulsar
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.