Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #33: Naturlig bredd och djup med Schoeps Mono Upmix

    Behöver en ljudkälla lite bredd och luft, och vill man flytta den bort från lyssnaren i ljudbilden, är den vanligaste åtgärden att smyga in ett kort reverb. Men ibland kan det upplevas som lite påklistrat. Då är det läge att testa Schoeps Mono Upmix.


    SchoepsMonoUpmix_1800.jpg.5b7cc797b42f14a6ed3b22d79c0772ae.jpg

    Låt mig börja med att berätta vad Schoeps Mono Upmix inte är: Det är inte en stereobreddare. Det är heller inte ett reverb. Utan vad pluggen gör är att skapa en känsla av stereorum kring en monoinspelad ljudkälla genom allehanda magiskt (fast mer troligt helt vetenskapligt baserat) trixande. Pluggen isolerar allt diffust ljud som finns i inspelningen och dekorrelerar höger och vänster för att ge stereoeffekt. Användaren har möjlighet att kontrollera det diffusa ljudets nivå, ge känslan av att ljudkällan flyttar sig bakåt i rummet, samt att panorera ljudkällan med bibehållen stereobredd.

    Det fina i kråksången är att det diffusa rumsljudet är något pluggen extraherar ur den ursprungliga inspelningen. Den lägger alltså inte till ett reverb, utan skapar rumslighet och bredd helt utifrån det ljudmaterial som redan finns tillgängligt. Det ger en väldigt naturlig och sammanhållen effekt som är något annat än att lägga till ett kort ambiensreverb. Inget fel på sådana reverb, utan Schoeps Mono Upmix är helt enkelt ett alternativ som kan ge en lite annan och kontrasterande upplevelse.

    Pluggen är oerhört enkel att använda. Det första steget är att göra om monokanalen som din inspelning ligger på till en stereokanal. Lägg in Schoeps Mono Upmix som en insertplugg och du kommer direkt att uppleva att ljudet får lite luft och bredd omkring sig. Om du önskar kan du öka nivån på rumsklangen med Upmix Gain, placera ut ljudet i höger-vänster-panoramat med Pan och öka det upplevda avståndet till ljudkällan med Depth. Ett fjärde reglage heter Brilliance och ger lite extra diskant åt det extraherade diffusa ljudet. Pluggen kommer även i en 1-to-3-version som är tänkt att användas som sendeffekt. Personligen tycker jag mest att det verkar krångligt, utan jag kör 1-to-2-versionen som inserteffekt direkt på ljudkanalen.

    Jag tycker att Schoeps Mono Upmix gör sig bäst på ljudkällor som inte är alltför perkussiva. Används den på exempelvis en trummaskin upplever man lite av ett eko vilket inte alltid är det man önskar. Men för att skapa en gnutta bredd och djup åt de flesta andra ljudkällor är den lysande. Används den varsamt upplever jag inga nämnvärda problem med monokompatibilitet, men man bör förstås alltid lyssna efter noga så att man inte får ett konstigt och ihåligt ljud i mono.

    Schoeps Mono Upmix är kort och gott en lättanvänd plugg som gör ett enastående verkningsfullt jobb.blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngSchoeps Mono Upmix kostar i skrivande stund ca 1 026 kr, och finns till både Windows och macOS. Läs mer på tillverkarens sida här >

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.