Quick Fixes för tre vanliga problem
Av Jon Rinneby
Med detta sagt kommer här tre vanliga (mix)problem och hur du snabbt kan komma till rätta med dessa:
Hjälp, min mix låter digital och steril
Vanligtvis handlar det om att du slängt på för mycket av det goda: Equalizer på alla kanaler, på tok för mycket kompressor, effekter och så vidare. Det låter helt enkelt inte naturligt längre och detta uppfattar våra öron direkt. Eller så har du antagligen skurit bort för mycket värme i området 150-400 Hz, i hopp om att göra mixen tydligare och mer öppen.
I förlängningen innebär detta dock att området 2 000-5 000 Hz blir allt för dominant, just där våra öron är som mest känsliga. Det är, som du förstår, en svår balansgång och här är lyssningen verkligen A och O, samt att du referenslyssnar medan du mixar, då dina öron snabbt vänjer sig vid din egen musik och ”hör det du vill höra”. Det är lätt att tänka att något saknas när mixen låter digital, steril och ”amatörmässig”, men faktum är att svaret ofta är precis tvärt om: Du tar i ”för mycket”.
Vidare gör du även klokt i att redan under inspelningen fundera över vilka instrument som ska få ta vilken plats gällande bas, mellanregister och diskant i slutproduktionen.
Quick Fix 1: Lägg en dynamisk equalizer på masterkanalen och sänk 2-3 dB runt 2000-4000 Hz med ett förhållandecis bredd Q-värde.
Quick Fix 2: Lägg en de-esser på alla reverbkanaler.
Quick Fix 3: Lek med någon av följande pluggar: Soothe, bx_refinement eller DeEdger.
Hjälp, min mix låter grötig och ofokuserad
Även här börjar det med själva inspelningen. Om du spelar in grötigt och otydligt så kommer det naturligtvis också att låta exakt så. Val av mikrofon, rum och inte minst instrumentet i sig spelar en avgörande roll för själva mixen. Ett väl inspelat instrument är dessutom betydigt lättare att jobba med i form av equalizer, kompressor och andra effekter.
Med detta sagt så är det viktigt att förstå att nästan alla instrument - inklusive sång - har en fundamental frekvens någonstans mellan 250 och 500 Hz. Och det säger ju sig självt att det blir väldigt mycket energi som samlas i just detta område när instrument på instrument läggs på. Och det är precis detta som är själva gröten. För att råda bot på detta plockar du fram valfri equalizer och sveper med ett smalt Q-värde mellan 250-500 Hz på varje kanal tills du hör en otäck resonans, denna sänker du sedan med 3 dB. Och mer än behövs ofta inte. Detta behöver du vanligtvis inte göra på alla kanaler, utan bara på de som du misstänker tar upp för mycket plats just här.
Om du börjar dina mixar på detta sätt, det vill säga att du först plockar bort det som stör, så kommer resten falla sig naturligt och du kommer genast märka att du inte behöver massa "extra allt" för att det ska låta bra. Jag vill dock återigen understryka att du ska akta dig för att skära för mycket, det låga mellanregisgtret är extremnt viktigt!
Quick Fix 1: Lägg en dynamisk equalizer på masterkanalen och sänk 2-3 dB runt 350 Hz med ett hyfsat bredd Q-värde.
Quick Fix 2: Lek med någon av följande pluggar: Soundbrigade, MixCentric eller Clariphonic DSP
Hjälp, min mix låter platt och odynamisk
Plocka bort kompressor på alla kanaler utom sång och bas (ja även masterkanalen) och undvik onödig distortion. Se även till att inte limitera för hårt. Om det fortfarande låter odynamiskt så är det bara att börja om från början.
Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!
Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.