Nyhet inom forskning av hörseltrauma
Jag har länge funderat på varför inte sjukvården erbjuder någon akut hjälp till patienter som råkat utsätta sin hörsel för ett trauma. Jag menar att en skada på hörselorganet oftast får mycket låg prioritet jämfört med skador på andra organ vid uppsökande av läkarvård. Forskningen ligger efter här och på de flesta sjukhus finns inga föreskrifter på hur hörseltrauman ska hanteras helt enkelt.
I söndags träffade jag en professor som forskar inom just detta spännande område. Vi snackade akustik, lyssnade på sinustoner i studion, men framför allt pratade om hörsel! Jag var ju så nyfiken på att få veta mer hörsel och om hans forskning. Han berättade för mig att dom precis avslutat en 3 år (tror jag det var) studie där man testade olika preparat på patienter som utsattes för exponering av höga ljudnivåer.
Alla de som ingick i studien hade en sak gemensam, de skulle genomgå en operation i området kring hörselnerven. Eftersom avståndet mellan nerv och området som skulle opereras var så litet (mindre än en mm) så var det oundvikligt att hörselnerven fick utstå skadliga bullernivåer.
Som jag förstod det så frigörs radikaler när belastningen blir för stor på hörselnerven och det är just de fria radikalerna som kan orsaka en bestående hörselskada.
Det man gjorde i studien var att hälften av patienterna som genomgick behandlingen fick äta antioxidanter / acetylcystein och den andra hälften av testgruppen åt inget av de tidigare nämnda preparaten. Tilläggas ska att just antioxidanter, speciellt acetylcystein, är för närvarande behandlingsmetoder som forskning haft mest förhoppning till vad gäller akut behandling av hörseltrauman.
Nu till de intressanta! Denna studie ska nu sammanställas i sin helhet och presenteras inom läkarvärlden efter sommaren, men han berättade för mig att resultaten tyvärr visade att denna form av behandling inte har någon som helst inverkan på vår hörsel. Synd som attan tycker jag eftersom jag hade sett framför mig ett litet "first aid kit" med en liten tablett som man sväljer om man har oturen att bli exponerad för höga ljudnivåer.
Så det är väl bara för forskarna att börja om på ruta ett igen. Den gode professorn lovade mig i alla fall att hålla mig uppdaterad om vad som händer på den fronten.
Var rädd om er hörsel! // Björn
0 Kommentarer
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.