Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #32: Wavesfactory Spectre – harmoniska övertoner med kontroll

    En equalizer är ett suveränt verktyg för att skära bort oönskade frekvenser. Men när du vill lägga till frekvensinnehåll kan det finnas bättre alternativ. Här är Wavesfactory Spectre – en enhancer som gör en del av det du önskar att EQ:n gjorde.

    Henrik Andersson Vogel

    WavesfactorySpectre_1800_ny.webp.e3b98b4cca5195b5898b2f0c6f6072d3.webp

    En plugg som nyligen kom in i mitt liv och mitt inspelningsprogram är Wavesfactory Spectre. Den blev snabbt en av mina mest använda mixpluggar och förärades till och med ett eget snabbkommando så att jag kan öppna pluggen med en knapptryckning. Vid första anblicken ser Spectre ut som en vanlig digital EQ. Men i själva verket rör det sig om en enhancer (ibland kallad exciter), alltså en enhet som lägger till harmoniska övertoner vid vissa frekvensområden, det vill säga det som även kallas harmonisk distorsion. Med de EQ-liknande frekvensreglagen ställer man in vilket eller vilka frekvensområden man vill lyfta fram genom att lägga till lite (eller mycket) distorsion.

    Varför inte bara använda EQ för att lyfta de frekvensområden man vill? EQ – särskilt av det digitala och korrekta slaget – är framförallt bra till att forma ljudet genom att skära bort oönskat frekvensinnehåll. Ajöss med fula resonanser, onödigt mycket botten, och frekvensområden där en ljudkälla bråkar med en annan. Man kan förstås också öka frekvensinnehåll med EQ:n, men det riskerar att ge en lite onaturlig karaktär, åtminstone om man försöker lägga till mer än någon enstaka dB. Det man behöver förstå om EQ:n som verktyg är att den bara kan öka sådant frekvensinnehåll som redan finns där på inspelningen. Den kan inte skapa och lägga till innehåll man önskar vore där.

    Men se, det kan en enhancer. För när en enhet lägger till harmonisk distorsion är det som sker just att den genererar en övertonsserie och därmed faktiskt lägger till innehåll som inte var en del av ljudkällan från början. De övertoner som läggs till har dessutom egenskapen att de ändrar sig både vad gäller ljudstyrka och frekvens i takt med att ljudkällan gör det – det är det som är det harmoniska i distorsionen. Inte minst är det de här övertonerna många vill åt när de spelar in genom enheter med rör, transformatorer och andra karaktärsstarka komponenter. En subtil distorsion kan paradoxalt nog få ljud att låta klarare och tydligare, men man kan förstås också vara ute efter att smutsa till ljudet med mer påtaglig distorsion.

    Det ska sägas att det ju även finns EQ-enheter av analogt snitt som ger upphov till ett mått av distorsion och just det brukar göra dem extra lämpade att ta till när man vill öka på något frekvensområde. Men Spectre går alltså ett steg längre och låter dig styra precis hur mycket och i vilket frekvensområde du vill strössla dina övertoner, samt vilken karaktär de ska ha. Allt från magnetband via rör till aggressiv bitcrusher finns på menyn.

    Det finns andra pluggar som gör ungefär samma sak, jag tänker främst på iZotope Ozone Exciter (som ingår som fristående plugin när man skaffar Ozone Standard eller Advanced) och Fabfilters Saturn 2. Bägge dessa är ypperliga pluggar. Men just när det ska till mer frekvensspecifik distorsion upplever jag Spectres EQ-liknande användargränssnitt som betydligt mer snabbjobbat än bägge de andras. Det är bara att erkänna: Jag är lat och lättdistraherad och därför vinner pluggar som låter mig åstadkomma det jag vill utan att jag knappt ens behöver tänka på vad jag gör. Alltså – guldstjärnan går till Wavesfactory Spectre!blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngSpectre kostar i skrivande stund ca 1 123 kr, och finns till både Windows och macOS. Läs mer på tillverkarens sida här >

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...