Veckans pluggtips #25: En billig kompressor med klass
Av Jon Rinneby
Det är ganska skönt, för att inte säga avväpnande, när ett företag släpper en plugg som vågar stå för vad den är: det du ser är också det du får (om än lite till). Fircomp 2 från Jon V Audio är en transparent kompressor/limiter som lämpar sig till enskilda kanaler, så väl som grupper och hela mixar. Detta är en kompressor jag ständigt återkommer till och som alltid gör jobbet utan att bråka. Det skalbara gränssnittet är tydligt och bjuder på allt en modern kompressor kan tänkas behöva: SC Hipass (för att lätta på trycket i de lägsta frekvenserna i exemeplvis en mastringssituation), Ratio, Knee, Attack, Release, Theshold, Makeup gain samt möjlighet att behandla höger och vänster kanal separat med Linked. Och här vill jag direkt slå ett slag för att våga experimentera med just Linked som många gånger ger en trevlig typ av kompression när du arbetar med stereomaterial.
Tjusningen med Fircomp 2 för mig personligen, förutom det rena ljudet, är att releasetiden släpper i steg vilket ofta ger en mindre hörbar kompression. I förlängningen innebär detta också att du slipper använda flera kompressorer i rad, om du vanligen arbetar så. Vidare ger Fircomp 2 väldigt låg distortion, ingen ändring av fas eller frekvenser, i kombination med låg latency och processoranvändning.
Det är frestande att slänga sig med uttjatade floskler som ”musikalisk” men det är just precis vad Fircomp 2 är. Med detta menar jag att den har en tendens att bara följa med och liksom dansa i takt med musiken, utan att på något sätt vara påträngande. Visst har pluggen fler rattar än kanske några av er önskar, och många gånger är det skönt med förre välmöjligheter. Men faktum är att Fircomp 2 är svår att ratta ”fel”, i brist på bättre uttryck. Det är ofta bara att skruva lite på tröskelvärdet och sedan på smilgroparna. Och mycket svårare än så behöver det faktiskt inte vara.
Fircomp 2 kostar i skrivande stund ungefär 100 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.
Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby
Här finner du samtliga Veckans pluggtips >
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.