Veckas pluggtips #14: MagicDeathEye låter alltid bra
Av Jon Rinneby
MagicDeathEye från DDMF var för mig kärlek vid första öronkastet och är idag tveklöst en av mina absoluta favoritkompressorer. En rörbestyckad Vari-Mu-kompressor löst baserad på Fairchild 660 (monovarianten av 670) och som alltid låter bra vare sig du matar den med hela mixar eller enskilda instrument. Att MagicDeathEye dessutom är oerhört lättrattad, med få funktioner att irra bort sig i, gör inte saken sämre. Till ytan sett har vi en stor tydlig mätare som visar gain reduction, en input-ratt, threshold och time: som styr attack och release från snabbt (1) till långsammare (4). D1 och D2 är så kallad dual release och släpper releasetiden i två steg, vilket ger en annan typ av känsla på kompressionen. Vidare hittar vi attack i tre steg: fast, medium och slow samt 150 Hz-filtret.
150 Hz-filtret är ett side-chain-filter vilket innebär att bottnen inte påverkas av kompressionen i lika hög grad (se videon nedan). Något som många gånger leder till en kompression som pumpar mindre och således upplevs mer transparent och mindre hörbar.
För mig tjusningen med MagicDeathEye enkelheten och det transparenta soundet. Detta är kompressorn jag sträcker mig efter när jag vill ha ren kompression som snarare känns än hörs. Pluggen har dessutom slagit läger på masterkanalen sedan en tid tillbaka, där 1 dB gain reduction räcker långt. Här vill jag slå ett slag för 150 Hz-filtret som många gånger gör att bottnen upplevs som tydligare och resten av mixen får det där härliga sammansatta ljudet, som lite löst kallas glue. Här utgår jag från kompressorns grundinställningar, men med 150 Hz-filtret aktiverat och input ett snäpp ner till 6. Detta eftersom MagicDeathEye i sitt ursprungsläge ökar volymen med ungefär 1 dB, något som lätt leder örat på villovägar. Slutligen vill jag också bara nämna att kompressorn gör sig ypperligt på sång, bas och gitarr med mera. Mycket trevligt!
MagicDeathEye kostar i skrivande stund ca 1300 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby
Här finner du samtliga Veckans pluggtips >
- 1
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.