Så väljer du rätt pc-baserad musikdator 2024
Av Jon Rinneby
Nyhetens behag eller faktiskt behov?
Det första du ska fundera över är om du verkligen behöver en ny dator. Att din dator känns trött handlar många gånger om att hårddiskarna är överfulla, med allt från gamla systemfiler till program som inte längre används. Ibland räcker det med att installera om operativsystemet från grunden (ren installation) för att datorn ska kvickna till. Likväl kan uppgradering av befintligt minne, processor och hårddiskar/ssd:er göra susen. Även begagnatmarknaden är intressant, både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Elektronikprylar är tveklöst en av de största miljöbovarna i vårt samhälle. Tänk därför efter två eller tre gånger innan du köper nytt.
Vad är viktigt?
I grund och botten är det tre saker som avgör hur snabb en musikdator är:
- Processorn
- Internminnet
- Hårdiskarna
Vilket moderkort, grafikkort, nätaggregat eller andra tillhör du väljer spelar i praktiken mindre roll, så länge de olika delarna är kompatibla med varandra. Något de alltid är om du köper en färdig produkt och inte bygger ihop själv.
Moderkort (Asus Prime 790-A WIFI)
Hur snabb processor behöver du?
Först och främst ska du inte stirra dig blind på specifikationer, då alla moderna processorer fungerar mer än väl till musikproduktion. Med detta sagt är en processor med minst 12 trådar att rekommendera, vilket de flesta har idag. Intels processorer är uppe i fjortonde generationen och dagens i5, i7 och i9 är betydligt snabbare än för bara några år sedan. Även AMD har uppdaterat sina processorer rejält med modellen Ryzen, som idag fungerar utmärkt för musikproduktion. Ekvationen är enkel: ju snabbare processor desto fler pluggar kan köras samtidigt innan datorn går på knäna.
Processor (Intel Core i7 14700K)
Du glömmer väl inte minnet?
När det kommer till val av hårddisk och internminne är det devisen ”mer är bättre” som gäller. Mycket internminne innebär att information kan lagras tillfälligt för snabb åtkomst, vilket betyder att du kan lasta på tyngre och mer minneshungriga pluggar utan att datorn går långsammare. Här rekommenderar vi 32 gigabyte (GB), även om 16 GB ofta räcker till enklare produktioner. Men om du arbetar med stora projekt och samplingar så rekommenderar vi 64 GB.
Även lagringsminnet har stor betydelse för hur snabbt och effektivt appar och samplingsbibliotek kan laddas. Två interna NVMe ssd:er är en riktigt bra utgångspunkt, varav en lagrar operativsystem och appar/program, och den andra dina inspelningar. Ssd-diskar är ett betydligt snabbare alternativ till mekaniska hårddiskar och bygger på en teknik inte helt olik den som används i usb-minnen, helt fri från rörliga delar. En extern (och gärna tålig) hårddisk för backup också en ypperlig idé.
Ram-minne (Kingston DDR-5)
Ute på vift?
För dig som är i behov av att vara mobil faller valet naturligt på bärbart. Den bittra sanningen är dock att bärbara datorer erbjuder mindre kraft för mer pengar och är krångliga att uppgradera. De har dessutom en tendens att bli varma och högljudda när de belastas hårt, även om det så klart finns undantag. En stationär dator är därför att rekommendera om du använder pc och inte har för avsikt att spela in på resande fot.
Tystnad, tagning…
En tyst dator är en förutsättning när du spelar in, speciellt om du sitter i samma rum som arbetsstationen. Fläktar från nätaggregat, processor och grafikkort är det som väsnas mest, vilket är ganska enkelt åtgärdat. Steg ett är en väl dämpad datorlåda, följt av ett fläktlöst grafikkort och ett effektivt nätaggregat. Nästa steg är att se över övrig kylning med så tysta fläktar som möjligt, både gällande datorlådan och processorn. Självklart kostar det lite mer och kräver en del finlir, men är absolut värt besväret.
Datorlåda (Fractal Design Define R7)
Anslutningar
Vilka anslutningar du behöver är helt beroende på vad du vill koppla in i form av ljudkort, midi-klaviatur, tangentbord, mus, skärm och annan hårdvara. Som pc-användare är usb 3 och usb-c standard (även om Thunderbolt också har fått fäste), medan Thunderbolt 4 regerar på Mac. På pappret är Thunderbolt 4 snabbare än usb, men skillnaden är i stort sett obefintlig när det kommer till exempelvis ljudkort. Populära Firewire avvecklades 2013, men lever fortfarande kvar i många musikstudior bestyckade med lite äldre ljudkort.
Sist men inte minst
Pc eller Mac? Fram till för några år sedan var det lite förenklat uttryckt operativsystem, programvara och pris som skiljde pc och Mac åt, men idag ser det annorlunda ut. Numera är det helt olika processorarkitekturer, minnestekniker och stödprocessorer vilket i slutändan gör att Mac:ar för tillfället är betydligt mer energieffektiva. Men viktigast är att du ska välja det du känner dig bekväm med och inte stirra dig blind på vad som är "bäst". Generellt sett är pc lättare att bygga ut och uppgradera än en Mac, men kan kräva lite pillande för att fungera optimalt.
Sammanfattningsvis bör en modern pc-baserad musikdator ha:
- En snabb processor. Minst Intel i5 men gärna i7/i9 eller Ryzen 7/9.
- 32 GB ram, men gärna 64 GB.
- Ett moderkort med alla anslutningar du behöver.
- Minst två NVMe-diskar.
- Tyst grafikkort och fläktar samt ljuddämpad datorlåda.
Jon Rinnebys musikdator 2024
- Intel Core i7 14700K
- ASUS Prime Z790-A WIFI
- Corsair 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz CL40 Vengeance
- Kingston Fury Renegade M. 2 NVMe SSD Gen 4 1TB och 2TB med värmespridare
- Fractal Design Define 7
- Seasonic Vertex GX 850W
- Arctic Liquid Freezer II 360
Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet.
Artikeln är uppdaterad 2024-01-31.
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.