Veckans pluggtips #3: Fabfilter Pro-Q 3 är fortfarande en storfavorit
Av Jon Rinneby
Om Michelangelo EQ (som jag skrev om i förra veckans pluggtips) stoltserar med att måla med breda färgade penseldrag, så kan man enklast beskriva Fabfilter Pro-Q 3 som en standardiserad arbetshäst. Man skulle nästan kunna säga att de är varandras raka motsatser. Med detta sagt är Pro-Q 3 förmodligen den plugin jag använder mest just nu, på i stort sett alla kanaler som är i behov.
Men vad är det då som gör Fabfilter Pro-Q 3 så speciell och varför används den fortfarande av så många efter så lång tid? Till att börja med tror jag det handlar det om att Fabfilter är ett företag med en lång tradition av stabila, välljudande och funktionella pluggar. Utöver detta så tror jag att det visuella tilltalar många, det ser helt enkelt ganska tjusigt ut med alla färger, utan att för den sakens skull bli plottrigt eller svårbegripligt.
Jag vill speciellt lyfta fram två funktioner som jag anser mycket användbara: dels den dynamiska delen, vilken i korthet är som en blandning av en kompressor och eq och således bara arbetar ”när den blir tillsagd”. Perfekt när du vill tämja botten utan att förlora tyngd, eller varför inte rensa upp ett bråkigt mellanregister eller stickig diskant? Vidare måste jag även nämna doldisen ”External spectrum visualization” som låter dig se vilka instrument som ligger i konflikt med varandra. (se videon nedan där jag visar lite mer ingående). Mycket användbart när öron eller lyssningen kanske sviker.
Det finns givetvis en uppsjö av liknande pluggar, både utseendemässigt och funktionsmässigt - inte minst de som redan finns i din DAW. Med detta sagt är det ändå något med Pro-Q 3 som känns som att komma hem, den fungerar och beter sig precis som förväntat, utan krusiduller. Och visst är det väl just detta som vi många gånger längtar efter och föredrar?
Fabfilter Pro-Q 3 kostar i dagsläget 169 Euro och finns till PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby.
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.