Jump to content
Annons
  • Så rattar du de vanligaste instrumenten

    FREDAGSTIPSET: Frekvenser hit och kompression dit. Det bästa vore väl ändå om det fanns någon slags standardmall för samtliga instrument, eller? Det kan man såklart tycka...

    Jon Rinneby

    ingang_3595321708.jpg.65dc34a7274d3dadfd2d01d547e52442.jpg

    Men eftersom varje inspelning och instrument skiljer sig åt, såväl som lyssning, rum, tycke och smak så är detta tyvärr en omöjlighet. I alla fall i dagsläget. Men det kan ändå vara bra att ha någon slags mall att utgå ifrån. Tänk bara på nämnda frekvenser är rekomendationer och att det är av yttersta vikt att du lyssnar för att hitta varje instruments sweet spot. Med detta sagt… Här kommer min kompressor- och frekvensreferens:

    Baskagge
    Skär bort: 120-350 Hz = Gröt, 500-900 Hz = Papp.
    Lägg till: 40-80 Hz = Sub, 2,5-4,5 kHz = Smäll, 7-8 kHz = Klick.
    Komprimera: Långsam attack, snabb release.

    Virvel
    Skär bort: 400-600 Hz = Papp.
    Lägg till: 180-300 Hz = Värme, 2-3 kHz = Smäll, 5-7 kHz = Rassel och klick.
    Komprimera: Långsam attack, snabb release.

    Hihat
    Skär bort: 300-400Hz = Low-cut, 3-5 kHz = Ont i öronen, 10-12 kHz = High-cut.
    Lägg till: 400-800 Hz = Kropp.
    Komprimera: Nej.

    Pukor
    Skär bort: 150-300 Hz = Gröt, 500-800 Hz = Papp.
    Lägg till: 70Hz-90 Hz = Botten golvpuka, 120-180 Hz = Botten hängpuka, 5-8 kHz = Klick.
    Komprimera: Långsam attack, snabb release.

    Överhäng (overhead)
    Skär bort: 100-200 Hz = Low-cut, 400-700 Hz = Papp.
    Lägg till: 12 kHz = Skimmer (använd mycket sparsamt)
    Komprimera: Långsam till medium attack, medium till snabb release.

    Rum
    Skär bort: 100 Hz = Low-cut, 6-8 kHz = High-cut.
    Lägg till: 500-1000 Hz = Rummet.
    Komprimera: Snabb attack, snabb release, mycket kompression.

    Tamburin/shaker
    Skär bort: 400-500 Hz = Lowcut, 7-8 kHz = Ont i öronen, 10-12 kHz = High-cut.
    Lägg till: 600-900 Hz = Kropp
    Komprimera: Långsam attack, snabb release.

    Bas
    Skär bort: 350-600 Hz = Papp, 7-8 kHz = High-cut
    Lägg till: 50-80 Hz = Sub, 700-1000 Hz = Tydlighet/Attityd, 2-3 kHz strängljud.
    Komprimera: Medium attack, medium release.

    Akustisk gitarr
    Skär bort: 100-350 Hz = Gröt, 350-600 Hz = Papp.
    Lägg till: 1-2,5 kHz = Tydlighet, 8-12 kHz = Luft.
    Komprimera: Medium attack, medium release.

    Elgitarr
    Skär bort: 100-200 Hz = Low-cut, 250-350 Hz = Gröt, 2-3 kHz = Vasst. 8-12 kHz = High-cut.
    Lägg till: 1000-1500 Hz = Tydlighet/Attityd
    Komprimera: Behövs sällan. Medium attack, medium release.

    Piano
    Skär bort: 40-60 Hz = Low-cut, 400-600 Hz = Papp
    Lägg till: 80-120 Hz = Botten, 2-5 kHz = Tydlighet.
    Komprimera: Långsam attack, snabb release.

    Sång
    Skär bort: 80-200 Hz = Lowcut, 200-300 Hz = Gröt, 400-500 Hz = Papp,
    Lägg till: 200-300 Hz = Värme, 2-4 kHz = Tydlighet/Attityd, 10-15 kHz = Luft
    Komprimera: Medium eller snabb attack, snabb release.

    Rocksång
    Skär bort: 200-300 Hz = Lowcut.
    Lägg till: 1,5-40 kHz = Tydlighet/Attityd, 8 kHz = Aggressiv topp
    Komprimera: Medium eller snabb attack, snabb release. Komprimera mycket.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.