Jump to content
Annons

Vad kan man använda för plugg för att skita ner ljudet?


rockstone

Recommended Posts

problemet är att ljudet i mina mixar låter klarare än när man hör en vanlig låt, har hört talas om nån dither? är det nåt man kan använda och isåfall var får man tag i den? eller finns det nån annan plugg man använder för detta? oc isåfall var i kedja sätter man den , jag antar att det är nån stans i matringen väll?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Dither används bara för att det ska fortsätta vara rimlig ljudkvalitet även vid låg volym (som t ex vid fadeout), så det är inte vad du är ute efter, utan det är något man alltid bör ha som sista åtgärd efter Mastering.

Ska du "skita ner" på ett snyggt sätt, så kan du exempelvis titta på PSP Audioware's Vintage Warmer, som jag tycker är riktigt bra. :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

Får lite känsla av att du kanske sitter och mixar i ett väldigt dött/dämpat rum och kompenserar med att dra upp diskanten på din mix. Har du gjort samma jämförelser i andra miljöer? Om inte, så bränn ner din mix tillsammans med Velvet och jämför i olika rum och anläggningar.

Link to comment
Dela på andra sajter

hmm, skulle ju kunna vara så, jag är lite rädd för att ha för mycket bas så instrumenten drunknar i varran, men det kanske inte är meningen att man ska sudda till ljudet me nån plugg i mastringen? det kanske är helt fel?

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 år senare...

Det finns många alternativ och tillvägagångssätt för att skita ner ljudet och det beror såklart mycket på genre samt tyckte och smak hur man väljer att jobba. Men jag ska ge dig ett konkret tips + några enkla alternativ.

Säg att du är klar med din låt, du är nöjd med mixen (eller du kanske till och med gör ett mastringsjobb och sitter med ett antal stereofiler).

1. Skapa ett nytt projekt och importera din/dina högupplösa stereomixar.

2. Dublicera (kopiera) spåret och skapa en ny kanal så att du har två identiska versioner.

3. Nu till det roliga. På kopian så slänger du på någon form av dist, det kan vara allt från pedaler från nån gitarrplugg, till överstyrda rullbandspluggar eller något annat. Skruva tills det låter mer eller mindre sönderdistat. Du ska fortfarnade "känna igen låten" men tänk att det ska låta lite som att du spelar upp mixen genom en sprängd högtalare från 30-talet.

4. Dra ner volymen till 0 på distkanalen och spela endast upp orginalmixen, lyssna en stund och vänj dig vid soundet, tänk på att dina öron precis "vant sig" vid den sönderdistade mixen.

5. Börja försiktigt dra upp volymen på distkanalen och blanda in efter tycke och smak, men akta dig för att gå överstyr 🙂

Man kan ta det hela ett steg längre, genom att dessutom lägga en eq på distkanalen, där tex all botten och topp är borta så att man bara har mid, om man är ute efter ett mer "rått" sound. Vidare kan lägga ett rumsreverb på (tänk större sal) som du lägger en stereobreddare på 5-10% räcker, för att få en känsla av att låten är lite "utanför" högtalarna. Du kan även testa att komprimera distkanalen hårt för att få en känsla av rörelse.

Vill man göra det enklare för sig, och jobba på detta sätt redan i sitt befintliga projeket så är principen den samma. Bara att man skapar en FX-kanal med dist och annat, som man sedan blandar in, likt ett reverb, efter behov. Ytterligare ett sätt att få lite skit under naglarna är att jobba med rullbandspluggar som: Tonebooster Reelbus, Slate VTM, Kramer Tape, Massey Tape Head, Kramer Tape, FerricTDS, eller Mixerbordsemuleringar som Satson, Slate VCC , Waves NLS eller Stripbus.

mvh Jon

Redigerat av Yllet
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...