Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #34: Strömma mixen till mobilen med Mix to Mobile

    Många uppskattar att lyssna på sin mix i flera typer av lyssningsanläggningar, exempelvis genom en liten skraltig mobiltelefonhögtalare. Men hur löser man det på smidigast sätt? Jo, man använder veckans plugin – Mix to Mobile.

    Henrik Andersson Vogel

    MixtoMobile_1800.webp.686ad90217271ebd60a97e81aeb1d19b.webp

    Det är lätt att bli förvånad, och aningen nervös, när man testlyssnar på sin mix i olika lyssningsanläggningar och -miljöer. I någon försvinner alla gitarrer spårlöst, i en annan framstår hela mixen som hopklumpad utan separation, och i en tredje hörs bara trummor. Med det sagt är jag är ingen anhängare av att ha mängder av olika högtalare och hörlurar, det riskerar bara att bli förvirrande istället. Utan i min mening är det bättre att ha någon riktigt bra och pålitlig lyssning som ger en så korrekt bild av materialet som möjligt, och som man har ägnat många timmar åt att lyssna på mängder av olika inspelningar genom. Den lyssningen kan sedan kompletteras med någon eller möjligen några andra som bidrar med andra perspektiv.

    Många kompletterar gärna en bra lyssning med att lyssna genom någon liten högtalare som mer eller mindre saknar bottenfrekvenser, en grotbox som det heter på utrikiska. De klassiska små Auratone-högtalarna är populära för just den användningen, men idag spelar många helt enkelt upp mixen genom sin mobiltelefons inbyggda högtalare. Det är ju faktiskt ett ganska viktigt perspektiv – tänk själv på hur många gånger någon entusiastiskt har sagt “du måste höra den här låten!” och spelat upp den just genom en mobiltelefonhögtalare. Många låtar lär ha nått en lyssnare för första gången på just det sättet. Då är det ju hyfsat viktigt att mixen funkar även i det sammanhanget.

    Men det är lite småknöligt att mixa ned hela låten, föra över den till mobiltelefonen och lyssna, bara för att en nanosekund senare inse exakt vilka korrigeringar man behöver göra, göra dem och sedan gå igenom hela processen igen för att kolla resultatet. Här erbjuder Mix to Mobile en dundersmidig lösning. Mix to Mobile består av två delar – en plugin som du lägger sist på din master- eller lyssningsbuss i inspelningsprogrammet, och en mobilapp som du laddar ned till din mobiltelefon eller surfplatta. De två skakar hand över Bluetooth, och vips kan du strömma din mix från pluggen i inspelningsprogrammet till mobilappen och göra de korrigeringar du vill medan du lyssnar i realtid.

    Det hela funkar dundersmidigt och det är egentligen allt som finns att säga om Mix to Mobile. Den har inga andra funktioner utom den jag just beskrev. Är den värd priset på $39? Det beror på hur ofta du mixar, hur du värdesätter din tid och om du är så lat att du riskerar hoppa över det här momentet om det känns för bökigt. Det är jag. Därför är Mix to Mobile veckans plugin här på Studio.blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngSound on Digital – Mix to Mobile kostar i skrivande stund ca 406 kr, och finns till både Windows och macOS. Läs mer på tillverkarens sida här >

    30 dagars trial finner du här >

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...