Jump to content
Annons

Hur gör man vid spelningar? Var hittar man spelningar?


illerrre

Recommended Posts

Let's face it. Hur jobbigt jag än tycker det är och hur långt utanför min bekvämlighetszon det än är så måste jag börjar göra spelningar för att min utveckling ska gå framåt.

Kring detta undrar jag dels hur man egentligen hittar spelningar lättast? Jag snubblade över sidan http://www.hittagig.se/ och undrar om det är någon av er som har använt er av den?

Vilka förberedelser krävs inför en spelning? Jag menar, jag är helt grön på detta och är en person som gillar att vara 100% förberedd och medveten om vad som komma skall när jag gör något så kan ingen förklara hur det går till? Har man med egen mick? Kopplar in allt själv? Detta varierar säkert beroende på var man är osv, men kan ni som är erfarna inte förklara lite hur det brukar se ut? Ju mer ingående desto bättre.

Alla de ljud som man på en låt inte kan framföra live, t.ex. om rap och sång ligger samtidigt, eller körer i bakgrund etc etc. Dessa förstår jag att man får lägga på beatet och göra en "livemix", men är det något speciellt man bör tänka på när man gör detta?

Har säkert tusen frågor, men detta var det som dök upp nu.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Du skulle kunna förbereda dig genom att videofilma dig själv. Då får du snabbt reda på om du kan spela live. Du ser också huruvida du tex skakar på huvudet fånigt, eller bara tittar ner på golvet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Du skulle kunna förbereda dig genom att videofilma dig själv. Då får du snabbt reda på om du kan spela live. Du ser också huruvida du tex skakar på huvudet fånigt, eller bara tittar ner på golvet.

Haha. Jag har en flickvän till det 😉 Hurvida man kan spela live eller inte är egentligen oväsentligt eftersom det är ett måste och man måste börja någonstans. Som Eminem skrev i någon låt "I've been booed of stage". Händer det så händer det. Det är hur man bearbetar det sen som är det viktiga och inte att man faktiskt blev utbuad på scen.

Men bra tips ändå. Kan man lära sig av sina fel redan där så är det ju perfekt 🙂

Redigerat av illerrre
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tycker att du ska köra! Man måste våga ta klivet ut! Det finns ju många mindre festivaler osv. där utrustning redan är på plats, då gäller det bara för dig att ha god kontakt med arrangörerna så att ingenting lämnas oklart! Sen gäller det bara att vara ärlig mot sig själv och mot andra, "Är jag redo?" "Låter det bra?" "Kan ljudteknikern det han ska?" Man måste vara hård och sträng på att få sin vilja igenom, men ändå vara ödmjuk! Var ambitiös så kommer du att lyckas!😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Utrustning ( som tex mikrofon) har 99,99 % av alla ställen. Jag förstår det som att du sysslar med hiphop? Istället för att ha backing tracks så kan du ju använda sampler och livemixa på scen. Men det beror ju på hur du arbetar och hur din musik är. Tänkte det var värt att nämna. Annars är det ju väldigt många som kör med förinspelat bakom.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tycker du ska testa ett gig till släktmiddag eller hemmafest inför nära och kära. Låter simpelt men tror de flesta blir lite skakig och lär sej något redan där.

Relationer har aldrig varit varken min släkts eller min starka sida. Jag har helt enkelt ingen jag skulle kunna göra detta framför, tyvärr.

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Ett annat tips är att kolla in vart andra spelat. Leta upp personer som sysslar med samma musik och som kanske kommit lite längre (släppt något, spelat ute) och kolla vart de spelat. Gör sen en lista över alla ställen och mejla dem ett paket med länkar och presentationstext. Ring/mejla sen kanske två tre veckor och följ upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

Varför måste man göra livegig? För att få ekonomin att fungera förstår jag det om man vill syssla med det på heltid, men annars? Jag känner inte något större sug efter att spela live, och ändå älskar jag att göra egen musik.

Link to comment
Dela på andra sajter

Att spela inför släkt och vänner är sjukt mycket värre och jobbigare än att spela inför främlingar. I alla fall i mitt tycke. Jag personligen kan inte släppa loss lika bra som vanligt om jag vet att det står en släkting i publiken. Eller ännu värre, att spela för enbart släktingar......urk.

Men som sagt detta är bara min åsikt.

Ett tips som Bruce Dickinson (Iron Maiden) gav, var att när du står på scen. Kolla inte på dom som står närmast dig. Titta förbi dom som står längst bak. Och allt du gör ska synas av dom som står längst bak. Så överdrivna rörelser, och försök att inte titta på dom som står närmast scen.

Detta kör jag själv efter, och jag tycker att det är sjukt mycket lättare att få ett bra scenframträdande på detta sätt.

Ett sista tips är att släppa loss som fan. Tänk själv, dom som står i publiken har antagligen betalat för att se dig, eller om du spelar förband så har dom ju naturligtvis betalat för huvudbandet.

Men i vilket fall så vill dom ju inte se en stenstod stå på scen och titta ner i golvet, utan alla förväntar sig att se någon som är lika bra på scen som alla dom "proffsiga" banden.

Så var inte blyg, lev ut och röj som ett svin. Så blir det ju hur gött som helst 🙂

Och till din egentliga fråga.

Hur allt funkar när du ska lira live rent tekniskt är otroligt olika från ställe till ställe.

Ring och prata med dom som äger stället och hör. Finns det PA, gött. Finns det inte, kan dom fixa det?

Om inte så kanske det blir krångligt att fixa om du inte har själv.

Hitta spelningar, det lättaste är väll nästan att ringa runt och fråga på olika ställen där din typ av musik brukar spelas live.

Och har dom inte någon lucka i schemat där du kan spela så har du i alla fall fått en kontakt. Och detta är viktigt.

Skapa så mycket kontakter du bara kan, sprid ditt namn så mycket det bara går och var ihärdig som fan.

Var hygglig och trevlig när du pratar med dom olika arrangörerna så att dom får en bra och positiv bild av dig.

Och framför allt. HA ROLIGT! 🙂

Lycka till mannen!!!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...