Jump to content
Annons

Vad händer egentligen med signalen under distorsion/overdrive


Recommended Posts

Postat (redigerat)

Har aldrig riktigt fått fram något tydligt svar vad som händer under distorsion/overdriv/liknande... Är det att ljudet komprimeras så att övertonerna blir jämna med grundtonen, har för mig att det är någonting med övertonerna i alla fall. Eller? 😐 Känns som att det finns folk här som har svaret!

Är en sådan person som brukar ha enklare att förstå saker när jag blandar ihop det korrekta teoretiska bakom en sak + använda öronen.

Danke!

Redigerat av Modern Rockstar
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Distorsion är en såndär egenskap som inte har studerats och benats upp i noggranna princip-tänkanden och ingår i folks medvetna sfär så mycket. Tror inte ”nån har svaret”, ur rent tekniskt perspektiv. Det är mer trial-and-error och tidigare kända tillämpningar som folk känner till och använder.

T.ex. dist kan uppstå både analogt och digitalt, och i alla elektriska och mekaniska bärvågor, samt allt detta kan uppstå på samma gång. Och dist reagerar väldigt olika beroende på orsaken till distorsionen. Distorsion är ju ’förvrängning’, men används ju oftare för att hänvisa till ’missljud pga överbelastning’.

När analog transistor-dist uppstår, så förvrängs de jämna harmoniska övertonerna mest. Låter som en ilsken, obehaglig och ’stickig’ distorsion. När analog rör-dist uppstår förvrängs de udda harmoniska övertonerna mest. Låter grynigt, skorrande, uppsvällt och utslätande.

Om du har rör-dist t.ex. och spelar 1 ton, så hörs inte mycket av disten. Jämna toner eller jämnt ljud triggar inte rör-dist så mycket. Men spelar du 2 toner – och i synnerhet intervall vars övertoner inte är så jämna, typ förminskad kvint – då blir det mycket udda deltoner i övertonserien och då ryter rör-disten till tydligt. Det är alltså inte för att ljudnivån kanske blir högre som det börjar dista mer - inte i första hand. Transistor-dist reagerar lite annorlunda än rör.

Så dist både tillför rikedom i olika aspekter men förintar andra aspekter av ljudet, på samma gång.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...