Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #31: Himmelska rum till dina mixar med Seventh Heaven

    Reverbet Bricasti M7 ansågs vara en milstolpe i musikteknikhistorien redan när det kom 2008. Enheten har sedan dess fått ytterligare uppgraderingar, vilket inte minskat populariteten bland ljudmixare. Det finns få större studior utan minst en M7.

    Henrik Andersson Vogel

    seventh_heaven_professional_01-1536x492.jpg.56222ba20bc29b07280734442c2bd494.jpg

    Eftersom M7 är så populär har många förstås fångat impulssvar av enheten som man kan skaffa till sin konvolverande reverbplugg. Att lägga upp de cirka 55.000 kr som en riktig M7 kostar är ju utom räckhåll för de flesta. Men impulssvar har som bekant sina begränsningar. De är dels statiska till sin natur, så de kan inte återge hur ett reverb utvecklas över tid, exempelvis hur olika frekvenser byggs upp och klingar av. Inte heller kan de återge den modulation som många reverbtillverkare lägger till sina reverbalgoritmer för att skapa en mer livaktig slumpmässighet. Vidare har de nackdelen att det inte är många parametrar som kan ändras – impulssvaret är som en sampling, och är man inte nöjd är det ofta svårt att försöka ändra den efter önskemål. Då får man snällt bläddra vidare i samlingen efter ett impulssvar som passar bättre.

    Det här är problem som den engelska pluginfirman Liquidsonics anser sig ha löst. Deras teknik kallas Fusion-IR och tillverkaren menar att den på ett mycket mer trovärdigt sätt kan fånga ett reverbs verkliga beteende över tid, jämfört med vanliga impulssvar. Med denna teknik har man modellerat Bricasti M7 och resultatet är Seventh Heaven ($69) samt storasyskonet med suffixet Professional ($299).

    Utan att ha tillgång till ett Bricasti M7 för att kunna jämföra hur väl Liquidsonics har lyckats måste jag säga att Seventh Heaven låter just himmelskt. Det jag framförallt upplever sticker ut jämfört med andra reverb är att M7-reverben har en unik förmåga att skapa djup i ljudbilden. Inte bara de långa och djupa reverben, utan även de helt korta ambiensprogrammen ger en holografisk tredimensionell upplevelse. Många reverb ger bara en skvätt som följer på det torra ljudet, men med Seventh Heaven uppstår en dynamisk händelsekedja, nästan som en egen liten berättelse där man som lyssnare får tydliga bilder i huvudet av hur de virtuella rummen ser ut. Vissa av algoritmerna ger en oerhörd realism, andra ger närmast en upphöjd realism – som verkligheten i deluxeutförande! Man får lust att gå in i rummen och känna på väggarna.

    Den enklare Seventh Heaven fångar enbart den första Bricasti M7-versionen, medan Professional även inkluderar de två uppgraderingar som följde, med v2- och nonlinear-algoritmerna. Professional bjuder dessutom på långt fler inställningsmöjligheter och kommer faktiskt nära ett algoritmiskt reverb vad gäller möjlighet att anpassa ljudet efter önskemål. Professional kan även användas för immersivemixar såsom Dolby Atmos, och stöder upp till 9.1.6-format. Det gör ju inte ens den riktiga Bricasti M7, där får man nöja sig med stereo.

    Nackdelar då? De avancerade Fusion-IR-filerna tar upp långt mer hårddiskutrymme än traditionella impulssvar gör. Seventh Heaven tar upp en knapp gigabyte, medan Professional-versionen brer ut sig över nästan 10 gigabyte. Det är ingen stor sak för den med stationär dator där det är lätt och inte särskilt dyrt att ansluta en extra hårddisk. Men laptopanvändaren behöver förstås tänka lite mer strategiskt kring sitt hårddiskutrymme.

    Vad gäller priset är de $69 för Seventh Heaven inget att orda om. Man får ett lättmanövrerat reverb i yppersta världsklass. De $299 som Professional betingar är förstås ovanligt mycket för en plugin idag. Men för den som mixar lite mer seriöst är det ändå en vanvettigt bra affär med tanke på de faktiskt unika kvaliteer som Seventh Heaven Professional för med sig.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...