Så får du garanterat dina mixar att låta bättre
Av Jon Rinneby
Det spelar ingen roll vilket rum du sitter i eller vilken utrustning du har. Dina mixar kommer att få mer energi, bättre balans och separation och dessutom fungera i fler ljudsystem. Och det bästa av allt? Att det är enkelt och gratis såklart. Med detta sagt är dagens tips tyvärr något du mer än gärna undviker...
Jag talar naturligtvis om att referenslyssna. Låt mig utveckla. Först och främst handlar det om att leta upp och katalogisera musik du tycker låter bra, i alla dess genrer, för att sedan göra det som de flesta inte gör: Importera i projektet när det är dags för mix. Detta är något många undviker, men varför? Kort och gott för att den egna mixen ofta låtar klen och tråkig jämfört med referensmixen och att det känns omöjligt att uppnå samma resultat. Men det är just precis av denna anledning som du faktiskt SKA överväga referenslåtar när du mixar. Hur ska du annars veta om din mix står sig mot liknande musik du själv gillar?
När du importerar ett referensspår och jämför med din egen mix så talar det direkt om hur ur en välbalanserad låt låter i just din lyssning. Det är din glimt av verkligheten, när du sitter i ditt obehandlade studiorum med nerdragna gardiner och tror att du mixar nästa dunderhit. Du hör direkt baskaggens förhållande till basen, hur leadsången sitter i mixen eller hur diskanta gitarrerna eller virveltrumman är. Hur körerna är panorerade i refrängen eller vilka effekter som används för att förstärka mellanspelet. Bristfällig lyssning och rum (vilket vi alla dras med då inget rum är perfekt) påverkar dina mixbeslut och då är referensspåret din räddade i nöden - En färdig mix, som enligt dig låter bra, och som dessutom genomgått mastring och diverse andra kvalitetskontroller.
Det är dock viktigt att tänka på att referensspåret förmodligen har mycket starkare volym än din mix. Det är därför av största vikt att du drar ner volymen på referensspåret så att detta kan matchas mot din egen musik, utan att du påverkas av volymskillnaden. Volym är det sista du ska bry dig om när du mixar, vilket du kan läsa mer om här. Det enda som spelar någon roll är hur det faktiskt låter. Var också noga med att referensspåret ligger på en egen kanal, som inte påverkas av eventuella effekter på masterkanalen eller dylikt, beroende på vilket inspelningsprogram du jobbar med.
Genom att aktivt arbeta med referenslåtar så garanterar du inte bara bättre mixar för stunden, utan också i det långa loppet, då du lär dig och utvecklas betydligt snabbare genom att lyssna och till viss del apa efter.
Om du behöver tips på bra referenslåtar i olika genrer kan du börja med att kolla här!
Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!
Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.