Jump to content
Annons
  • Roland S-10 – en bortglömd pärla

    Allt fler musiker har börjat botanisera bland gamla syntar och effekter, och det finns stora chanser att göra riktiga guldfynd. Här är Roland S-10, en samplare från 1986.

    Calle Olsson

    IMG_3608-Roland-S-10-framsida_red.thumb.jpg.94f1e3bd11de44211b4878eefeef18ca.jpg

    När den renodlade samplaren Roland S-10 kom 1986 vände den sig till en relativt bred massa med sin i sammanhanget låga prislapp (11 800 kronor) och användarvänliga gränssnitt. Modulvarianten döptes till MKS-100.

    714906577_IMG_3654RolandMKS-100DigitalSampler_red.thumb.jpg.36d10e26ef9c0ea3a4f8d63c03b64f6d.jpgModulvarianten MKS-100.

    I dag kan man få tag på S-10 för några hundralappar på andrahandsmarknaden, och det gör den till en av de mest prisvärda vintagesyntar som går att köpa. På köpet får man ofta med några fabriksdiskar, och de håller väldigt hög kvalitet.

    Visst, Roland S-10 har begränsade programmeringsmöjligheter, är rätt tung och har långsamma diskettstationer. Men begränsningar föder kreativitet, och en känslig diskdrive kan ge upphov till en hel del slumpmässiga effekter. Roland S-10  lägger nämligen till och fyller ut med exempelvis vitt brus om den inte kan läsa från disken. Det kan låta otroligt mäktigt när man lägger stråkbasar i oktaver och helt plötsligt kommer en storm in mitt i ackordet!

    IMG_3610-Roland-S-10-baksida_red.thumb.jpg.be961c593e7970825bd11ef43a049ad8.jpgBaksidan av Roland S-10

    Quick Disk-drivern är en del av charmen med S-10: Du får nöja dig med ett ljud per sida – enkelt och bra!

    Roland S-10 lämpar sig utmärkt till fina stråk- och körljud, kanske en vacker flöjt eller varför inte en gitarr? Alla fab­riksljud är noggrant programmerade/samplade/processade i Rolands fabriker eller hos någon annan professionell instans, för det är – eller i alla fall var – ett professionellt instrument.

    När ett ljud har laddats in har du möjlighet att gå in och ändra till exempel attack och release, vilket är mycket användbart. Vibrato kan appliceras, och vad mer behöver man? Ja, både högpass och lågpass finns, men de är destruktiva, så du måste var noggrann med att spara din sampling innan du trycker in Execute.

    Roland S-10 har hela åtta toners polyfoni, och du kan ha fyra olika ljud samtidigt. Själva samplingarna kallas A/B/C/D och kan konfigureras på olika sätt: A+B/C+D, A/B/C/D, A+B+C+D, etcetera.

    1519084175_IMG_3619Ljudbibliotekoriginal_red.thumb.jpg.a25022c0f3ebbd14defe98df8b15fd0d.jpgEn stor del av originalljuden var av etno­karaktär, och boxarna med fem ljuddiskar kostade 595 kronor.

    Oftast använder jag bara en bank och samplar ett ljud, ändrar lite adsr och lfo, och spelar. Bland fabriksdiskarna finns dock lite mer sofistikerade ljud som består av upp till fyra olika samplingar som strategiskt lagts ut vid olika splitpunkter. Allt för att det ska låta så naturligt som möjligt.

    Det gör det inte, men det låter vackert och hoppfullt, och kampen hos ljudingenjörerna lyser igenom. De hade 12 bitar, 30 kilo­hertz och 4,4 sekunder på sig att skapa körljudet från himlen. På ljudet ”Choir 1” har de utfört jobbet galant. Andra favoriter är String Ensemble, VP-330 Choir och VP-330 String. Alla ljud är i mono, men faktum är att instrumenten är så billiga att jag har skaffat två av varje i stället för att gnälla.

    Sedan kan man kanske undra varför i hela friden man ska lägga ner tid på dessa gamla skapelser när det finns gratispluggar som rent tekniskt kan göra allting – och förmodligen en miljon gånger fler saker. För mig handlar det om känslan, estetiken, och mekaniken.

    ROLAND S-10

    • Typ: samplingssynt.
    • Produktnamn: Roland S-10.
    • Tillverkare: Roland (roland.se).
    • Polyfoni: 8 röster.
    • Sampling: 12 bit, 30 kHz.
    • Minne: 256 k, 4,4 sekunders total samplingstid.
    • Filter: Hög- och lågpass.
    • Keyboard: 49 anslagskänsliga tangenter.
    • Midi: Ja.

    Den här är en reviderad artikel som ursprungligen publicerades i tidningen Studio 8-2010.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Krabadak

    Postat

    Min första sampler är en Roland S-220 som väl läser samma disketter. Jag har några lådor av dem kvar. Men vem kan reparera diskettstationen? För den har slutat funka redan på 90-talet :(

    Krabadak

    Postat

    Skulle också tacka för en trevlig artikel! Jag använde S-220:an en hel del i slutet av 80-talet / början av 90-talet. (Tills diskettstationen gav upp!)



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.