Jump to content
Annons
  • Så väljer du rätt pc-baserad musikdator 2024

    I dag är pc-datorer så pass snabba att i stort sett vilken budgetdator som helst klarar av att leva upp till namnet musikdator. Men det finns ändå några saker du bör tänka på innan du lättar på plånboken.

    Jon Rinneby

    musikdator_artikel.webp.1ecc099f5481eed226f4aebd9679fbb2.webp

    Nyhetens behag eller faktiskt behov?
    Det första du ska fundera över är om du verkligen behöver en ny dator. Att din dator känns trött handlar många gånger om att hårddiskarna är överfulla, med allt från gamla systemfiler till program som inte längre används. Ibland räcker det med att installera om operativsystemet från grunden (ren installation) för att datorn ska kvickna till. Likväl kan uppgradering av befintligt minne, processor och hårddiskar/ssd:er göra susen. Även begagnatmarknaden är intressant, både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Elektronikprylar är tveklöst en av de största miljöbovarna i vårt samhälle. Tänk därför efter två eller tre gånger innan du köper nytt.

    Vad är viktigt?
    I grund och botten är det tre saker som avgör hur snabb en musikdator är:

    • Processorn
    • Internminnet
    • Hårdiskarna

    Vilket moderkort, grafikkort, nätaggregat eller andra tillhör du väljer spelar i praktiken mindre roll, så länge de olika delarna är kompatibla med varandra. Något de alltid är om du köper en färdig produkt och inte bygger ihop själv.

    moderkort.webp.58d2f7671ba27ea5cd233caa677728e7.webp
    Moderkort (Asus Prime 790-A WIFI)

    Hur snabb processor behöver du?
    Först och främst ska du inte stirra dig blind på specifikationer, då alla moderna processorer fungerar mer än väl till musikproduktion. Med detta sagt är en processor med minst 12 trådar att rekommendera, vilket de flesta har idag. Intels processorer är uppe i fjortonde generationen och dagens i5, i7 och i9 är betydligt snabbare än för bara några år sedan. Även AMD har uppdaterat sina processorer rejält med modellen Ryzen, som idag fungerar utmärkt för musikproduktion. Ekvationen är enkel: ju snabbare processor desto fler pluggar kan köras samtidigt innan datorn går på knäna.

    intel_core_i7.webp.afd290e27ca93dae05b495be18179c4d.webp
    Processor (Intel Core i7 14700K)

    Du glömmer väl inte minnet?
    När det kommer till val av hårddisk och internminne är det devisen ”mer är bättre” som gäller. Mycket internminne innebär att information kan lagras tillfälligt för snabb åtkomst, vilket betyder att du kan lasta på tyngre och mer minneshungriga pluggar utan att datorn går långsammare. Här rekommenderar vi 32 gigabyte (GB), även om 16 GB ofta räcker till enklare produktioner. Men om du arbetar med stora projekt och samplingar så rekommenderar vi 64 GB.

    Även lagringsminnet har stor betydelse för hur snabbt och effektivt appar och samplingsbibliotek kan laddas. Två interna NVMe ssd:er är en riktigt bra utgångspunkt, varav en lagrar operativsystem och appar/program, och den andra dina inspelningar. Ssd-diskar är ett betydligt snabbare alternativ till mekaniska hårddiskar och bygger på en teknik inte helt olik den som används i usb-minnen, helt fri från rörliga delar. En extern (och gärna tålig) hårddisk för backup också en ypperlig idé.

    minne.webp.9f78ab52e92583bb44305aa91b5c40ff.webp
    Ram-minne (Kingston DDR-5)

    Ute på vift?
    För dig som är i behov av att vara mobil faller valet naturligt på bärbart. Den bittra sanningen är dock att bärbara datorer erbjuder mindre kraft för mer pengar och är krångliga att uppgradera. De har dessutom en tendens att bli varma och högljudda när de belastas hårt, även om det så klart finns undantag. En stationär dator är därför att rekommendera om du använder pc och inte har för avsikt att spela in på resande fot.

    Tystnad, tagning…
    En tyst dator är en förutsättning när du spelar in, speciellt om du sitter i samma rum som arbetsstationen. Fläktar från nätaggregat, processor och grafikkort är det som väsnas mest, vilket är ganska enkelt åtgärdat. Steg ett är en väl dämpad datorlåda, följt av ett fläktlöst grafikkort och ett effektivt nätaggregat. Nästa steg är att se över övrig kylning med så tysta fläktar som möjligt, både gällande datorlådan och processorn. Självklart kostar det lite mer och kräver en del finlir, men är absolut värt besväret.

    lada.webp.0488362f8e6e57101504460166e6c3e3.webp
    Datorlåda (Fractal Design Define R7)

    Anslutningar
    Vilka anslutningar du behöver är helt beroende på vad du vill koppla in i form av ljudkort, midi-klaviatur, tangentbord, mus, skärm och annan hårdvara. Som pc-användare är usb 3 och usb-c standard (även om Thunderbolt också har fått fäste), medan Thunderbolt 4 regerar på Mac. På pappret är Thunderbolt 4 snabbare än usb, men skillnaden är i stort sett obefintlig när det kommer till exempelvis ljudkort. Populära Firewire avvecklades 2013, men lever fortfarande kvar i många musikstudior bestyckade med lite äldre ljudkort.

    Sist men inte minst
    Pc eller Mac? Fram till för några år sedan var det lite förenklat uttryckt operativsystem, programvara och pris som skiljde pc och Mac åt, men idag ser det annorlunda ut. Numera är det helt olika processorarkitekturer, minnestekniker och stödprocessorer vilket i slutändan gör att Mac:ar för tillfället är betydligt mer energieffektiva. Men viktigast är att du ska välja det du känner dig bekväm med och inte stirra dig blind på vad som är "bäst". Generellt sett är pc lättare att bygga ut och uppgradera än en Mac, men kan kräva lite pillande för att fungera optimalt.

    Sammanfattningsvis bör en modern pc-baserad musikdator ha:

    • En snabb processor. Minst Intel i5 men gärna i7/i9 eller Ryzen 7/9.
    • 32 GB ram, men gärna 64 GB.
    • Ett moderkort med alla anslutningar du behöver.
    • Minst två NVMe-diskar.
    • Tyst grafikkort och fläktar samt ljuddämpad datorlåda.

    Jon Rinnebys musikdator 2024

    • Intel Core i7 14700K 
    • ASUS Prime Z790-A WIFI 
    • Corsair 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz CL40 Vengeance
    • Kingston Fury Renegade M. 2 NVMe SSD Gen 4 1TB och 2TB med värmespridare
    • Fractal Design Define 7
    • Seasonic Vertex GX 850W 
    • Arctic Liquid Freezer II 360

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet.

    Artikeln är uppdaterad 2024-01-31.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    GuitarHero

    Postat

    Jag tycker ändå man bör satsa på thunderbolt 3-port om man köper PC. Det kommer allt fler ljudkort för thunderbolt och även om den snabbare överföringshastigheten inte spelar någon roll så är det så att kommunikationen sker på lägre nivå jämfört med USB så att operativsystem och processor inte behöver anropas och belastas lika mkt.

    • Gilla 1
    Jon Rinneby

    Postat (redigerat)

    10 minuter sedan, GuitarHero said:

    Jag tycker ändå man bör satsa på thunderbolt 3-port om man köper PC. Det kommer allt fler ljudkort för thunderbolt och även om den snabbare överföringshastigheten inte spelar någon roll så är det så att kommunikationen sker på lägre nivå jämfört med USB så att operativsystem och processor inte behöver anropas och belastas lika mkt.

    Jo, det blir allt mer vanligt. Sen får vi se vad framtiden har att utlysa. Lägger till en notis om detta i artikeln, tack!

    Mvh Jon

    Redigerat av Jon Rinneby
    st33l

    Postat

    Tycker nog att viktigaste delen i en ny DAW är ljudkortet.

    Jon Rinneby

    Postat (redigerat)

    27 minuter sedan, st33l said:

    Tycker nog att viktigaste delen i en ny DAW är ljudkortet.

    Självklart är ljudkortet en väldigt viktig bit, du har helt rätt, men denna artikel handlar om att bygga, eller inte bygga ihop en ny dator. Sen att du kan komma undan med en billig dator är ju en sak. På så vis kan ljudkortet kanske ses som "viktigare".

    Mvh Jon

    Redigerat av Jon Rinneby
    Gäst

    Postat

    Jag tittade precis på en gammal livesändning jag gjorde till gamla justin tv numera twitch för nio år sedan där jag är testpilot på en Daw Audio Evolution. Jag sänder i 720p meckar med programmet när jag spelar upp en låt jag höll på med med ett gäng spår på, har tre skärmar dvs två grafikkort och antingen ett M Audio Delta 1010 eller ett Saffire Pro 10i/o. Har minst fyra program igång samtidigt.

    9 år sedan, jo datorena funkar och har gjort det länge. Det var en hackmac som körde snow leopard på om jag minns rätt. 

    Thunderbolt kan vara bra men även gamla goda Pci sloten är fortfarande användbar så det kan vara så att man inte behöver byta en grej. Använder man datorn som en bandare mer än som en Daw så räcker det med sånt som rullar på win xp för uppåt 20 spår.

    noraenglund

    Postat

    Hej! Jag är rätt ny på det här med musikproduktion (och datorer generellt), så jag försöker läsa på lite. Jag vill helst ha en bärbar dator som går att använda till annat än musiken, och på de utbildningar jag har som mål att komma in på kör de Mac och Logic. Därför är jag inne på det spåret nu, och vill passa på att fråga dig vilken dator du skulle rekommendera? Är Mackbook Pro ett bra val? 

    Tack på förhand! :)

    • Gilla 1
    Jon Rinneby

    Postat

    On 2020-02-11 at 22:22 sa noraenglund:

    Hej! Jag är rätt ny på det här med musikproduktion (och datorer generellt), så jag försöker läsa på lite. Jag vill helst ha en bärbar dator som går att använda till annat än musiken, och på de utbildningar jag har som mål att komma in på kör de Mac och Logic. Därför är jag inne på det spåret nu, och vill passa på att fråga dig vilken dator du skulle rekommendera? Är Mackbook Pro ett bra val? 

    Tack på förhand! :)

    MacBook Pro fungerar i regel utmärkt som musikdator.

    Mvh Jon

    equality

    Postat

    Mitt moderkort (ASUS) är från 2007. Hittills har det kunnat tuffa på ganska bra även med nyare program men nu klarar den inte uppgraderingen till Kontakt 7. Grafikkortet är för gammalt och nyare grafikkort verkar inte kompatibla med moderkortet. Verkar som såväl mjuk- som hårdvara behöver uppgraderas. Hur gör ni med gamla program och pluggar? Jag har lagt ner åtskilliga tusenlappar på oilka VSTi:er. Kan man lita på att de funkar om dll-filerna sparas?   

    Jon Rinneby

    Postat

    19 timmar sedan sa equality:

    Mitt moderkort (ASUS) är från 2007. Hittills har det kunnat tuffa på ganska bra även med nyare program men nu klarar den inte uppgraderingen till Kontakt 7. Grafikkortet är för gammalt och nyare grafikkort verkar inte kompatibla med moderkortet. Verkar som såväl mjuk- som hårdvara behöver uppgraderas. Hur gör ni med gamla program och pluggar? Jag har lagt ner åtskilliga tusenlappar på oilka VSTi:er. Kan man lita på att de funkar om dll-filerna sparas?   

    Hej, jag är inte helt 100 på om jag förstår frågan. Men att bara spara spara dll-filer och sedan lägga in på ny datorn kommer med största sannolikhet inte att fungera, av flera anledningar. Ibland kan man ha tur, men ofta inte. Du behöver installationsfilerna till dina VST och installera på nytt. Om det är väldigt gamla pluggar, som inte längre stöds av windows 10/11 (eller vad du nu väljer att installera) så finns det tyvärr inte mycket att göra. 

    Hur som helst så låter det som att du behöver ny dator, så det är bara att bita i det sura äpplet och hålla tummarna. Vilka är pluggarna du vill spara? Kanske är detta ett tillfälle att rensa ut det gamla och in med det nya? Det har ju trots allt hänt en del på plugg-fronten de senaste 20 åren.

    Mvh Jon

    • Gilla 1
    equality

    Postat (redigerat)

    Absolut! Jag förstår att jag behöver installationsfilerna med tummarna hållna. Många ringar på vattnet bli're. Nu fick jag lite hjälp att pilla in ett nyare grafikkort men nätagget fick bytas till ett kraftigare. Priset ännu inte i närheten av en ny dator. Hoppas på några års respit. 🙂 Tack för svar!

    Redigerat av equality
    • Gilla 1
    Jon Rinneby

    Postat

    Ok fint, då är 2024 redo för nya utmaningar. Stort lycka till.

    /J

    rome

    Postat

    "Sammanfattningsvis bör en modern pc-baserad musikdator ha:

    ...

    Minst två NVMe-diskar.
    ..."

    Varför inte bara en NVMe-disk med både OS och program på? (Jag tänker kanske mest på att en ny M.2 PCIe Gen5 NVMe 2.0 har en läshastighet upp mot 12 400 MB/sek och en skrivhastighet upp mot 11 800 MB/sek, vilket är rasande fort om det nu är ökad hastighet som vinner med två diskar?)


    Mvh/R

    Jon Rinneby

    Postat

    3 timmar sedan sa rome:

    "Sammanfattningsvis bör en modern pc-baserad musikdator ha:

    ...

    Minst två NVMe-diskar.
    ..."

    Varför inte bara en NVMe-disk med både OS och program på? (Jag tänker kanske mest på att en ny M.2 PCIe Gen5 NVMe 2.0 har en läshastighet upp mot 12 400 MB/sek och en skrivhastighet upp mot 11 800 MB/sek, vilket är rasande fort om det nu är ökad hastighet som vinner med två diskar?)


    Mvh/R

    Ja precis, en NVMe med OS och program och sedan ytterligare en för inspelning, samt en extern ssd för backup.

    Mvh Jon

    rome

    Postat

    On 2024-02-02 at 17:03 sa Jon Rinneby:

    Ja precis, en NVMe med OS och program och sedan ytterligare en för inspelning, samt en extern ssd för backup.

    Mvh Jon

    Tack för svaret Jon, men jag omformulerar min fråga. Varför inte endast EN (1st) NVMe för OS, program och inspelning; samt en extern ssd för backup.

    Mvh/R

    Jon Rinneby

    Postat

    2 timmar sedan sa rome:

    Tack för svaret Jon, men jag omformulerar min fråga. Varför inte endast EN (1st) NVMe för OS, program och inspelning; samt en extern ssd för backup.

    Mvh/R

    Dels av praktiska skäl: att det är säkrare att inte samla allt på och samma disk om det skulle bli hårddiskkrash tex.  "Lägg inte alla ägg i samma korg". Men också att det är klokt att inte belasta endast en hårddisk, som då måste göra allt jobb. Sen är det bekvämt att ha fler hårddiskar, för överskådligheten. Finns säkert fler anledningar, men det är lite så jag tänker. 

    Mvh Jon

    rome

    Postat

    28 minuter sedan sa Jon Rinneby:

    Dels av praktiska skäl: att det är säkrare att inte samla allt på och samma disk om det skulle bli hårddiskkrash tex.  "Lägg inte alla ägg i samma korg". Men också att det är klokt att inte belasta endast en hårddisk, som då måste göra allt jobb. Sen är det bekvämt att ha fler hårddiskar, för överskådligheten. Finns säkert fler anledningar, men det är lite så jag tänker. 

    Mvh Jon

    Då förstår jag, tack Jon både för svaret och alla dina matnyttiga lektioner!!!

    Mvh/R

    • Gilla 1
    Tuxie

    Postat

    Glöm inte att också ha en molnbaserad backup så att du inte blir av med dina filer vid t.ex. inbrott eller brand. Backblaze och Arq är prisvärda och enkla att använda för att backa upp sina projektfiler i bakgrunden.

    Rekommenderar också Macrium Reflect Home för komplett bootbar systembackup så att du inte behöver installera om dina program och plugins med tillhörande licenskrångel om datorn skulle haverera av någon anledning. Klona diskarna (inkrementellt) till NAS eller USB-disk. Boota från USB-sticka (skapas i programmet) och återställ hela systemet till som det såg ut vid det valda backupptillfället.



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.