Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #27: Du håller väl koll på lågbasen?

    Att få till en tydlig botten när du mixar och mastrar är bland det svåraste som finns. Det finns en mängd verktyg som kan hjälpa dig med detta, men få är lika snabbjobbade och innovativa som trotjänaren BASSROOM.

    Jon Rinneby

    BASSROOM_1800.webp.ed8ff71f9023462d2cc347feb68b3463.webp

    Även om BASSROOM från Mastering the Mix har några år på nacken är pluggen fortfarande högst aktuell för dig som vill ha hjälp med basen, inte minst pga dess enkelhet: släng på "lågfrekvensfixaren" sist på masterkanalen (innan eller efter limiter kan ge olika resultat) och spela upp hela mixen där den som är mest komplex, vanligtvis refrängen. Låt sedan BASSROOM analysera en stund och välj lämplig preset (eller importera en egen referens) och justera någon av de fem frekvensbanden - tills det låter som du tänkt dig. Här kan det hjälpa att lyssna i hörlurar, speciellt om rummet du sitter i har problem med lågbasen, vilket inte är ovanligt.

    Första gången jag använde BASSROOM blev jag förvånad över hur mycket subbas jag vanligtvis saknade, speciellt under 40 Hz, när jag producerade modern musik. Likväl fick jag mig en tankeställe när jag bläddrade igenom rock/pop-inställningarna och blev varse om hur mycket det faktiskt kan skilja sig mellan olika referenser.

    Med detta som bakgrund ser jag därför BASSROOM dels som ett verktyg och en hjälpande hand när öron eller lyssning sviker. Men också som ett hjälpmedel för lärande och för att ge perspektiv på saker och ting. Det finns helt enkelt inga rätt eller fel när det kommer till mixning och mastring, men det skadar inte få sig en tankeställare då och då.

    BASSROOM gör sig bäst, i alla fall på sättet jag arbetar, i relativt små doser om max 2-3 dB förändring på något av banden. Om mer än så behövs är det ofta en god idé att gå tillbaka till mixstadiet och justera.

    BASSROOM kostar i skrivande stund 667 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.
    blatt_streck.png.e15b419bcd8de907e6c32686cc27f762.png
    I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >

    • Gilla 1

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...