Jump to content
Annons
  • Så får du rätt volymstyrka på din mix med LUFS (video)

    Fredagstipset: När det gäller volymstyrka och hur vi uppfattar volym så använder man termen LUFS (Loudness Units Full Scale). Jag ger dig en del tips på hur du kan tänka och gå tillväga för rimlig LUFS på din musik.

    Jon Rinneby

     

    Checklista:

    • Håll koll på mellanregistret. Ett urholkat mellanregister, en så kallad hängmatta, kan framstå som mindre volymstark i förhållande till annan musik, speciellt när du lyssnar genom telefon eller datorhögtalare. Området 400-1000 Hz är (enligt min högst personliga smak) speciellt viktigt att hålla koll på.
       
    • Rensa upp i botten och toppen – dessa ohörbara frekvenser kan ställa till det för streamingtjänsternas normaliseringsalgoritmer och äta upp onödig energi. För mycket och okontrollerad bas  och väsande diskant kan vara förödande, både ur ett lyssnarperspektiv och för volymen.
       
    • Om din mix låter bra på svag volym när du lyssnar i studion, det vill säga att du hör alla viktiga detaljer, så är sannolikheten större att den även låter bra online.
       
    • Användandet av saturation, som skapar övertoner, kan bidra till ökad upplevd ljudstyrka. Något recept finns naturligtvis inte, men pluggar som exempelvis Kush Audio TWK och Sonnox Inflator kan hjälpa på traven. 
       
    • Hur stark en låt upplevs börjar alltså långt innan mastringen, arrangemanget måste vara genomtänkt utan massa onödigt som rör till och stör ljudbilden. Vad du väljer och när du väljer att lyfta fram vissa saker i mixen kan vara direkt avgörande för upplevelsen. 
    • Hur du jobbar med limiter och kompression påverkar den upplevda ljudstyrkan även efter normalisering. Beroende på låt kan för mycket limitering och "felaktig" kompression suga musten ur musiken, medan för lite kan göra att den tappar kraft.

    Några populära mätverktyg

    Läs mer
    Hur volymstark ska din mix vara 2020?


    Missa inte kommande fredagstips. Se till att gå in på vår Youtube-kanal och prenumerera samt klicka på klocksymbolen så blir du meddelad så snart vi publicerar nästa tips! Fredagstipset kommer ut varje fredag med undantag för sommar- och juluppehåll.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen Diskussioner på Studios forum. (Tagga gärna foruminläggen med "mixning").

    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips om bland annat inspelning, mixning och mastring. Här hittar du tidigare videor och artiklar i serien Fredagstipset.

    blatt_streck.png


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Ogjort

    Postat

    Här blev det väldigt och olyckligt fel. Eller kanske snarare en förstärkning av en missuppfattning - som snarare borde motarbetas. LUFS-värdet har INGENTING med hur starkt/högt/volymstarkt det du lyssnar på är, eller upplevs. Det är förstärkningsnivån vid uppspelning som avgör detta. (undantaget är möjligen om hela uppspelningskedjan utgörs av en mobiltelefon, då CENELEC - Comité Européen de Normalisation Électrotechnique - styr och kräver toppvärdesbegränsning i våra mobiltelefoner)

    Ogjort

    Postat

    Tillägg: Inspelad musik har överhuvudtaget ingen egen inneboende ljudstyrka. Det är inga problem att spela -23LUFS 10ggr starkare än en -8LUFS. (eller tvärtom för den delen) Hela det presenterade resonemanget förvillar den okunnige och vetgirige in på helt fel tankebanor. Att dessutom rekommendera "presenshöjning" för att få saker att låta starkt vid låg lyssningsvolym, gör den musiken sannolikt närmast plågsam att lyssna till på hög volym. --- Hela idén med införande av medelnivåreglering (LUFS) är att motverka trenden att försöka skrika högst när många olika musikstycken spelas upp med samma statiska förstärkning vid uppspelningen (loudness war) Medelvärdet reglerar alltså upplevd volym på en låt i förhållande till andra låtar (eller tal / andra ljud) vid samma förstärkningsnivå - inte upplevd volym på en enskild låt. Någon sådan finns inte - annat än hos den enskilde individen beroende på volymrattsinställningen. Det är snarare så att det sannolikt går att spela musiken starkare ju större LUFS-värde den har - inte tvärtom (andra faktorer påverkar också förstås).  Det florerar så många missuppfattningar om LUFS-reglering "därute". Vi som jobbar med det här bör gemensamt arbeta för att minimera dessa - inte förstärka dem. Annars kommer hela den enorma välljudspotential som medelvärdesreglering möjliggör gå förlorad.

     

    Jon Rinneby

    Postat

    Hej Ogjort.

    Till att börja med: Jag har inte någonstans i videon rekommenderat det du kallar "presenshöjning" utan uppmuntrar snarare till att inte lägga för stor fokus på LUFS-värden. Jag understryker flera gånger att det viktiga är att du ser till att din musik låter så bra möjligt, i förhållande till annan musik som du gillar. Viss musik mår bra av att pressas en del, annan inte, det är så det är. Det handlar inte om att förespråka volymkriget. Med detta sagt är volymkriget inte helt över, varesig vi vill eller inte. 

    Sen vet jag inte om du tittat på hela videon eller hängt upp dig på någon detalj, men jag tror jag förstår vad du menar. Du menar alltså att vi kan ha en låt som mäter -23 LUFS longterm och välja att skruva upp volymen jättemycket på våra förstärkare så det blir plågsamt starkt? Exempelvis mycket starkare än en låt på -8 LUFS som du väljer att inte skruva upp volymen på? Ja så är det ju naturligtvis, men det är överhuvudtaget inte det videon handlar om. 

    LUFS ÄR en internationellt erkänd metod för att mäta upplevd ljudstyrka, vi måste ju ha något att utgå ifrån när vi talar om volym idag?

    Videon handlar om hur du kan tänka kring LUFS när du mastrar din musik för exempelvis Spotify, som har en standard på -14 LUFS, för att din musik ska ha så goda förutsättningar att låta så bra som möjligt där och stå sig volymmässigt mot annan musik i liknande genre. 

    Mvh Jon

    kjs

    Postat

    Jag har svårt att komma på hur jag kan kolla hur låten kommer att upplevas på Spotify då Spotify har ett volymreglage utan "default" läge, där den inte förstärker eller minskar.

    Referenslyssnar jag på material och använder Spotify så brukar jag bara matcha volymen för tillfället så både mix och referens har typ samma LUFS men att jämföra ens mixar i upplevd volym när de väl kommer på Spotify kan jag inte se hur att göra.

    Det jag gör nu är att lägga upp dem som lokala filer och spela dem från Spotify, då går dom inte genom Spotifys "normalisering" men vet jag att min låt är 14 LUFS så kan jag anta att det är så den kommer att låta i förhållande till andra låtar på Spotify!?

    Annars måste man la köra hela refernslåten och se till att den får ett LUFS på 14 då man inte vet vad volymreglaget i Spotify är inställt på?

     

    Tänker jag knas?

     

    Jon Rinneby

    Postat

    99,9% av alla som nyttjar Spotify lyssnar med "Normalisera volymen" på. Det enklaste sättet om jämföra är att använda https://www.loudnesspenalty.com - ladda upp din låt där och klicka på Spotify (den kommer då att höja eller sänka din låt med ett antal dB vilket du ser). Då hör du exakt hur din låt upplevs i förhållande till andra låtar på Spotify med "Normalisera volymen" på och kan då växla mellan den lyssningen och Spotify för att få ett hum.

    Ett annat sätt berättar jag om 3:16 in i videon. Med detta sagt så är återigen det viktiga inte vilken LUFS du mixar till, utan hur musiken faktiskt låter. Har du mixat balanserat, med ett bra arrangemang osv så kommer musiken i stort sett alltid upplevas som tillfredställande, både online och offline.

    Mvh Jon

     

    kjs

    Postat

    Nä jag förstår verkligen inte hur man kan använda loudness penalty på det sättet. Vet jag att min låt är tex -14 LUFS så säger Loudness Penallty mig just ingenting, framförallt inte uppspelningsfunktionen.

    Hur gör du när du byter mellan Loudness Penalty och Spotify? Hur vet du att Spotify "spelar upp i sina -14 LUFS"  när Spotify har en volymkontroll? Att med Loudness Penalty ta reda på om Spotify ev kommer sänka eller höja någon db är väl en grej men hur använde du den för att lyssna på ditt material gentemot något som spelas upp från Spotify som du beskriver?

    Jon Rinneby

    Postat

    2 timmar sedan sa kjs:

    Hur vet du att Spotify "spelar upp i sina -14 LUFS"  när Spotify har en volymkontroll? 

    Möjligt at jag missförstår dig, men jag utgår från att du har volymkontrollen på max på Spotify (med normalisering på) när du jämför med Loudnesspenalty.com. Hur starkt du vill lyssna styr du med volymen på ditt ljudkort, det har inget saken att göra i sammanhanget. 

    1895652249_Skarmavbild2021-11-20kl_16_34_10.png.19f60f125b85406436017ae4a54ef71d.png

    Det vill säga att om du laddar upp en låt på loudnesspenalty.com enligt nedan och sedan klickar på Spotify-siffran så kommer låten sänkas -0.4 dB (i detta fallet). Sedan är det bara att spela upp låten i webbläsarens spelare nedan och jämföra med någon låt på Spotify.

    600626403_Skarmavbild2021-11-20kl_16_35_55.thumb.png.3bf4c5cf963ce8bd6b2ad7196b726cab.png

    kjs

    Postat

    Aha! Det är just det, var i volymreglaget Spotify inte "påverkar" volymen som jag inte lyckats hitta info om.

    Kanon! Stort Tack.

     

    En annan grej:

    Det händer ganska ofta att mina mixar innan mastring ligger väldigt nära - 14 LUFS. Jag upplever att det  lämnar mindre marginaler att sedan påverka i mastringen. Är det en bra idé att lämna utrymme inför mastringen med tanke ang LUFS. 

     

     

    Ogjort

    Postat

    Jon, jo du säger i videon att "rensa i botten och toppen". Det är svårt att tolka på annat sätt än att därigenom minska "energiinnehållet" i bas- och diskantområde, vilket är detsamma som att överbetona mellanregistret = presenshöjning. Vilket är en ständig "sjuka" som visserligen gör att ljudstyrka på låg volym upplevs som starkare, men gör det plågsamt att avlyssna på hög volym - om man vill det.

     

    Presenshöjning.jpg

    Jon Rinneby

    Postat

    51 minuter sedan sa Ogjort:

    Jon, jo du säger i videon att "rensa i botten och toppen". Det är svårt att tolka på annat sätt än att därigenom minska "energiinnehållet" i bas- och diskantområde, vilket är detsamma som att överbetona mellanregistret = presenshöjning. Vilket är en ständig "sjuka" som visserligen gör att ljudstyrka på låg volym upplevs som starkare, men gör det plågsamt att avlyssna på hög volym - om man vill det.

     

    Presenshöjning.jpg

    En relevant fråga. Vad jag menar är bara att okontrollerad botten och topp (detta är bara en av många faktorer som spelar roll) kan ställa till det för exempelvis Spotifys algoritmer, vilket i värsta fall kan få din musik att framstå som volymsvagare efter normaliseringsprocessen. Detta vill nog de flesta undvika och har inget med volymkriget att göra som så. Vi vill ju alla vara med på lika villkor så att säga.

    Jag uppmanar alltså inte att per automatik rensa upp i topp och botten för att få en volymstark mix, det är ju inte riktgt heller så enkelt. Däremot verkar det som att välbalanserade och välarrangerade mixar också låter bäst på streamingtjänsterna och det är ju något vi alla vill ha i slutändan?

    På "CD-tiden" var det limitern som pressades till absurdum för att få starkast mix. Det funkar ju inte längre, vilket är bra. Även om volymkriget inte är över än och den standard som finns idag inte är optimal, så är det ändå bra mycket bättre än det var då (på cd-tiden) - eftersom vi nu tvingas att faktiskt göra välljudande mixar för att sticka ut från mängden, eller åtminstone låta "lika bra". Man skulle nästan kunna dra det så långt som att säga att den nya standardiseringen "tvingar oss att vara mer noggranna och därmed också bli bättre på att mixa" - även om det naturligtvis är en sanning med modifikation.

    Så nej, jag rekommenderar verkligen inte att minska bas och topp för att överbetona mellanregistret - bara om det får din musk att låta bättre, inte starkare. Ibland går detta dock hand i hand.

    /Jon

    Jon Rinneby

    Postat

    1 timme sedan sa kjs:

    Det händer ganska ofta att mina mixar innan mastring ligger väldigt nära - 14 LUFS. Jag upplever att det  lämnar mindre marginaler att sedan påverka i mastringen. Är det en bra idé att lämna utrymme inför mastringen med tanke ang LUFS. 

     

     

    Så länge du ligger under nollan på masterreglen, alltså att masterkanalen inte slår på rött, så spelar det ingen roll om din mix ligger på -12 eller -18 LUFS tex. Men generellt är det en god idé att lämna lite headroom för att, precis som du säger, ge utrymme för limiter (om nödvändigt) eller annan processing.

    Tänk på att -14 LUFS inte är något mål, det är bara där de flesta streamingtjänsterna för musik valt att lägga sig just nu. Du ska mixa så att det låter så bra som möjligt, inte efter ett specifikt LUFS-värde. Du kan ändå inte påverka 100% vad streamintjänsterna gör med din musik nu, eller i framtiden. Jag försöker förklara detta mer ingående i videon. 

    Tycker Ian Shepherd förklarar det ganska bra: https://productionadvice.co.uk/no-lufs-targets

    mvh Jon

    Magnus Lundberg

    Postat

    Tack Jon för klargörande. Det här ämnet röner uppenbart stor bredd och djup:)

    Kanske förenklar det hela något nu men jag brukar helt enkelt bara sträva efter att vid mixning landa kring -18 lufs och samtdigt inte peaka över -6dB alltför många gånger för att ge MEn lite headroom att jobba med. Sedan överlåter jag till MEn att volumsätta upp till -14 lufs. Det brukar funka bra.



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.