Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #35: Smuts och puls i intuitivt paket med Kush Audio UBK-2

    När du vill ha kliniskt rent ljud och kirurgisk precision gör du bäst i att hålla dig långt från den här pluggen. Kush Audio släpper UBK-2 – en uppföljare till den populära pluggen UBK-1. Det rör sig om kombinerad distorsion, kompression och EQ.

    Henrik Andersson Vogel

    KushUBK-2_1800.webp.f53821702f822f8d4229e550adfcc771.webp

    Säger jag Knock, Snap och Splat kanske du tror att jag återberättar en slagsmålsscen ur klassiska TV-serien Batman från 1960-talet. Men nej, det rör sig istället om beteckningar på några av de åtta förinställda kompressorkaraktärer som är en central del i Kush Audios nysläppta plugg UBK-2. Vilket berättar det första man bör känna till om den här pluggen: Här bjuds inte på några precisa reglage med möjlighet att ställa in numeriska värden på en tiondel när. Man rattar till stor del i blindo, och tvingas därmed använda öronen och släppa finliret, precis som med många av de äldre klassiska analoga enheterna. Men vad gör UBK-2, då? Vi tar det från början.

    Kush Audio startade som tillverkare av analog hårdvara för musikmixing och -inspelning. En av företagets populära produkter var deras modifiering av Empirical Labs Fatso, som fick heta UBK Fatso och gavs Kush Audios favoritfärg brun. Modden behöll Fatsos förmåga att skapa fet, varm harmonisk distorsion, men lade till en mer varierad kompressorfunktion. 2012 släpptes så Kush Audios första plug-in UBK-1. Ingenstans sades rakt ut att pluggen UBK-1 var en mjukvaruversion av UBK Fatso, men släktskapet framgick ändå ganska tydligt. Och nu, tolv år senare, har det alltså blivit dags för uppföljaren UBK-2.

    Det rör sig sålunda om en smakfull kombination av distorsion och kompression av det mer färgstarka slaget. Pluggen har två olika distorsionssteg med olika karaktär, Sat In och Sat Out, och mellan dessa två har kompressorn det varmt och gott. Kompressorn har som sagt åtta förinställda karaktärer, som Gregory Scott – huvudpersonen bakom Kush Audio – har valt ut och format. Har du sett någon av Gregory Scotts videor i YouTube-kanalen Kush After Hours (en av mina personliga favoritkanaler) vet du att han lägger stor vikt vid hur kompressorer kan bidra med sväng, puls och andning till en låt. Sämre kompressorkonstruktör kan man ha, och alla de åtta karaktärerna är väldigt väl avvägda och användbara. Jag tror att man skulle kunna hantera kompressoruppgifterna i de flesta mixar med enbart UBK-2 och ändå göra ett bra jobb. Splat vara min favoritkompressor av alla för att riktigt platta till och förlänga ljudet på en virveltrumma eller en baskagge. Distorsionen i UBK-2 är alldeles ljuvlig till trummor, elpianon, syntar, bas, sång och … ja, det mesta. Som sagt skiljer sig Sat In och Sat Out i karaktär, så det går att hitta en hel del variation bara genom att balansera de två på olika sätt.

    Nytt för UBK-2 är att det har lagts till tre nya kompressionskaraktärer, UBK-1 hade bara fem. Vidare är kompressionen inte helt “take it or leave it” längre, utan man kan välja att göra attack- och releasetiderna snabbare eller långsammare än Gregory Scotts förinställningar. Det har också tillkommit en enkel EQ, naturligtvis utan specifika frekvensangivelser, som ligger före det första distorsionssteget. En placering som bidrar till att forma distorsionens karaktär mer än om EQ:n hade legat efteråt. Det grafiska gränssnittet har också fått sig en rejäl ansiktslyftning, även om jag tyckte om den 70-talsbruna charmen och det tydliga “från vänster till höger”-upplägget hos UBK-1.

    Har UBK-2 några nackdelar? Det är ju alltid så att när ett verktyg ges fler möjligheter blir det också mindre överblickbart, och UBK-2 är mycket riktigt en något mer komplicerad produkt än UBK-1 var. Men jag skulle ändå säga att dess medvetna brist på finlir gör den tillgänglig överlag. UBK-2 är den sortens enhet som bjuder in till lyckliga slumper, man välkomnas att dra lite i reglagen och lyssna efter vad man får tillbaka. Vilket i de flesta fall är att UBK-2 ger själ, gung och attityd till ljudet.blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngKush Audio – UBK-2 kostar i skrivande stund ca 2 105 kr, och finns till både Windows och macOS. Läs mer på tillverkarens sida här >

    En 10 dagars demo finns också.

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...