Veckans pluggtips #11: Mer är ännu mer med Spectre
Av Jon Rinneby
Spectre från Waves Factory kan närmast beskrivas som en blandning av en equalizer och exciter. En färglåda vars huvudsakliga uppgift är att förstärka och lyfta fram karaktären på enskilda kanaler och hela mixar med olika sorters övertoner. Till ytan sett har vi ett välkänt upplägg med ett stort tydligt analysfönster och fem justerbara eq-band som du kan aktivera och stänga av efter behov. Det som gör Spectre unik är dock att varje band kan använda olika storers övertonsalgomrit (tube, warm tube, solid, tape, diode, class B, bit, digital, rectify and half rectify) vilket bara påverkar just det bandet, och inget annat. Om du exempelvis drar med på 2000 Hz så är det bara detta området som påverkas av övertonerna och inget annat. I praktiken kan detta innebära att en dov inspelning blir klarare, eller att basen hörs tydligare i små högtalare, utan att krångla mycket mer än så. Spectre låter och fungerar som en vanlig eq, men ändå inte. Du måste själv testa för att förstå.
Värt att nämna är att Spectre ofta kräver väldigt små justeringar för att nå önskat resultat. Och bli inte förvånad om du märker att 1 dB ökning på ett enda band räcker långt, eller till och med 0,5 dB. Personligen gillar jag ”Tube” bäst, även om skillnaden mellan de olika algoritmerna är relativt subtil. En tjusig detalj är möjligheten till mid/side vilket innebär att du lägga saturation enbart i mitten på exempelvis bas, virvel eller sång, eller i sidorna på en hel mix. Slutligen vill jag även slå ett slag för gränssnittet, som personligen tilltalar mig väldigt mycket - både färgmässigt och ur ett användarperspektiv. Eller för att citera mig själv: helt klart en av mina favoritpluggar som hängt med ett bra tag nu. Låter alltid gött!
Spectre kostar i skrivande stund 99 euro och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby
Här finner du samtliga Veckans pluggtips >
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.