Music Mans Stingray blev en rejäl vitamininjektion för elbas-marknaden på 70-talet. Aktiv elektronik bidrog till det.
Ingen hade klandrat Leo Fender om han nöjt sig med elbasen Fender Precision 1951, eller med Fender Jazz 1960, eller med någon av de andra elbasar han skapade som ledare för företaget Fender.
Men Leo Fender var inte den typen av människa som slog sig till ro. Han var dock tvungen att ligga lågt i tio år efter att ha sålt företaget med sitt namn till CBS 1965, på grund av det kontrakt som skrevs i samband med försäljningen.
1975 var han tillbaka på banan och blev chef för företaget Music Man. Det hade startats under namnet Tri-Sonix i början av 70-talet (det förekommer uppgifter om både 1971 och 1972) och hann även heta Musitek innan det blev Music Man.
Till en början satsade Music Man på förstärkare, men släppte 1976 både en elgitarr och en elbas, båda med namnet Stingray. Basen blev mest framgångsrik.
Stingraybasen utmärkte sig på flera sätt, dels genom att vara bestyckad med en rejäl humbuckermikrofon, dels genom att ha strämskruvarna i ett 3+1-arrangemang. Men allra mest kanske för att vara den första serietillverkade elbasen med aktiv elektronik, vilket krävde ett niovoltsbatteri.
Nya ljudmöjligheter
Den aktiva elektroniken, eller förförstärkaren, gjorde det möjligt att ha en tvåbands-eq, med vilken det gick att både sänka och höja bas och diskant. Det gav nya ljudmöjligheter jämfört med traditionella passiva elbasar, med vilka det endast gick att minska olika frekvenser, vanligtvis diskanten.
Så småningom kom det även versioner av Stingray med trebands-eq, liksom med två mikrofoner och fem strängar. Stingray blev populär både bland slapbasister och rockbasister.
Leo Fender skapade inte Stingraybasen helt själv. Bland de som deltog i arbetet märks Forrest White, Sterling Ball och Tom Walker.
Leo drog vidare
Fender blev inte långvarig i Music Man. Det berodde bland annat på att företagets instrument tillverkades av ett annat företag som han ägde, med namnet CLF Research. Det uppstod konflikter mellan Music Man och CLF Research, med följden att Leo Fender avvecklade sitt engagemang i Music Man och i stället drog i gång G&L. Det skedde i början av 80-talet.
Music Man hann med att lansera fler elbasar, som Sabre med två mikrofoner, och åtskilliga gitarrer. Men till en början var Stingraybasen klart mest framgångsrik.
1984 köptes Music Man av Ernie Ball, som fortfarande äger företaget. Idag har företaget även en stark position när det gäller elgitarrer. Listan med basister som använt och använder Stingray är imponerande, inte minst vad gäller spännvidden av stilar. Eller vad sägs om Flea, Guy Pratt, Pino Palladino, Cliff Williams (AC/DC), Rex Brown (Pantera), John Deacon (Queen) och Tom Hamilton (Aerosmith). Bara för att nämna några.
Stingray produceras för fullt fortfarande. Bland olika budgetvarianter genom åren märks numera till exempel Sub Series Ray4 från Music Mans budgetmärke Sterling.
Music Man
Vad: Tillverkare av elbasar och elgitarrer.
Kända modeller: Till en början främst elbasen Stingray.
Kända basister som använt Music Man Stingray: Bland annat Flea, Pino Palladino och John Deacon.
Produktion i dag: Stingraybasen görs i föera versioner i olika prisklasser.
Källor: The Bass Book, av Tony Bacon och Barry Moorhouse, www.music-man.com
Detta är en uppdaterad och reviderad artikel, som tidigare är publicerad i Studio nr. 4-2014
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.