Veckans pluggtips #4: APU Loudness Compressor satsar på modern ljudstyrka
Av Jon Rinneby
Det är inte helt enkelt att greppa vad APU Loudness Compressor egentligen gör. Till ytan ter den sig som vilken kompressor som helst, det vill säga att den styr över det dynamiska omfånget och minskar skillnaden mellan starkt och svagt. Förutom att agera ihoptryckare är APU Loudness Compressor dessutom en expander, alltså motsatsen till en kompressor. Eller för att uttrycka det annorlunda: en expander kan öka skillnaden mellan starkt och svagt vilket gör att svaga ljud blir svagare och starka ljud starkare.
Vad som gör just APU Loudness Compressor intressant är dock att den arbetar efter LUFS (och lika varianter på detta beroende på inställning) vilket gör att kompressorn levererar mer baserat på hur vi människor faktiskt upplever ljudstyrka. Vanliga kompressorer, om vi nu ska tillåta oss att generalisera lite, arbetar efter RMS/Peak, vilket inte alltid är att föredra i en värld av LUFS och True Peak.
Om vi kikar på gränssnittet ser vi att det traditionella tröskelvärdet och ration är som bortblåst, till fördel för source och target ranges. Utifrån dessa parametrar kan kompressorn själv komprimera eller expandera efter behov och på så vis uppnå ”optimal” nivå för diverse streamingtjänster. Med learn mode aktiverat kommer kompressorn automatiskt att justera källan (source) eller målet (target) för att matcha källmaterialet, tex Spotify. Med detta sagt är det sällan en god idé att eftersträva en viss LUFS när du mixar eller mastrar, se istället kompressorns förslag som just förslag och låt alltid örat avgöra i slutändan. Som om inte detta vore nog kan APU Loudness Compressor även agera automatisk volymjusterare, inte helt olik exempelvis Waves Vocal- och Bass Rider.
Notering: personligen hade jag föredragit ett enklare gränssnitt, men man kan inte få allt här i världen.
Ja, du förstår säkert: vad APU Loudness Compressor är kapabel till är inte helt enkelt att greppa i enbart text. Jag råder dig därför att ladda ner pluggen och testa själv om du känner dig intresserad. Men jag vill ändå lyfta ett varningens finger, detta är inte det enklaste av verktyg att förstå sig på och använda och gränssnittet känns till en början ganska förvirrande.
APU Loudness Compressor kostar i dagsläget 20 dollar och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.
I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby.
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.