Jump to content
Annons
  • inlägg
    5
  • kommentarer
    5
  • visningar
    12 451

Musikutbildningen i Sverige


Jag brukar inte skriva politiska inlägg eller samhällsåsikter jag har, men nu känner jag att jag behöver skriva av mig lite då jag tycker mig se en hemsk utveckling inom den svenska musikutbildningen i sverige.

Den förra regeringen införde så kallade meritpoäng i gymnasiet. Dessa poäng är helt klart till för att få elever att välja vissa ämnen i gymnasiet och visar även regeringens åsikt kring olika ämnens status. Kan tilläggas att kulturella ämnen inte ger några som helst meritpoäng. 

Kulturskolan i sverige verkar dock stadig och har sina köer vad jag kan se, men det som har tagit stryk ordentligt är det estetiska programmet på gymnasiet. Man har nu gått från att erbjuda det estetiska programmet i 140 kommuner till att erbjuda det i 113 (va det senaste siffrorna jag hörde).

För det första så verkar det finnas en felaktig bild hos föräldrar och vuxna att det estetiska programmet är ett skoj och lek program som man bara har flum på.  Man blir ju inget av att gå ett estetiskt program är en vanlig kommentar man får. Då frågar jag, vad blir du på ett samhällsprogram eller ett naturvetenskapligt program? Du blir ingenting! Du får en så kallad högskolebehörighet som gör att du sedan kan vidareutbilda dig till ett yrke som du kanske vill jobba med i framtiden. Det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program precis som samhällsprogrammet eller det naturvetenskapliga programmet. Men detta verkar inte de vuxna alls förstå! 

Den förra regeringen tog också bort det obligatoriska estetiska ämnet på gymnasiet samt minskade individuella valet till enbart två kurser. Då de kulturella kurserna inte ger meritpoäng så förstår jag att elever inte vågar välja dessa ämnen. 

Nu börjar skolverket få upp ögonen för detta problem och kliar sig säkert i huvudet och undrar "vad gick fel"? För mig är det ganska uppenbart att om man värdesätter kurser och ämnen olika i regeringen så kommer det smitta av sig. Ett estetisk program är oerhört viktigt att det får finnas kvar, speciellt ur ett socialt hållbart utvecklingsperspektiv. Samt så visar senaste hjärnforskningen att de som väljer musik sina sista tre år i skolan presterar bättre i alla andra ämnen också. Så om man nu vill höja mattematik och språkkunskaper hos unga så utnyttja de musikutbildningar som finns att komplettera alla ämnen med musik istället för att minska på det. Gör det obligatoriskt att ha musik vilket program du än väljer på gymnasiet!

Läs gärna mer om hjärnforskningen och kultur på http://www.kulturellahjarnan.se/

Hoppas denna trend vänder och att våra politiker och medborgare får upp ögonen! 

2 Kommentarer


Recommended Comments

laban1

Postat

Gillar artikeln, men
"Det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program precis som samhällsprogrammet eller det naturvetenskapliga programmet."
Låter som att alla programmen skulle ge samma behörighet - stämmer inte riktigt.

Anders F

Postat

Inte exakt samma utbildning. Det naturvetenskapliga ligger längre ifrån än det samhällsvetenskapliga. Kollar man på de gymnasiegemensamma ämnena så skiljer det bara matte 2b mellan estetiska och samhällsprogrammet. Dock så brukar alla elever som vill få välja till kurser på IND val och/eller utöka sitt program om de vill stärka sig ännu mer, vilket innebär att det är teoretiskt möjligt att få i princip samma utbildning mellan ES och SH. Men visst....de är inte exakt lika i grunden, men är båda högskoleförberedande och du kan med rätt val och i vissa fall utökat program i princip söka samma utbildning som efter SH.

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.