Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #30: Kraftur – med fokus på mastring, dynamik och värme

    Magikerna Soundtheory med Gullfoss i bagaget släpper ett nytt specialverktyg med fokus på mastring, dynamik och värme. Men bjuder denna skapelse verkligen på något nytt?

    Jon Rinneby

    Kraftur_red.webp.ca2b0171231dad205f144b23bdc09b09.webp

    Kraftur, som på isländska betyder styrka eller energi, är en multibandsclipper vars primära uppgift är att öka ljudstyrkan på hela mixar, grupper eller enskilda kanaler, med bibehållen dynamik.

    Det hela görs med hjälp av det Soundtheory kallar ”triangular blend control” vilket innebär att du fritt och flytande kan växla mellan single- och multibandprocessing. Till din hjälp har du tre frekvensband (low, mid och high shift) som du individuellt kan justera frekvens på samt mängden övertoner (distortion/saturation), med hjälp av drive-reglaget. Beroende på hur du använder Kraftur kan du få musiken att upplevas som mer fyllig och intensiv/tät. Du kan även pressa pluggen hårdare viket resulterar i en tydligare färgning med värme och behaglig distortion.

    Kraftur är i första hand ämnad för mastring, men lämpar sig även väl för exempelvis trummor, bas och sång tack vare frekvensspecifik saturation, inte helt olik den vi hittar i Spectre som jag tidigare skrivit om. Även om Kraftur bygger på ny teknik, tillskillnad från DSP, så är målet det samma som för de flesta andra liknande pluggar: att öka ljudstyrkan med bevarad dynamik (volymtoppar) och sättet Kraftur hanterar starka transienter på är imponerande: mjukt, men ändå tydligt i brist på bättre förklaring.

    Gränssnittet kan till en början möjligen te sig aningen förvirrande, men det tar inte särskilt lång tid innan bitarna faller på plats. Som grädde på moset hittar vi även MATCH som dynamisk kompenserar ändringar av ljudstyrkan, vilket gör det enklare att höra vad pluggen faktiskt åstadkommer, utan att öron (och hjärna) spelar dig ett spratt. Värt att nämna är även Krafturs ”VisionTone color” vilket ger skärmoberoende färgåtergivning och stöder både HDR-rendering och wide-gamut (större del av det synliga färgspektrumet).

    Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att Kraftur främst riktar sig till dig som arbetar med mastring på en lite högre nivå och som söker det där lilla extra. Samtidigt är pluggen en ypperlig clipper med många användningsområden, inte minst på det kreativa planet. Ta en gärna en titt på den informativa videon nedan eller ladda ner demot och testa vetja!

    Kraftur kostar i skrivande stund ca 760 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.blatt_streck.png.c0c8981915e23e45055d3feabacd5a9e.png
    I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...