Jump to content
Annons

Komersiell musik


herwhisper

Recommended Posts

Alla pratar om att komersiell (säkert felstavat) musik är så hemskt. Har hört några säga "lyssna på detta, det låter väll inte för komersiellt va?"

Vad är det för hemskt med det? Alla som gör musik vill väll ut till dom stora massorna med sin musik? Och tjäna pengar på det? Och om man nu gör det, är inte ens musik komersiell då?

Och om man nu gör komersiell musik, skulle det va så hemskt?

Och är en låt komersiell så betyder det väll egentligen att den är omtyckt av många, så därför är det många som köper den, och då blir den komersiell.

Eller?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Egentligen är det väldigt svårt att få tag i musik som inte är kommersiell. Till och med Hay que Caminar ... sognando (ett underbart stråkverk av Luigi Nono) som kanske sålts i max 100 exemplar, över hela världen, i sin senaste inspelning är kommersiell även om den inte köps av många.

Det är väl egentligen mest här som man hittar icke-kommersiell musik, alltså musik som inte är till salu, och per definition alltså inte kommersiell (men många här hoppas nog att deras låtar skall bli kommersiella = till salu = folk skall köpa dem på skiva/ från iTues eller dylikt).

Utöver den exakta tolkningen av uttrycket kommersiell musik (alltså att musiken går att köpa) menar man olika saker. När folk inte gillar kommersiell musik kan det betyda att de inte gillar sådant som låter som nästan allt annat som är poppis just nu. Diggiloo diggiley/Fångad av en stormvind/Halfway Round the World/ Det gör ont blir lite tjatigt i deras öron. De söker ofta en personlig touch på det de vill köpa eller skapa själva som de inte redan hört till leda. Men den musik de själva hört till leda kan ju vara mycket inspirerande för andra. Min ena syster tycker till exempel mycket om de romantiska texterna och det sköna beatet/tempot i A-Teens up-tempolåtar. Hon har hört Mozarts violinverk till leda istället.

Mozart, förresten var/är extremt kommersiell. Han försörjde sig på folk som beställde musik av honom om de så hade urfåniga instrument som glasharmonika. Han fick betalt och det var ju det viktigaste. Nu är det dock både kommersiellt och "finkultltur". SÅ se upp alla. Snart är Vikingarna fin kultur. Sven-Ingvars är det nästan redan, för att inte tala om den utskällda plump-kassa uslingen Evert Taube. Sämre smörja fick man leta efter på 50-talet. Idag är det "fint".

EDIT: Förresten tycker jag att man måste respektera människor som vill ha annat än det som kallas "kommersiell musik" (musiken på hit-listorna). Dessa människor är ofta sådana som verkligen är intresserade av musik och det är ibland svårt att tränga igenom topp-20-spellistorna i den kommersiella radion, och på alla hitlistor. Bolagen och försäljarna satsar oftast på det som redan är poppis för att det är enklare att tjäna mycket pengar på det, så det är nästan bara det som märks, tycker många. De tycker ofta att de måste kämpa genom svårgenomträngliga djungler för att hitta till de förlorade skatterna, det vill säga musik som de kan tycka om. De blir extra glada när de hittar "guldet", tror jag.

Redigerat av Fredrikmo
Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

Man menar väl "kommersiell" som i själlös och mest för pengar! Om du sjunger och spelar jättebra gitarr i en park kommer det åskådare!

Om någon betalar dig för att mumla på ett påhittat språk samt slå sönder samma gitarr... kommer det också åskådare, sämre musik dock.

Bra musik säljer (nästan) alltid men dålig musik, med medföljande semi-pornografisk musikvideo, säljer också... ifall all media (radio, TV, osv) spelar den - konstant.

Link to comment
Dela på andra sajter

Usch....jag brukar inte blanda mig i dessa diskussioner, men nu verkar jag ha vaknat på den sidan....

Gör musik!! Gör den musik du vill! Använd pengar som drivkraft om du vill! Huvudsaken är att du/man gör det man själv vill!!

Sen är det bara att skita fullständigt i att det sitter några j**la fjantar och snackar om att din musik är själlös/dålig eller vad F*N dom nu kan säga om den!

Dessa uttalanden återspeglar ENBART deras trångsynthet!

Vad säger logiken att man bör lyssna man på?

3 personer som säger att din musik är skit, eller 1000 personer som säger att din musik är grym? Jag själv skulle i alla fall lyssna på den stora klungan....i min värld, när det gäller min musik, har dom rätt helt enkelt! 😄

Vissa är grymma på att sjunga, eller på att rappa, eller på något instrument....andra på att skriva trådrypande/hjärteslitande texter, eller på poetiska texter, eller samhällsbeskrivande texter, eller lättsamma glada/roliga texter........vissa är grymma på att skapa ljudbilder, eller skapa nya ljud....bygga rytmer så att man vill svänga på kroppen, eller genom harmonier skapa känslor hos lyssnaren, eller skriva gigantiska stråkarrangemang...........eller va fan man nu är duktig på..........det gäller bara att lära sig vad man är dutkig på, och utnyttja sin kunskap/tallang.....! Och det man INTE är duktig på kan man lära sig.....och det gäller precis ALLT! Man kan lära sig ALLT bara man vill....och tror på att man kan klara det!

Vissa har en tallang medfödd....och jobbar med den....andra försakar sin medfödda tallang för att göra något annat man kanske tycker verkar "roligare"......andra kan gå "bakvägen"

Man LÄR sig något av ovanstående moment......lira gura....rappa....sjunga...eller vad fan som helst, kanske för att det verkar kul, eller för att tjäna pengar, eller för att man lever i en kultur där något "moment" är starkt grundat...........dessa kan bli precis lika grymma som vem som helst....

Jag själv gör det jag är duktig på, och det jag älskar....det jag drömt om sen jag var 10 bast eller så.....och jag använder mig av pengar som en av drivkrafterna.... 😛

Redigerat av Mr Keys
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...