Tio nyårslöften i studion inför 2017
Av Jon Rinneby
Kanske tillhör du skaran som struntar i firande och lovord och rycker på näsan åt välmenande studiotips. Eller varför inte tio stycken? Jag vill hursomhelst ta tillfället i akt och tacka samtliga läsare för det gångna året och säga som jag alltid brukar säga: Grått nytt hår! Detta ska i alla jag tänka på:
1. Eftersträva inte perfektionism. Perfekt är tråkigt, perfekt är omänskligt och leder till att du får svårt att slutföra dina projekt. Så fort inspelningen eller mixen börjar kännas tråkig eller jobbig så har du förmodligen arbetat för mycket med din låt. Lova dig själv att släppa lite på kontrollen det kommande året.
2. Mixa på låg och stark volym. Merparten av ditt mixande sker med fördel på låg volym, det vill säga volym som gör att du kan föra ett normalt samtal utan att höja rösten. När dina öron blir trötta minskar hjärnans förmåga att urskilja mellanregistret och separera frekvenser. Detta innebär i sin tur att dina mixar framstår som grötigare än dom egentligen är. Vidare får du svårt att urskilja volymskillnader mellan olika instrument. Om du får din mix att låta intressant på svag volym så kommer den garanterat att låta fantastisk när du krämar på. Förutsatt att du har koll på frekvensspektrat. Med detta sagt är det naturligtvis viktigt att testa mixen på starkare volym, eftersom du då lättare kan urskilja bas och topp. Detta görs med fördel under kortare perioder!
3. Muteknappen är din bästa vän om mixen känns grötig, stökig eller ofokuserad. Jag råder dig helt enkelt att testa att muta diverse kanaler. Kanske blir skillnaden mellan vers och refräng större, kanske kan du muta vissa element i versernas första halva, för att bygga på i andra delen och så vidare. Möjligheterna är många, men kontentan är den samma: Låtens dynamik och variation kommer att förstärkas, vilket nästan alltid är önskvärt.
4. Soloknappen är din värsta fiende. Det spelar ingen roll hur bra ett instrument låter ensamt om det inte passar i mixen. Det är och kommer alltid vara helheten som räknas när du mixar och inget annat. Ibland kan det naturligtvis vara nödvändigt att sololyssna, exempelvis när du vill råda bot på en jobbig frekvens eller liknande. Men tänk så här: Om du spenderar 5 timmar på en mix, använd större delan av den tiden till att lyssna på låten, inte på detaljerna.
5. Våga vara kreativ. Försök alltid att skapa något unikt, med en twist och ställ dig själv frågan: Vad gör just min mix speciell? Varför ska lyssnaren lyssna vidare? Vänta inte med godbitarna till sista refrängen. Din mix ska hålla hela vägen och klara sig utan onödiga transportsträckor.
6. Lek med 3 decibels-regeln. Tycker du att något instrument låter aningen för starkt i mixen, men är säker på att det ska höras? Testa då att sänka -3dB och se om det känns bättre. Eller tvärt om, om något låter för lite svagt. Ofta räcker det med faktiskt med 3dB. Att pilla med 0.5dB hit eller dit är bara tidskrävande och dessutom onödigt.
7. Skruva inte mer än nödvändigt. Många gånger handlar det inte om att lägga på ytterligare en equalizer eller den senaste kompressorn för att få mixen att låta bättre, utan en så enkel sak som att hitta rätt balans mellan instrumenten med hjälp av enbart volym och panorering.
8. Jobba med volymautomatisering. Detta är den stora hemligheten bakom en professionell mix, jämfört med en mer amatörmässig. Alla instrument behöver inte höras lika mycket hela tiden. Kanske ska låtens fokus flyttas från ett instrument till ett annat, kanske ska något instrument plockas bort under verserna och så vidare. Allt detta bidrar nästan alltid till en mer spännande och levande mix, som andas och rör sig, precis som i verkligheten. Sen ska du naturligtvis fortsätta att jobba med equalizer, kompressor och andra effekter om det behövs, precis som vanligt. Automatiseringen är nyckeln till framgång.
9. Skär innan du boostar. Även kallat subtractive eq och ett högst omdebatterat ämne. Personligen gillar jag att först plocka bort det jag inte gillar, för att sedan lägga till godbitarna. Sitter du på många färgade equalizers eller analog hårdvara så kan det naturligtvis finnas en större poäng med att trycka på lite extra om det behövs, just för att sätta karaktär på mixen. Kontentan är hursomhelst att först råda bot på eventuella problem, för att sedan förstärka godbitarna.
10. Fastna inte i tekniken. Slutligen vill jag påminna om att hårdvara eller mjukvara inte spelar någon roll. Jobba istället med den utrustning du trivs med. Må det vara en mikrofon från Claes Ohlson eller en ovärderlig Neumann u47. Men tro för allt i världen inte att du behöver en massa dyra prylar för att uppnå ett proffsigt resultat. Dina öron, din kunskap och din känsla för musik är oändligt mycket viktigare.
Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!
Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.