Veckans pluggtips #10: CanOpener öppnar upp dina hörlurar
Av Jon Rinneby
Konceptet att efterlikna ljudet av högtalare genom hörlurar är knappast nytt och CanOpener från Goodhertz är inte heller den allra senaste skapelsen, men absolut en av de bästa. Till skillnad från exempelvis Slate VSX, som har dedikerade hörlurar och olika sorters rum (se även Realphones) - så fungerar CanOpener med dina befintliga hörlurar och minimalt krångel. Borta är lovord om korrekt simulerade studior i äkta 3D. Istället läggs fokus på en så transparent lyssning som möjligt, där dina hörlurar helt enkelt får bete sig lite mer som högtalare. Varken mer eller mindre. Det hela är mycket enkelt: placera CanOpener sist i din lyssningskedja (vanligtvis på masterkanalen efter exempelvis limiter) och mixa som vanligt. Och faktum är att grundinställningen i pluggen är perfekt att utgå ifrån. Vill du sedan finjustera equalizer eller andra parametrar såsom avstånd mellan högtalare, mono etc. så finns även denna möjlighet.
Men vad är det för fel på hörlurar kanske du då frågar dig? Svaret är tudelat och det enkla svaret är att det egentligen inte är något ”fel” på hörlurar som så, men de skiljer sig ganska mycket från hur vi upplever ljudet från ett par högtalare. Exempelvis låter ljudet i hörlurar onaturligt brett, lite som att mitten är urgröpt. Likväl har hörlurar ofta onaturliga frekvenssvarskurvor och saknar dessutom den naturliga basförstärkning som finns i ett riktigt rum med högtalare.
Med detta sagt väljer CanOpener ett mindre-är-mer-tillvägagångssätt och istället för att efterlikna ett specifikt kontrollrum eller högtalare (med alla fördelar och brister), använder pluggen ett slags idealiserat högtalarsystem som du själv väljer hur mycket eller lite du vill använda dig av. Men som sagt, grundinställningarna räcker långt - i alla fall i mina öron.
CanOpener kostar i skrivande stund 79 dollar och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >
I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby.
Här finner du samtliga Veckans pluggtips >
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.