Veckans pluggtips #5: Soothe 2 – den ständiga räddaren i nöden
Av Jon Rinneby
Nu är det fullt möjligt att denna artikel framstår som något slags tacksamhetsbrev. Men jag vet inte hur många gånger Soothe 2 från oeksound har räddat mig från en påträngande sångtagning, polerat en bristfällig gitarr/förstärkare eller en mjukat upp en alltför diskantrik mix. Visst finns det andra verktyg som också gör jobbet, exempelvis är den dynamiska equalizern en solklar kandidat, men knappast på samma tidsbesparande, transparenta och självklara vis.
I grund och botten finns Soothe 2 för att (mer eller mindre) automatiskt lindra påträngande resonanser, så att din equalizer slipper jobba ihjäl sig. Detta genom att agera, som företaget väljer att kalla det, dynamic resonance suppressor. Den identifierar således problematiska resonanser/frekvenser och tillämpar reduktion automatiskt. Det hela är mycket enkelt:
Lägg pluggen, i sitt ursprungsläge, på valfri problemkanal och skruva på den stora ratten tills analysfönstret visar mellan 3-6 dB minskning - och svårare än så behöver det inte vara. Sen kan du givetvis gräva mer på djupet och verkligen detaljstyra. Men på det stora hela är det bara analysfönstret (där du även kan välja vilken eller vilka frekvenser som Soothe 2 ska fokusera på) och den stora ratten du behöver hålla koll på inledningsvis.
Jag får ganska ofta frågan om Soothe 2 och Gullfoss (som jag givetvis också kommer tips om framöver) gör samma sak, eller om de kompletterar varandra. Det enkla svaret är de kompletterar varandra. Du kan se Gullfoss som ett verktyg för att automatiskt öka tydligheten på instrument eller hela mixar, medan Soothe 2 snarare tämjer och plockar bort ”det jobbiga”.
Avslutningsvis vill jag också nämna att Soothe 2 även kan tämja mer lågfrekvent material och därmed råda bot på grötighet i bas och mellanregister samt minska närhetseffekten (proximity effect). Mycket angenämt.
Soothe 2 kostar i skrivandets stund 2299 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby.
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.