Jag är så pass gammal att jag brukade tillbringa en hel del tid i skivbutiker, först bläddrandes bland vinylutgåvor för att därefter övergå till det mer behändiga, men lite tristare, cd-formatet.
Men den tiden är förbi. Jag köper knappt några cd-skivor längre, nästan bara i samband med konserter eller festivaler där man samtidigt kan få sig en pratstund med artisten. Jag har börjat inse att jag faktiskt saknar de där tillfällena när man kunde spendera någon timme med att stå och bläddra bla
Studios affärschef Andreas Hedberg var förbi Pressbyrån vid Centralstationen i Göteborg härom dagen och fick se följande välinredda tidningshörn. De har synnerligen god smak. En guldstjärna till dem.
(jag hoppas nu innerligt att det inte var Andreas som i ett obevakat ögonblick möblerade om tidningshyllan )
Det är något med de unga asiatiska tjejerna som briljerar på sina instrument. Se bara:
31 miljoner tittare i skrivande stund. Galet. Och så här ska man bruka trumstockarna som 13-åring. I skoluniform:
Om jag bara visste ifall jag ska hålla för öronen eller tappa hakan.
Tack till @Hasse Nilsson för tips.
Bland Studios läsare är det egentligen bara två inspelningsprogram som gäller, åtminstone om man tittar på resultatet av den webbfråga som just nu ligger ute på www.studio.se.
I dagsläget har knappt 400 besökare svarat på frågan om vilket musikprogram de främst använder, och hela 33 procent anger att det är Cubase.
Logic kommer på en stark andraplats med 26 procent, medan trean Pro Tools inte har mer än 9 procent.
Det här bekräftar den bild av Cubase styrka som vi på redakti
Ibland får jag en känsla av att en del musikutövare och musiklyssnare i själva verket råkat blandat ihop sitt intresse för musiken med det för idrottsliga prestationer.
Ofta yttrar sig detta fenomen som att man beundrar hur snabbt någon kan spela på sitt trumset, eller hur flink fingergymnastik man kan uppvisa på gitarrhalsen. Det är liksom inte musiken som är det viktiga, utan med vilken teknisk spetskompetens den framförs.
Kanske lika bra att erkänna dock: Jag kan själv förnimma en v
Det finns knappast någon variant av synthesizern som väcker sådana starka känslor som en keytar, eller magsynt som vi svenskar ibland (dessvärre) kallar den.
Somliga tycker att det är det coolaste som kan hängas i en axelrem, medan andra tycker precis det motsatta – att det är en styggelse sprungen ur förtryckta klaviaturspelares lust att kunna lira jämsides med sina mer mobila gitarristkollegor.
Keytaren är defintivt ett instrument som är framtaget för livegig, och livegig endas
Kreativt, knäppt eller kanske bara osmakligt? Lyssna och döm själv. Stephan Zielinski har skapat ett musikstycke som är baserat på en gen i det influensavirus som just nu antar pandemiska spridningsproportioner över världen.
Musikstycket heter Swine Flu Hemagglutinin och har tagits fram med hjälp av en komplicerad algoritm enligt upphovsmannen själv. Och, om du undrar, så går stycket i trefjärdedelstakt.
/Mats på Studiored
Nyligen gjorde redaktionen ytterligare ett nedslag i verkligheten och besökte syntbyggaren Clavias lokaler på Södermalm i Stockholm. Allt pekar på att det går riktigt bra för Clavia. De knallröda syntar som passerar ut genom porten på Åsögatan hinner bara mellanlanda tillfälligt hos någon musikhandlare innan en spelsugen keyboardist slår an det första ackordet på dem. Hela 95 procent av Clavias produkter går dessutom på export.
Clavia är ett utmärkt exempel på det framgångsrecept som
En av branschens giganter har anledning att fira. Det är nämligen 20 år sedan studiofantasten och amatörjazzpianisten Uli Behringer drog igång sitt, om man utttrycker sig milt, inte helt okända företag (på bilden ovan sätter han spaden i tårtan. Firandet skedde i samband med årets Namm-mässa i USA).
Få tillverkare av musikinstrument och studioutrustning väcker såna starka känslor som just Behringer – oftast negativa bör väl tilläggas. Åtskilliga är nämligen de personer som betecknar B
Igår var Studioredaktionen på Grammisgalan. Men tro för den skull inte att vi minglade med heta producenter och artister, eller ens kom i närheten av att själva få uppleva något slags feststämning. Nej, det rådde strikt segregation mellan pressläktaren och de festdukade långborden på Hovets parkettplatser.
Grammisgalan är en förklädd firmafest, där branschfolket ska ges tillfälle att släppa loss tillsammans och visa sina ansikten i direktsänd tv, utan att störas av närgångna journalis
En vanlig fråga som förr eller senare dyker upp i typ alla teknikorienterade branscher är ”varför finns det så få tjejer som håller på med det här?”. Teorierna varierar, från att tjejer på något sätt skulle vara sämre på teknik till att de är mer intresserade av att faktiskt skriva och spela musik än att sitta och debattera vilken vintagekompressor som är bäst.
Oavsett vad det beror på har tillverkarna av musikutrustning äntligen uppmärksammat problemet, och börjat lansera tjejvänliga
Tro det eller ej, men det har faktiskt gått ett år sedan Studio utsatte en Shure SM58-mikrofon för ett tortyrtest som heter duga och därefter grävde ned mikrofonen i en rabatt i centrala Stockholm. Vi körde över den med en bil, duschade den i öl, använde den som hammare och lät den till och med grillas i en mikrovågsugn. Och allt detta utan att funktionaliteten försämrades nämnvärt...
Och nu kommer fortsättningen.
Klockan 13.44 bröt det första spadtaget jordytan i en rabatt utanför för
Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.